Altanbygge och lysande moln

Catrin Fahlgren
Nu är altanbygget påbörjat och jäklar vilket projekt. Jag tänkte ju att det är väl lite brädor, lite skruvande och tjoff tjoff så är det klart, men riktigt så enkelt är det inte om det ska göras riktigt tydligen. Det har grävts, borrats, hamrats och fan vet allt och för tillfället ser det ut som ett slagfält på baksidan.

IMG_2776

Tur att grabbarna inte är gjorda av socker nu när de får stå ute i regnet och jobba idag (Ska regna HELA dagen dessutom…). Jag bidrog med vad jag kunde igår och drog i ett par hundra skruv i alla fall, det där bärandet och grävandet kan jag inte bidra särskilt mycket i så idag sköter jag markservicen och det känns rätt ok faktiskt….

Men igår kväll var det en väldigt märklig himmel ute. Jag såg att det blev som ett rosa sken i vardagsrummet och när jag tittade ut så var det som lysande rosa moln över stora delar av himlen. Det var inte så där som det kan bli när solen går ner och det blir rosa, utan det var mer som verkligen lysande moln som lyste upp i regnet. Har aldrig sett nåt liknande. Hade varit kul att åka iväg till ett öppnare ställe och se hur det såg ut, men jag stog ju där i mina pyjamasbyxor så det blev inte så.Kvällshimmel

Ha en bra dag alla och hoppas ni har bättre väder än oss!

Det här inlägget postades i Livet hos oss och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Altanbygge och lysande moln

 1. whitelady7-Eva skriver:

  Oh vad fin himmel! Vi har liknande här ibland, det ser ut som om hela himlen dansar och har skoj 🙂 Kanske har själarna party där uppe, och dekorerar i rosa 🙂

  Altanbygge är en djäkla massa jobb! Men kul när det blir klart. De vet väl hur man kilar golvet, så det blir rakt 🙂 Min pappa, som ju byggde mycket, lärde mig denna ädla konst för många år sen, när jag byggde ett verandagolv… Och han hade rätt, t o m de krokiga brädorna vart raka och höll sig så också.

  Vi hade fint väder igår, som tur var 🙂  Det var rugby game för Junior, och farbror och farfar var där och kollade, sen vart det lunch at the nursery 🙂 Idag var det lite mer si och så väderfronten, men jag tror vi har varmare vinter, än ni har sommar 🙂

 2. Catta skriver:

  WL: Ja den var jättemysko, har aldrig sett liknande. Det var som lysande moln i neonrosa. Haha ja kanske det är så 😀

  Ja du, satan i gatan vad de håller på nu ( i ösregnet). JAG vet ingenting, hur kilar man?
  De fina dagarna här har varit lätträknade i år. Härom morgonen var det 5 grader när jag klev upp. Blommorna ser ut som kattskit (ja förutom pelargonen då för den har jag tagit in emellanåt 🙂 ). Har nog aldrig varit med om en så kall och dålig sommar.

 3. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: Har nog glömt lite, men farsan sågade till nån grej, och sen liksom kilade man fast brädan som skulle skruvas fast med den och så skruvade man… Det vart skitbra, helt rakt och inga såna där jätteglipor när det var torrt ute.

  Usch, det är trist när det känns som sommaren aldrig börjar liksom 🙁  Min lilla rosa kamelia har börjat blomma så smått, och det brukar betyda att regnperioden innan våren får riktig fart, är på g 🙂

 4. Catta skriver:

  WL:  Dom fick nog använda sig av en massa ideér förr innan alla mätgrejer och maskiner fanns.
  Ja alltså alla ”midsommarblommor” typ prästkragar och sånt står i blom nu. Mitt paradisäppelträd kom det tre blommor på sen blev det kallt och det blommade inte mer. Helt förvridet alltihop. Men mycket småfåglar vid fågelbordet är det!
  När blir det vår och sommar hos dig?

 5. T skriver:

  Jag bytte trädäcket på den bakre uteplatsen förra våren då de gamla hade gett upp efter 30 år. Tryckimpregnerade brädor brukar vara någon mm smalare i ändarna så man fick mäta och jämka lite så yttermåtten stämde och springorna såg jämna ut. Jag brukar använda en snickarpenna (oval röd penna) som lagom mellanrum. Både jag och min pappa har varit i byggbranschen (i fjollträsk) så kunskaperna sitter kvar trots att det har gått över 25 år sen jag flyttade ut i skogen och började med något annat och han blev pensionär. Nu vill jag göra en uteplats på framsidan huset så man har sol från morgon till kvällen den dagen sommaren inträffar. Jag säger som Timell, köp inte för tunna brädor, minst 28 mm tjock ska de vara. Den röda himlen är ett fenomen kallat Rayleigh-spridning. När solen står lågt måste solljuset lysa en längre väg genom atmosfären och det röda i ljuset är det som klarar sig bäst från att filtreras bort. Molnen ger en 3-D effekt av ljuset då undersidan av molnen belyses. Längre söderut blir himlen mer orange då solen upp- och nedgång sker i en annan vinkel. Några frågor på det? 🙂

 6. Catta skriver:

  T: Ja inte är det så enkelt som jag trodde i alla fall! Men har man en gång lärt sig så sitter det nog kvar. Här kommer det bli sol från morgon till sen kväll, fast på ungefär halva så finns möjlighet till skugga, det är helt kanon.

  Det har jag aldrig ens hört (Rayleigh-spridning) men intressant att få en förklaring. Nope inga frågor 🙂 Eller jo, är det ovanligt, jag tänker eftersom jag aldrig sett nåt sånt förut?

 7. T skriver:

  Catta: det behövs några saker i kombination för att det ska bli en sån himmel men det ljusfenomenet ser man inte så ofta. Att himlen är lite rosa beror på att människans färgseende är sämre i mörker och då ser man inga färger, bara ljus eller mörker. Du såg det nog precis mitt i övergången mellan dag och natt plus att du är tillräckligt långt norrut. En regnbåge är ett annat optiskt fenomen där man får hela spektrat av färger och då är det röda längst upp i bågen. Bilden är tagen åt nordnordväst antar jag. Jag är en amatör på området men det har fastnat massor av mer eller mindre värdelöst vetande i huvudet 🙂

  Min farmor sa: syö puuroa että pää kasvaa och jag fick äta mycket gröt hos farmor som barn 🙂

  Lite mer om ljusfenomenet. https://sv.wikipedia.org/wiki/Rayleigh-spridning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.