Vad är vitsen med särskild utskrivningsprövning…

Jag har nu läst de två senaste domarna från förvaltningsrätten gällande den sadistiske pedofil som rymde från rättspsyk i Sundsvall. Jag har lagt en sammanfattning i spoiler

Klicka här

Vi kan alltså konstatera att så väl kliniken som förvaltningsrätten konstaterat och har vetskap om att detta är en högriskpatient. Om man då tittar lite på några av hans brott så inser man att detta är någon man bör ha jävligt bra koll på och inte laborera med genom att “testa” om han kan sköta sig.

Äcklet

Bengt Eriksson som är ställföreträdande klinikchef  uppgav följande:

Vi jobbar hela tiden med att förbättra våra rutiner. Men jag tror inte att det var rutinerna som brast den här gången, utan andra saker som vi arbetar med nu. Tyvärr händer det ibland att någon lyckas rymma. Det här är väldigt illa, mycket allvarligt, säger han.

Jo det var rutinerna som brast. Eller snarare bristen är att det inte finns vettiga rutiner, att det är för mycket nonchalans , att det är för mycket testande och att man aldrig lär sig av sina misstag.

Bengt Eriksson uppgav till medierna att det inte var olagligt för en patient med särskild utskrivningsprövning att ta ut ett pass. Det är inte sant, en patient med särskild utskrivningsprövning får enligt lag inte hämta ut ett pass som vem som helst. Att någon som jobbat så många år på kliniken inte ens har kunskap om detta är rent skrämmande. Och det får nog sägas vara en brist i rutinerna att inte hålla sig uppdaterad på de lagar som rör deras klientel.

Nästa fel var att man vid begäran om handräckning till polisen inte påtalade att detta var en högriskpatient. Man gjorde tydligen enligt polisen bara en vanlig handräckningsbegäran. Polisen fick veta först när medierna skrev om det att det var en patient man ansåg vara farlig. Då hade det gått två veckor. Hade de fått den informationen direkt hade de kunnat avsätta större resurser.

Tredje felet är förstås att han överhuvudtaget fått permissioner, med eller utan vårdare, med tanke på flertalet tidigare rymningar och återfall i brott under vårdtiden. För ett antal år sedan förklarade personal på kliniken för mig att de inte fick tex hålla fast en patient som ville rymma under en beledsagad permission. Detta för att det inte var ett brott att rymma och de hade då heller inte rätt att hålla fast (frihetsberöva) personen.

Att pedofilen då har två vårdare med sig ger alltså ingen annan säkerhet än att han inte kan begå brott just när de tittar på. Men det är ingen säkerhet i övrigt. Om han rymmer så ska personalen ringa kliniken, som i sin tur ska ringa polisen och begära handräckning. Innan det är gjort så är han en bit på väg.

Problemet är att man inte lär sig av tidigare misstag. Den förra pedofilen man “testade” med hade begått oerhört grova övergrepp på barn under en lång tid. Man hade vid flera tillfällen hittat barnporr på hans dator på kliniken. Han fick permissioner till en annan patient som var ute på öppenvård. En patient som bl.a dömts för att ha våldtagit och försökt strypa en sjuårig flicka som han slitit in i sin bil. Att ge en pedofil permission till en annan pedofil säger en hel del om bristerna och omdömet på den där kliniken. Pedofilen lyckades skaffa sig en lägenhet, nästla sig in hos en kvinna och förgripa sig på hennes dotter innan rättspsyk vaknade till.

Detta är människor som har en dragning till grova och ofta våldsamma övergrepp på barn. Man behöver inte vara psykiatriker för att förstå att den dragningen aldrig kommer att försvinna, definitivt inte när de gör om brotten flera gånger under flera år. Och om det då krävs att man håller dom inlåst utan permissioner (annat än möjligen fastkedjade i personal)  för resten av deras liv, i syfte att säkerställa att inget fler barn blir utsatt för deras övergrepp, ja då får man fan i mig göra det. Deras välmående står under barnens rätt att slippa våldtas av perversa sadister. För tillfriskna kommer de aldrig att göra oavsett om de får vara ute eller inte.

Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning innebär att det är en patient där man anser att man behöver två instanser för att säkerställa att de inte kommer ut vind för våg. Men så länge förvaltningsrätten i stort sett alltid går på det läkarna anger så fyller det ingen funktion. Jag säger som jag sa i detta inlägg, jag önskar att någon journalist kunde ta sig tiden och gå igenom ett stort antal av förvaltningsrättens domar gällande farliga patienter för att få en bild av hur säkert systemet är. Inte minst för att få en bild av vad det är för människor som finns mitt ibland oss när de flesta tror att de sitter i tryggt förvar….

Tillägg: Sundsvalls Tidning skriver idag om hur rymningen gick till. Medföljande personal satt uppe och fikade med patientens anhörige medan patienten gick ner i källarvåningen ensam. Efter ett par timmar !!! upptäckte de att han försvunnit. Men istället för att slå larm direkt åker de runt i tre timmar och letar honom själva först.  Bengt Eriksson försökte få det att låta bra genom att säga till medierna att de kontaktat polis en halvtimme efter larmet. Varför kan de aldrig någonsin bara stå rakryggade och säga ”Vi har gjort ett sjuhelvetes stort fel här, vi har varit nonchalanta, slarviga, inte följt reglerna”?

Bengt menade ju också (se ovan) att i detta fall hade det nog inte brustit i rutinerna. Hur fan kan han säga det med denna vetskap? Om det inte är en rutin att ha ögonen på patienter vid beledsagade permissioner, om det inte är en rutin att man ska ringa kliniken/polis direkt när någon avviker, då är det verkligen dags att man inför det som en rutin. Det borde vara självklarheter kan jag tycka…

This entry was posted in Brott & Straff and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vad är vitsen med särskild utskrivningsprövning…

  1. Trollan says:

    Ja Oisin brukar ju gilla att skriva om rättegångar…kanske vore en ögonöppnare för honom att gå igenom dessa för att inse vad rättpsyk kan innebära.

  2. Catta says:

    Trollan: Ja faktiskt, det tror jag skulle vara nyttigt. Jag skulle kunna rota fram ett antal fall själv men grejen när jag skriver om det är att det är så enkelt att vifta bort det med att jag är hämndlysten eller att jag hyser agg mot kliniken pga JB, jag är rättshaveristisk eller vad det nu må vara.

    Och visst, jag är jävligt irriterad på vissa personer där, med rätta. Men jag vet också att det finns dom som är kanonbra (t.om i ledningen). Men mitt problem är att folk tror att hamnar någon riktig galning på rättspsyk så kan vi känna oss lugna för då är dom inlåsta under stor säkerhetsapparat och kommer inte ut förrän dom är frisk. Och så är det ju inte. Detta händer hela tiden och har gjort i åratal, det är bara det att folk inte alltid får vetskap om det.

    Läs tillägget jag skrev längst ner i inlägget nu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)