Gubbkörd och tjejbil är okej…

Okej, Blocket har hakat på det genuskorrekta tåget. De har alltså stoppat en annons för att annonsören skrev att en cykel var “flickkörd”. För som kundsäkerhetschefen säger “Vi har väl kommit lite längre än att vi tror att vårt kön är avgörande för hur vi kör”.

blocket

Det är inte en slump att man använder de här uttrycken tjejbil, gubbkörd, flickkörd osv. Oavsett vad genusmarodörerna vill hävda så finns det en anledning. Pojkar är oftare lite mer för att sladda omkring, slänga cykeln ifrån sig när de ska göra nåt annat, tvärnita, hoppa över gupp osv. Inte alla, men det är betydligt vanligare hos pojkar än flickor.Precis som gamla gubbar generellt kör sina bilar på ett helt annat sätt än unga killar. Eller att medelålders män tar hand om sina bilar (byter olja,kamrem osv) på ett annat sätt än medelålders kvinnor. Eller att kvinnor inte brukar vara så mycket för att kappköra, sladda omkring på parkeringar eller tokköra på en skogsväg. Generellt alltså….

Det är heller inte en slump att man använder orden tjejbil. Tjejer vill oftare ha en mindre bil som går utan krångel. Den ska dra lite soppa och vara billig i försäkring. Gärna en fin färg. De är ofta inte lika fokuserad som män (generellt) på motor och modell.

Och för att ingen ska bli upprörd ska jag tillägga (det självklara) att det absolut finns pojkar som är jätteförsiktiga med sina saker, flickor som är sjögröna, medelålderskvinnor som är mekaniker, gubbar som kör som blådårar osv osv osv.

Men nu till det jag då tycker är märkligt. Om flickkörd inte säger något så torde inte heller gubbkörd säga något? Men jag kollade och hittade några relativt nya annonser (finns fler än dessa), och gubbkörd tycks inte vara något problem?

gubbkörd

Gubbkörd 2

gubbkörd 3

Inte heller tycks det vara något problem med “Tjejbil”. Har vi inte kommit längre än att vi tror att det finns särskilda bilar för tjejer kundsäkerhetschefen?

tjejbil

tjejbil 2

Sorry men detta är så jävla übertöntigt…..Detta ständiga letande av problem, det ska analyseras, problematiseras, kanske kanske kan man hitta ett problem med det där speciella ordet. Kanske kanske kan man hitta någon som kan bli upprörd, känna sig kränkt. Men kanske kanske vore det bättre om vi la krutet på något viktigt när vi lever i en tid när det mesta håller på att gå åt helvete istället?

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gubbkörd och tjejbil är okej…

 1. karin.svensson skriver:

  Håller med dig fullkomligt. Världen rämnar och här

  letar vi petitesser.

   

 2. Kristian skriver:

  Blocket måste gå väldigt bra om de har tid att sitta och kolla sådan här. Alternativt drivs det av två personer i in städskrubb med diverse automatiserad textkontoll.

  Betyder ”utdaterad” samma sak som det antikvariska ordet ”gammaldags”?

 3. Svart-Malin skriver:

  Jo jag håller med om alltihop. Visst är det übertöntigt alltihop, detta ständiga petande i ord när vi har verkliga problem överallt.

  Men. En sak jag reagerade på var att han övh lade till ordet tjejkörd när det inte tillförde något alls.
  För inte finns det väl en enda människa som på allvar skulle tro att det är Kalle tio år som kört en ROSA flickcykel ?! – (såvida inte Kalle har två mammor som är medlemmar i F! och även fäster rosa ballonger på pakethållaren åt honom.) 😀
  Inte en chans att någon skulle tro det. Trots att vi ”kommit lite längre än att vi tror att vårt kön är avgörande” för vilka cyklar barn vill ha. Inte! Men man kan ju alltid låtsas som übertönten på Blocket.

 4. Catta skriver:

  Karin: Ja det blir som tröttsamt med detta tramsande faktiskt…

  Kristian: De har säkert anställt någon som enbart ska leta icke genuskorrekta annonser. Dock verkar det gå dåligt med tanke på mina andra exempel. Ja eller omoderna kanske

  Svart-Malin: Numer så köper ju vissa typiska ”flicksaker” till pojkar just för att visa att man minsann kan ha rosa fast man är pojke (herregud, det hade sonen för 15 år sen emellanåt, ingenting nytt), så  man vet aldrig. Jag skulle ju dock iofs tänka flickcykel, dels pga färgen (jo de flesta som vill ha rosa cykel är trots allt flickor) och dels pga modellen.

  Undra förresten om annonsören fått några hatmail nu för att han hjälper till att förstärka den stereotypa bilden av flickor som lugnare?

 5. Trollan skriver:

  Jag kan hålla med Svart-Malin att det känns märkligt att man känner behov att få in både flickcykel och tjejkörd i annonsen. Och den här ”genuscertifierad” som han la till istället känns väl mer som att den är ”killkörd” då genuscertifierad mer är att man är normkritisk och man jagar ord och sådant.

  Men. Om jag tycker en annons suger så finns det en enkel lösning. Jag väljer bort den. Kanske säljer man den lättare med ”tjejkörd” även om jag personligen känner tveksamhet med tanke på hur jag behandlar min cykel kontra sonen. Dvs jag kör ev försiktigare, men sen så tar jag inte hand om den alls och servar den inte – och har knappt fattat hur växling och sådant fungerar. Sonen är mer intresserad av att hålla efter den. Så det handlar väl om vad man lägger in i ordet ”tjejkörd”.

  Vad jag förstår så är blocket väldigt svårthanterligt då det är många som upplever sexuella trakasserier och konstiga samtal så fort de lagt ut en annons. Det känns som det vore något för Blocket att lägga krut på, snarare än att tycka till om texterna. Som sagt, det är marknaden som bestämmer.

  Det är väl också det som jag ogillar när man väljer att attackera olika festivaler som har mer killar som spelar än tjejer. Eftersom det är svårt att få in populära kvinnliga artister så blir det lättare att få in killar. Men då satsar man på okända kvinnliga artister istället för att bli jämställda. Och med tanke på priset på biljetterna är rätt så höga så kan då folk välja bort dessa festivaler då man föredrar säkra kort och personer man vet är bra (det är ju inte så att tycka till journalisterna på Söder är de som springer mest på festivaler runtom i landet) och det blir svårare att få dem att gå runt.

  Men Sverige har en fantastisk förmåga att fokusera på små detaljer och sedan missa stora problem…

 6. Catta skriver:

  Trollan: Min tanke när jag hör gubb/tjejkörd är att bilen/cykeln är lugnt hanterad. Detta då trots att man givetvis vet att alla gubbar/tjejer inte är försiktiga. Det har hängt med länge och har liksom getts den betydelsen. Jag kan inte bry mig mindre egentligen om dom blockar annonser med det ordet, men det irriterar  mig med detta petande i allt som uppkommer pga ett antal högljudda individer klagar. För jag har väldigt svårt att tro att det är herr och fru Svensson som hakat upp sig på detta. Och det irriterar mig att det går bra att använda gubbkörd eller tjejbil då.

  Jag håller med dig helt ang festivaler. Arrangörerna ska få det att gå runt och helst tjäna på det. Då måste de få dit personer som drar och kan inte ta så många grupper som tar hutlöst betalt. Det är arrangörerna som står för kalaset, tycker man att det är vidrigt pga icke jämställt i kön så får man låta bli att gå. Svårare än så är det inte tänker jag

Kommentarer inaktiverade.