Nyläst: Oskulden som fick nog

För några dagar sedan fick jag hem Calle Abrahamssons debutroman “Oskulden som fick nog”. Och jag satt hela dagen igår och sträckläste boken från början till slut. Det är ett bra betyg med tanke på att jag haft oerhört svårt de senaste åren att koncentrera mig på att läsa överhuvudtaget och därför oftast bara påbörjat böcker men inte orkat läsa klart.

IMG_9755

Bokens huvudperson är Leo, en kille som vid 19 års ålder fortfarande är oskuld. Och Tuppen, hans dryga polare som drar till sig brudar som en sockerbit drar till sig flugor, och som inte missar en chans att trycka upp i nyllet på Leo hur värdelös man måste vara om man inte fått knulla en enda gång när man är 19 år.

När Leo ska flytta till en annan del av landet för att gå i skola så bestämmer sig Tuppen för att trycka till Leo en sista gång. Han utmanar honom i “KNULLKAMPEN”. En tävling som ska pågå i 10 månader och där man räknar poäng utifrån olika liggvariabler, där man också måste ta med sig en trofé från varje ligg. Först till 1000 poäng vinner. Leo antar utmaningen och man får följa honom i kampen för att klå Tuppen i hans egen paradgren.

Boken växlar mellan nutid och tillbakablickar i Leos liv och man får möta olika karaktärer som den feta hårdrockaren Harry som mest rapar och fiser, och som inte gillar att duscha. Poeten Heinz som är lång, smal som ett sugrör, sävlig och ruskigt intelligent. Milf-Mona, lärarinnan som är Leos drömskjut. Farmor som inget hellre vill än att Leo ska hitta en bra tjej (gärna med raggsockor) som kan laga mat och ta hand om honom.

Genomgående i boken har jag skrattat åt meningar, uttryck och ord. Jag är förvisso rätt lättroad (sägs det) och jag har en förmåga att se bilder framför mig när jag läser. Så när jag läser hur Leo ser på sitt kön som ett “fläsksvärd” då börjar jag gapskratta. Eller när jag läser att Leo tar med sig ett par glittriga pumps som trofé från en erövring så kan jag se det framför mig och börjar skratta högt för mig själv trots det egentligen ganska tragiska scenariot.

Leo är ett riktigt praktarsel. Omogen, svinig och sexistisk. En kille som blivit matad med att endera är man en riktig jävla fucker eller så är man en  looser. Men ändå kan man inte avsky honom för man inser efter ett tag att hans beteende är ett sätt för honom att överleva. Ett sätt att försöka hitta sig själv i en värld där bara den som skriker högst och syns mest är värd att räknas.

Boken är späckad med sex och erövringar. Men det finns en andemening i den och den är (som jag ser det) att du aldrig långsiktigt kan hitta dig själv, din självkänsla eller ditt människovärde i någon annan, än mindre i ett tillfälligt ligg. Jag skulle lätt rekommendera även unga tjejer och killar att läsa denna bok som en tankeställare. Gärna som en “läxa” med diskussion efteråt. Men det är en bok för alla åldrar.

Om detta är Calles debutbok så ser jag fram emot många fler böcker, talangen att skriva har han definitivt.

IMG_9753

 

Här kan ni köpa boken

Adlibris

Bokus

Det här inlägget postades i Kändisar och Nöjen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Nyläst: Oskulden som fick nog

 1. J.G skriver:

  Verkar vara en intressant bok. För mig personligen skulle jag kanske kunna relatera till frustrationen att vara oskuld länge, men jag tror inte att det är så enkelt att ändra på det som det verkar beskrivas i boken. För mig hjälpte inte en flytt för att studera. Även fast jag haft ett handfull ragg genom åren så har det ändå varit åtskilliga år mellan varje. Och man kommer alltid känna sig som en oskuld när andra pratar om sina relationer 🙂

 2. Catta skriver:

  J.G: Jag tyckte den var jättebra och den hade ett språk som tilltalar mig mycket. Jo det är nog inte så lätt att förvandlas från en oskuld (eller näst intill)  till en fullfjädrad brudmagnet hur som helst, men andemeningen i boken är (som jag ser det) att ditt värde inte sitter i hur många du lyckas få omkull.

  Att den tillfälliga självkänsla du får av att ha lyckats kan slå tillbaka med full kraft när det är över och du inser att du för att få en känsla av människovärde själv faktiskt tagit ifrån andra deras människovärde. Jag har aldrig egentligen fattat vad det där med oskuld/få liggpartners handlar om, men det har ju alltid varit en grej.

 3. J.G skriver:

  Catta: Jag är ju av den uppfattningen att det är skillnad på män och kvinnor. Så jag tror att det är ett större problem för män, alternativt en fråga som berör män mera. Jag har följt oskuldsdiskussioner på ett flertal sidor, och därifrån har jag dragit mina uppfattningar. Men jag kan ha fel.

  Det känns lite som att en kvinna blir kvinna vid första mensen, men en man blir inte man förr ens efter att han lägrat sin första kvinna. Men som sagt, det är bara mina 50 ören.

 4. Catta skriver:

  J.G: Jo men jag tror du har rätt där, lite som att ”en riktig man” ska ha legat runt lite medan en ”riktig kvinna” helst ska ha knipit ihop lite mer. Och jag vet inte men jag får för mig att det är mer skamligt för en kille att vara oskuld än för en tjej

 5. T skriver:

  Det blir ofta precis lika skämmigt för killar som för Jim i första American Pie. Var beredda grabbar, underbart men kort och var beredda på att skratta åt fumlandet.

 6. Catta skriver:

  T: Ja det fina är ju att det finns en första gång för alla, och ingen är en fullfjädrad lover den där första gången 🙂 Och för den delen så brukar inte de som legat runt hysteriskt vara det heller, antalet ligg säger föga om huruvida man är en hejare i sängen eller inte

 7. T skriver:

  Catta: Just precis. Eller så kan det bli som Al Bundy sa: 20 minutes of pleasure, 20 years of hell. 😀

 8. Svart-Malin skriver:

  Är det skillnad på män och kvinnor? Det tror jag faktiskt; jag är visserligen lite för gammal för att kunna säga hur det är för dem som är unga idag men jag minns min egen ungdom, och jag kommer ihåg hur det fnissades åt en kille som var ca 20 och fortfarande svenne som man sa då. Fnissandet och skvallret stod de manliga kompisarna för kan jag tillägga, så där stämmer det väl överens med bokens skildring om jag fattat det rätt. Vi tjejer tyckte nog lite tvärtom och att det var lite gulligt och han fick en del beundrare p.g.a det. 🙂

  Så minns jag vidare en studentkorridor där en tjej som var 22 år gammal bekände att hon var oskuld, och alla som hörde det var ytterst chockerade!
  Däremot blev hon inte retad eller förtalad bakom ryggen p.g.a  det och det är väl där skillnaden ligger.

  Jag tror att det är lite grann detsamma idag. Jag tycker inte saker har förändrats så värst mycket om man lyssnar på hur ungdomar pratar i vår tid, om något tycker jag snarare att en del har gått baklänges.

  OT:  Efter att ha följt nyheter och Twitter de senaste dygnen har jag fått en oemotståndlig lust att samla på mig sex pärmar med skärmdumpar på de värsta galenskaperna.  Folk är fan inte kloka! :-O

 9. Catta skriver:

  SM: Jag tror det ser ungefär likadant ut som när vi var unga. Det är nån slags ”manlighetsgrej” får jag för mig. Tjejer kan förvisso tycka det är lite ”konstigt” om en tjej är oskuld när hon är 19, men som du säger så blir det inte det där häcklandet av det.

  Haha tror inte det räcker med 6 pärmar, skulle behövas 106 😀

 10. Mr. Chance skriver:

  För killar står hela identiteten på spel. Det är definitivt kulturellt, och något som antyder det lite är om man läser kvinnor som skriver att de började med sex senare än genomsnittet 25-35 så låter det betydligt oftare som att det inte har stört dem nämnvärt. (Aningens generaliserat)

  Det lustiga är att jag snarare såg killar som försökte fjärma sig mot det när jag gick i högstadiet/gymnasiet, men då drog de på för hårda växlar åt andra hållet, att det skulle vara patetiskt och jagsvagt beteende att gå runt och sukta efter sex. Då skulle det reduceras till något oviktigt man inte låtsas om istället. Snarare var det sport och studieelitism som gällde.

  Det var en annan dålig, och kanske typiskt manlig strategi att upprätta kontroll, istället för att acceptera något lite okontrollerbart, känsligt och utelämnande som skulle riskera att ta ner en på jorden.

  Det kändes ju iofs lite bättre för mig att hamna bland sådana killar som hade tagit denna extrem, men det negativa är att jag tror det avskräckte de flesta av oss från att ens försöka under en lång tid framöver.

 11. Catta skriver:

  Mr.Chance: Det kanske är lite så att det beror på vilken ”grupp” man tillhör? Att de coola, ”scoutpojkarna”, motorkillarna, pluggisarna osv har olika ”mål” och ser olika på det?

 12. Mr. Chance skriver:

  Catta; Jo så är det nog, ganska hårdraget efter grupper samt att tonåringar är generellt mer extrema i sina åsikter, oavsett vilka åsikter dom har.

  Det är nog ett gott skäl till att aldrig sänka röståldern 🙂

 13. Catta skriver:

  Mr Chance: Så är det, det är bara att titta på LUFs senaste utspel om att det ska vara tillåtet att ha sex med djur…..

 14. T skriver:

  Enligt vissa så är vita män djur så LUF är kanske något på spåret? Jag finner sånt motbjudande men med tanke på allt annat toklandet så… ”What’s wrong with those Swede’s” kanske på South Park snart?

Kommentarer inaktiverade.