Skytte och natur

Det har varit ett par fina dagar igen här. I går åkte vi runt och hälsade på lite folk, bland annat G (min in äldsta vän) också “snubblade vi” över min systers fd svärmor, en härlig dam på 84 år. Trots tre strokar och näst intill blind så stod hon med två långa störar som stöd över jordgubbslandet i solen och jobbade.

Sen var vi iväg och köpte oss en luftpistol, jag gillar att skjuta prick och gevär blir så tungt så det fick bli en picka. Det var ett träningspass bara att ladda den där manicken, men det ska tydligen slita till sig så det inte går så trögt att öppna, men kul var det! Skulle kunna tänka mig att börja med skytte på riktigt faktiskt, tycker det är så himla kul att skjuta prick.

skytte

Det finns ju en del fågelungar på gården här och dom är inte särskilt rädda av sig heller. En stackare låg länge och väl på staketet så jag trodde den var skadad, men rätt vad det var fick den nog och stack iväg. Det tycks vara en sädesärle-unge, jag såg då en vuxen sädesärla komma dit och mata den med något.

Fågelunge

Framåt kvällningen var vi ut på lite upptäcksfärd, kanonväder men mycket mygg. Vi hittade ett lite läskigt ställe långt ute i skogen, fick nästan krypningar i kroppen att stå där, kändes så där “spökigt” om ni fattar…

Läskiga skogen

Sen hittade vi ett annat ställe som var betydligt trevligare, och jag kunde inte riktigt fånga det på kort men så makalöst vackert det var. Här var klockan kanske halv 10 och solen höll på att gå ner.

Solnedgång

Hade sambon fått bestämma hade vi varit in på betydligt fler konstiga skogsvägar men jag får ju tanken att “Tänk om vi får fel på bilen!”. Det är ta mej sjutton björn överallt här nu med ungar och jag vill INTE bli fast på nån skogsväg och tvingas gå i mygghelvetet och rätt vad det är komma mellan nån björn med ungar! En bekant var ute med sin hund förra veckan och plötsligt dök det upp en björn som hamnade mellan där hon var och där hon hade bilen. Så hon fick ringa sin syster så hon kunde hämta henne med sin bil.

Jag vet inte vad det är i år om det beror på vädret eller hur det är, men jag har aldrig varit med om att folk sett björn så mycket som nu. Ofta i bebyggelsen och nära folk. En björn några kilometer här bort har flera gånger gått fram när husägaren sitter och klipper gräset eller är ute på gården och det är inte alldeles vanligt. Men flera stycken omkring här har varit ganska närgångna mot folk, de brukar ju vara skygga annars. Så jag skippar skogspromenader nu…

Det här inlägget postades i Foton, Livet hos oss och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Skytte och natur

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jaså, du ska skjuta småfåglar med luftpistol. Stekt sparv till middag?

  Och hur sjutton bär man sig åt när man sitter och klipper gräset?

 2. Gunnar sjölander skriver:

  Dolf: ifall du använder en åkgräsklippare sitter du mest troligt ner under klippandet 🙂

 3. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Onekligen sant, men ”husägaren sitter och klipper gräset” ger ett ganska statiskt intryck, jag fick mer bilden av att personen ifråga satt på en stol eller satt direkt på gräsmattan. Handlar det om en åkgräsklippare hade väl ”åkte på gräsklipparen” eller ”körde sin gräsklippare” varit naturligare uttryck. Fast det är klart, Catta är ju norrlänning, så man får ha ett visst överseende.

 4. whitelady7-Eva skriver:

  Dolf: Hon ska nog ut och pricka ned alla de där jättestora, jättefarliga monsterinsekterna 🙂

  Catta: Vilken söt fågelunge! Vi har en liknande fågel här som heter fan tail,väldigt vänlig ochsöt fågel, men enligt maorisk folktro så ska man se upp om den kommer in i huset, för den för döden med sig…

  Är det inte lite farligt med björnar som börjar bli så ”tama”?

 5. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Whitelady

  Har de monsterinsekter i Lappland? Bara för att säkerställa att inga missförstånd föreligger, alltså, björn är inte en insekt, och jag avråder på det bestämdaste från att använda luftpistol för björnbekämpning.

 6. Jesper Värn skriver:

  Skojigt att skjuta. Luftpistol är dock lite ”high chaparal” om man träffar eller inte, eftersom A) kulvikten är så låg B) utgångshastigheten är så låg och C) pipan är så kort. Det är å andra sidan roligt att börja ”plinka” lite. Jag brukar råda barn och nybörjare – om de ALDRIG haft kontakt med vapen tidigare – att börja skjuta gevär – vilket gör det ”lättare att träffa precis där man siktar” – både pga att utgångshastighet på kulan är högre och pipan är längre.

  Men kul om ni funnit ett nytt intresse! Berätta gärna hur det går med skyttet. Skytte är skoj.

  Förfärligt söt fågelunge och hjärtskärande vackra bilder. Man blir nästa lite gråtmild när man ser ’et.

  Björn, så nära bebyggelse, känns ”sådär”, måste jag säga. Glad att jag bor där jag bor, där de största djuren som kommer upp till där vi bor är typ rådjur och de enda rovdjur jag sett ”hemmavid” är antingen tama eller rävar. 🙂

  Ha det så gott!

 7. whitelady7-Eva skriver:

  Dolf: Där Catta är, är alla insekter monster 🙂 Oavsett färg, form, storlek och art, de är alla Stora och Farliga 🙂 Och de kommer att anfalla närhelst man minst anar!

 8. Catta skriver:

  dolf: Haha Gunnar har rätt, farbrorn satt på sin åkgräsklippare när björnen dök upp framför honom 🙂 Japp i norrland får man prata lite bak och fram 😀 Nä du några fåglar skjuter jag inte! Har köpt en hel bunt med pricktavlor

  WL: Jag måste öva lite mer innan jag kan pricka trollsländor och malar. Nån stor skalbagge kan jag träffa om jag står nära 😀 Fast i går sköt jag mig själv i magen, eller det var en sån där som studsade tillbaka. Sa till sonen att ”Nu kan du skryta vilken hård morsa du har, blev skjuten i magen och gick omkring som ingenting” 😀

  Ja den var jättegullig, det är så kul med småungarna här! Men fy vad hemskt om man får in en sån då!! Ja det är inte så bra när de är så där orädda och går rakt mot folk, det är väl inte alldeles normalt heller men i år är det flera stycken häromkring som varit så. Kanske för att det varit så kall sommar att allting mognar senare och de haft svårt att få tag på mat? Haha ja ALLA kryp är MONSTER, det har du rätt i 😀

  Jesper: Ja jag sköt gevär i somras och det var betydligt lättare att träffa prick då, men det var kikarsikte på det också.  Men dom var ju så dyra! Men jag träffade i alla fall tavlan med pickan, två ggr i samma hål till och med 😀 Jag skulle ju vilja börja i riktigt skytte, alltså med riktiga vapen, ska kolla om det finns nån klubb här.

  Ja men det finns mycket fin natur här, man åker till nån skog så dyker det plötsligt upp nåt fint ställe. Jo det finns lite väl mycket björn här, och en kompis hade haft en mårdhund eller järv på gården och det är ju mindre kul. Helst om man har höns och tuppar…..Kul att se från bilen, mindre kul om man är ute och går 😀 Ha det gott du med!

 9. Jesper Värn skriver:

  Vill man börja med skytte och det inte finns klubb att börja skjuta i, men man ändå vill känna lite på rekyl kan man ju börja skjuta licensfria svartkrutsvapen (typ mynningsladdade slaglåsgevär eller gamla slaglåsrevolvrar). Det är också skoj – bara som ett litet tips.

  Givetvis är det roligast (tycker jag då) att skjuta (snarare än att ladda), så att börja skjuta (licenspliktiga) vapen för ”gastät enhetspatron” –  som det heter i lagtexten – är som jag ser det något man vill börja med förr eller senare. Skytteklubb gör det enklare (framförallt om man inte bara ska licens på gevär – vilket du kan få på jägarexamen, även om du aldrig jagar) att börja skjuta ”lite riktiga puffror”.

  För övrigt – på bilden – skytten håller pistolen väldigt knepigt? Utan ordentligt stöd och med rak avtryckararm? Jag (men det är ju bara jag – och jag är definitivt ingen mästerskytt, även om jag är rätt förtrogen med vapen) skulle i stället hålla vänster arm så att vänster armbåge vilade mot magen eller bålen och sedan stöttade under kolven medan jag höll vapnet centrerat framför kroppen med höger hand och armen inte helt utsträckt (men nästan) för att kunna motverka rekyl och få en bättre skjutställning.

  Nu gör ju inte det någon skillnad med luftpistol – som ju inte har någon rekyl – men chansen att jag träffar när jag håller så är betydligt större än om jag skulle hålla som skytten gör på bilden (vilket känns lite vingligt, framförallt om vapnet är lite tungt). 🙂

 10. Catta skriver:

  Jesper: Vad är svartkrutsvapen? Och var köper man såna? Jag vill absolut skjuta riktiga vapen sen, det är så himla kul att skjuta på mål (iaf med luftgevär), och jag är faktiskt bra att träffa!

  Haha tur jag inte la ut en bild på hur jag håller vapnet 😀 Men tack för tips (det kommer jag förstås inte berätta för mina motståndare!), det kan behövas 🙂

 11. Jesper Värn skriver:

  För svartkrutsvapen och tillbehör kan man kolla in:

  http://www.licensfritt.se

  http://mickessvartkrutsvapen.com

  http://svartkrutskallaren.com

  Själv har jag och sambon de här knallpåkarna på bilden. Som sagt – för att äga de här grejerna behövs alltså ingen vapenlicens.

   

 12. Catta skriver:

  Jesper: Tack för länkar! Men om man har nån form av ammunition så borde man ju kunna skjuta (ihjäl kanske?) folk med dom, hur kan det inte krävas licens då?

 13. Jesper Värn skriver:

  Ok – tekniska anledningar: Vapnet är inte avsett för ”gastät enhetspatron” utan laddning, tändhatt och kula förvaras separat. Vapnets funktion GÅR helt enkelt inte att skjuta ”standardiserad” ammunition.

  I sverige har ännu inga mord eller grov brottslighet hänt med ett sådant här vapen inblandat – du kan säkert tänka ut det opraktiska i att i ett rån t.ex. behöva ladda om för att använda ditt vapen och skjuta verkanseld – med ett vapen som tar _minuter_ att få _ett_ skott skjutklart.

  En hel del av de här vapnen är idag – även om de är brukbara – i princip _i praktiken_ obrukbara för något annat än målskytte. De har dessutom tillverkats och ägts av andra i _generationer_ innan licenssystemet infördes i sverige. Många har t.ex. sådana här vapen som prydnad, eller för att de har haft det som arvegods i familjen – att försöka genomföra något slags licensförfarande är helt enkelt inte praktiskt genomförbart.

  En stor delmängd är dessutom så gamla och ombyggda (från t.ex. flintlås till slaglås etc.) att de idag inte är _samma_ vapen som en gång tillverkades. Hade man gjort sådana förändringar idag – fast med modern teknik – t.ex. byggt om halvautomatiska vapen till helautomatiska – hade det varit olagligt. Just DEN lagen kom till just för att man inte kunde bara lagstifta och säga ”ombyggnader av vapen är förbjudet” – eftersom en mängd människor ägde de här redan ombyggda vapnen. Det här har också (att man byggt om vapnen – ibland flera gånger) och från en tid när serienummer osv. inte var speciellt viktigt (i vissa fall inte ens fanns) – gör givetvis att licensiering till varje enskilt vapen är svårligen överblickbart.

  Man har helt enkelt sagt att de här vapnen är ”för gamla” och ”mer att se som samlarobjekt” än som faktiska vapen.

  Dessutom har man förmodligen rätt. Det krut man skjuter med idag är ganska långsamt brinnande och det är tveksamt om vapnen är särdeles effektiva till att döda med. Visst – jag skulle inte vilja bli skjuten med en sådan här – ens på långt håll – men jag skulle aldrig jaga med ett sådant här vapen, t.ex., just för att jag inte skulle veta om jag faktiskt fällde – ens småvilt – på ett skott.

  Tillägg till resonemanget: Det här gäller alltså (att de är licensbefriade) _bara_ om vapnet faktiskt _är_ tillverkat före 1890 – och inte avsett för gastät enhetspatron – inte om man t.ex. skulle nytillverka samma mekanism med nya material eller tillverkningsmetoder.

 14. Catta skriver:

  Då är jag med tror jag 🙂 Det är inte alldeles enkelt det här ämnet!

 15. JustMe skriver:

  Happiness is a warm gun… 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=qE2Vdcv9Q_o

 16. susanna svensson skriver:

  du har väl inte missat det här http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6212394

 17. Catta skriver:

  JustMe: Han var klok Lennon 🙂

  Susanna: Jo den hade jag missat! Ser redan på texten att jag kommer bli irriterad av att lyssna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.