Hagamannen fri

Idag är Hagamannen en fri man och känslor är upprörda överallt. Och visst vore det fint om vi kunde ha vissa människor som anses ha hög återfallsrisk eller anses vara särskilt farliga, inlåsta längre tid, åtminstone inte släppas på den sedvanliga villkorliga frigivningen (2/3). Men det skulle nog bli ganska rättsosäkert då undantag kan missbrukas på olika sätt. Hagamannen satte skräck i en hel stad med sina brutala överfall. Han påverkade samhället stort. Och jag har fullkomlig förståelse för att framför allt de kvinnor som utsatts för honom är livrädda att möta honom på Ica eller ute en kväll efter krogbesöket. Och det är inte en helt obefogad rädsla.

Eva Franchell skriver idag i Aftonbladet attI själva verket finns det villkorligt frigivna fångar över hela landet och för majoriteten brukar det faktiskt gå bra.”Enligt BRÅs statistik så återfaller ca 22% av de sexualbrottsdömda inom tre år efter villkorlig frigivning. Jag frågade Niklas Långström på twitter och han säger att de siffrorna gäller återfall i brott av olika slag, men att återfall i just sexualbrott ligger kanske på 4-5%.  Det är förvisso en majoritet det går bra för då, men det är samtidigt inte så att återfall är så ovanligt att man inte alls behöver oroa sig. Och framför allt kan man inte stirra sig blind på statistik, det är helt beroende på brottsinsikt, förmåga till empati, drifter, stöd och annat som spelar in för de enskilt dömda.

Och det som oroar mig vad gäller Hagamannen är faktiskt att han kämpat för att få komma tillbaka till Umeå och därmed platsen för sina brott, platsen där hans brottsoffer finns. Hade han känt stor ånger och empati för sina brottsoffer hade han sökt sig någon annanstans, oavsett vad hans egna önskan varit. Då hade han skämts oerhört för sina brott och inte velat utsätta offren för risken att springa på honom. Att han kämpat för att få komma tillbaka dit tycker jag tyder på att han har en empatistörning och faktiskt inte bryr sig så jävla mycket.

Han överklagade också (men fick avslag)  den fortsatta behandlingen för sexualbrottslingar samt ett speciellt behandlingsprogram för sitt missbruk som övervakningsnämnden ansåg att han skulle tvingas gå på. Han har tydligen genomgått ett antal behandlingar på kåken, men om han verkligen tar detta på allvar borde han vilja suga åt sig ALLT som skulle kunna minska risken förr återfall. Men tydligen så har han annat att göra. Nej tyvärr, jag tror inte att Hagamannen hör till de här 78% som kommer klara sig utan återfall.

Sen till detta om att han inte borde få återvända till Umeå. Jag har fullständig förståelse för skräcken framför allt hans offer lär känna. Och jag fattar varför ingen rent allmänt vill ha honom dit. Men samtidigt, det spelar ju ingen roll var han befinner sig i landet så riskerar kvinnor att utsättas. Oavsett var han flyttar så kommer kvinnor där att vara rädda och om han återfaller så drabbas det ev offret lika illa oavsett om hon bor i Abisko, Malmö eller Umeå. Men som sagt, jag har full medkänsla med offren.

Nu har vi de här lagarna i Sverige. Det är så jävla illa att man ofta tar större hänsyn till brottslingarnas rätt till frihet än offrens (ja hans närvaro kommer begränsa offrens frihet på olika sätt). Det är så illa att vi släpper ut människor efter 2/3 även om vi anser att dom löper hög risk att återfalla. Och det är inte så enkelt att bara säga att de inte borde få komma tillbaka dit de begick brotten, eller att de ska vara inlåsta tills återfallsrisken är borta, det finns massor av saker i de tankarna som blir komplicerade. Men det är en annan fråga.

Oavsett var han hamnar (tycks dock som att han ska bege sig till Norrbotten) så tror jag i alla fall att kvinnor där kommer vara rädda, män kommer vara arga, polisen kommer försöka ha stenkoll. Kanske kommer han få stryk, kanske händer något än värre. Men jag tror inte det är det sista vi hör om honom. Jag hoppas dock att hann hör till de 78% sexualbrottslingar som inte återfaller i brott med tanke på hur våldet i hans överfall eskalerade innan han åkte fast…

 

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hagamannen fri

 1. T skriver:

  I mer ”normala” länder än Sverige är straffet för liknande brott 25-30 år bakom galler.

 2. Maria skriver:

  jag blir vansinnig på sånt här. Grova våldsbrottslingar ska inte släppas ut när det finns så hög återfallsrisk! Deras rätt till frihet väger INTE tyngre än allmänhetens rätt att slippa bli utsatta för våldsbrott! Konstanta återfall i våldsbrott ska leda till livstids inlåsning. Bye bye. Och med tanke på att han 1. vill tillbaka till Umeå och 2. inte vill behandlas vidare tyder på att han inte tycker han gjort något fel. Jävla äckel. Jag kommer inte gråta om nästa kvinna han överfaller sätter en skruvmejsel i ögat på honom.

   

 3. Fritz skriver:

  Han kan åka var som helst i landet, dyka upp var som helst. Även Norge, Danmark, Finland, Polen och så vidare kan han åka till. Jag hade hoppats att de skulle omhänderta honom direkt han stack ut näsan. Han är en fara för sig själv och andra och borde kunna omhändertas. Han har ju inte ens fått permission och det av en anledning. Förstår faktiskt inte hur det kan bli så här. Han kan dyka upp i Gävle, Nynäshamn, Falun, Strömstad eller precis varsomhelst. Så jag skulle säga att alla är rädda som är kvinna och ute ensam och promenerar och dessa kvinnors vän och släkt.

  Det här ju något som bör åtgärdas så att en sån här människa inte släpps ut.

 4. Catta skriver:

  Jag funderade på det här med villkorlig frigivning, det är ju liksom automatiskt oavsett om de beter sig som ett arsel eller sköter sig så kommer de ut på 2/3.

  Spontant känner jag att det borde vara något man kan komma ut på om man uppfyller vissa kriterier. Tex sköter sig under strafftiden, går de program/behandlingar som kan minska återfallsrisken osv. Men att om man missköter sig på olika sätt eller har hög återfallsrisk så skulle man inte komma ut på 2/3 utan få sitta hela tiden.

  Men det skulle kunna slå snett också. Man skulle kunna missbruka det, det skulle slå olika beroende på vilken kåk man suttit på (personal reagerar olika på misskötsel) , riskbedömningar är inte någon exakt vetenskap. Kanske killen som är med i HA aldrig skulle komma ut på 2/3 just för att man anser att alla i HA  är en risk osv. Så det är inte plättlätt. Men jävligt problematiskt att våldsbrottslingar man anser har en hög återfallsrisk ändå måste släppas ut

 5. Erik Rodenborg skriver:

  Hej Catta, först skriver du: ”Enligt BRÅs statistik så återfaller ca 22% av de sexualbrottsdömda inom tre år efter villkorlig frigivning. Jag frågade Niklas Långström på twitter och han säger att de siffrorna gäller återfall i brott av olika slag, men att återfall i just sexualbrott ligger kanske på 4-5%. ”

  Sedan detta: ”Jag hoppas dock att han hör till de 78% sexualbrottslingar som inte återfaller.”

  Om man får tro Långström borde det väl snarare vara ca 95 procent som inte återfallet. Eller  har jag missat något här?

  Mer allmänt, så går det väl inte att göra statistik på hur många som återfaller. Bara på hur många som återfaller och sedan åker fast….

 6. Catta skriver:

  Erik: Det blev snurrigt där, jag läste BRÅs rapport att 22% återfaller, sen pratade jag med Niklas på twitter som sa att de siffrorna är återfall av sexualbrottsdömda i brott överlag och alltså inte uteslutande sexualbrott. Så jag la till hans siffror på vad han uppskattade återfallen i sexualbrott till, men tänkte inte på att då förtydliga nedanför, så tack!

  Så ja ca 5 % återfaller i sexualbrott, ca de övriga (upp till 22%)  återfaller i annan brottslighet. Så mitt “Jag hoppas dock att han hör till de 78% sexualbrottslingar som inte återfaller.” kan väl iofs användas, för man får väl hoppas att han inte återfaller i någon slags brottslighet som att hota tidigare målsäganden, misshandla någon kvinna eller liknande, men tanken var förstås att han inte skulle våldta igen.

  Precis så tänkte jag också. Dessa 5% är de som  blir anmälda och påkomna sen kan de förstås ha begått  övergrepp som inte anmälts, där offret inte kunnat lämna några bra uppgifter och spår saknas osv. Men statistiken ska väl ses som ett minimum i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.