Plåstergate och nu skriker vi i kör…

När man ser vissa debatter så förstår man också varför det ser ut som det gör i detta land. Vi kan börja med “Plåsterdebatten”. För er som missat det så handlar det alltså om att debattörer i P3  diskuterade att det inte finns hudfärgade plåster för alla. Hudfärgade plåster är ju som bekant beiga i olika kulörer, men eftersom alla har olika hudfärg så….ja ni förstår. DET FINNS INTE PLÅSTER I ALLA NYANSER!

Nu är ju inte det hudfärgade plåstret i min eller många andra “vita” människors nyans heller, för vi är oftast inte så brungulbeiga som det (By the way så finns transparenta plåster…). Och visst får man tycka det är ett problem, precis som jag får tycka att ett program med nedan programbeskrivning torde ha tusen betydligt viktigare saker att diskutera idag när granater kastas hej vilt, ungdomar skjuts, polis, brandkår och ambulans blir attackerade och förhindrade när de ska rädda liv osv osv. DET berör unga människor och händer i Sverige…

p3

Men det stoppar inte med att detta då ses som en viktig grej, utan det görs till en fråga om rasism, utanförskap och….granater i Malmö.

plåster

Nej, nej och åter nej. INGEN börjar kasta handgranater, skjuta varandra eller blir yrkeskriminell för att de inte fick rätt färg på plåstret när de var barn. Jag ska försöka tolka tweeten så generöst jag bara kan. Utanförskap, att inte känna sig inkluderad pga hudfärg är grund till bl.a kriminalitet. Ok, ja det är klart att känner man sig inte hemma/välkommen/inkluderad så kan man vilja fucka med systemet och visa samhället fingret. Det köper jag.

Och färg på plåstret anses då tydligen vara en av många saker som exkluderar människor som inte har samma nyans som det hudfärgade plåstret. Och skribenten kanske då menar att plåstergrejen är en liten del av många delar som får dessa granatkastande gossar att känna utanförskap.

Nu kan ju jag tycka att det är att frånta dessa jävla gangsters ansvaret om man ska hävda att det är samhällets fel snarare än deras eget val att råna, skjuta, misshandla och bete sig som grottmänniskor. Det är många människor av alla de kulörer som lever i utanförskap. Det kan vara för att de är feta, för att de har en diagnos, för att de inte är coola nog. Men alla som lever i utanförskap börjar inte kasta handgranater eller sten på polis, ambulans och brandkår. Så att härröra det beteendet till utanförskap i alla jävla lägen är inget annat än att ta ifrån dom deras egna ansvar och lägga skulden för deras fria val i händerna på någon annan.  Och jag skulle våga sätta rätt mycket pengar på att ingen av dessa gossar ens reflekterat över färgen på de plåster de använt i sitt liv…

Här är nästa rent sinnessjuka debatt som förts senaste dagarna. Efter mordet på den unga tjejen i elljusspåret så talar boende som brukar springa där om att de är rädda och oroliga då mördaren fortfarande inte är fast. Polisen uttalar då detta:

Vi vill inte skapa en allmän paniksituation men jag tycker att man alltid ska iaktta sund försiktighet och varsamhet. Gå eller spring inte med hörlurar i öronen. För då har man skurit bort ett viktigt sinne som gör det svårare att vara observant.

Rimligt tips. Precis som vi varnar våra äldre när vi läser att det finns dörrknackare i området som rånar äldre människor, eller när vi varnar kvinnor för att gå ensamma när en våldtäktsman är lös. Men så här har det alltså tolkats

22 33

Ja för det var ju precis vad polisen sa, att “Skyll er själv om ni blir mördad”….Och det är klart att om polisen bara talar om för mördare, våldtäktsmän och andra att de ska sluta mörda och våldta så slutar de ju, för just de avarterna bryr sig ju så jävla mycket vad folk tycker, och allra helst vad polisen tycker…..

Seriöst? Om vi alla skriker i kör nu på twitter, i medier, på Facebook och i bloggar “MÖRDARE OCH VÅLDTÄKTSMÄN, SLUTA GENST MÖRDA OCH SLUTA VÅLDTA!!” så har vi ju löst ett stort problem. Och när vi skrikit klart då kan vi sluta vara försiktiga. Vi kan sluta låsa dörren på natten, vi kan lägga plånboken på cafébordet när vi går på toaletten, vi kan sluta varna våra gamla för att öppna dörren för vem som helst osv, för då har vi ju sagt åt buset att de ska sluta vara kriminella.

Eller så kan vi leva i verkligheten och inse att vår värld ser inte ut så. Världen är full av dårar, av kriminella, av onda, barbariska, vidriga, sjuka, störda  människor. Vi kan leva i verkligheten och inse att vi måste göra vad vi kan för att skydda oss själva och våra nära från dessa avarter, och vi kan ta emot tips på hur vi kan skydda oss.

Eller så kan vi dra det ännu ett steg och koppla ihop det med plåsterdebatten och konstatera att mördarna och våldtäktsmännen har nog levt i ett utanförskap, och det är utanförskapet som får dom att begå dessa handlingar och därför måste vi bland annat skaffa plåster som passar alla, för alla bäckar små…Orkar fan inte med all idioti….

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Plåstergate och nu skriker vi i kör…

 1. Maria skriver:

  de måste ju tro att alla har lika mycket tid som de att sitta och vrida hjärnan några varv för att sedan komma på att det så klart är PLÅSTRENS fel! Vem i hela h-lvete funderar ens över plåstren i sin barndom? Visst, jag ville gärna ha Kalle anka och Bamse som plåster (no pun intended) på såren. Men det fick jag inte alltid. Kan inte säga att det är ett stort barndomstrauma som gett mig men för livet och påverkar mina handlingar i nutid dock (eller ens funderingar).

  För övrigt trodde jag det var ett skämt.

 2. Svart-Malin skriver:

  Du låter lite lite frustrerad Catta? ;-D Inte att undra på om man följt twitter i helgen. Idiotierna är som en massiv flodvåg och värst är vår intellektuella ”elit”.

  För några år sen var det samma diskussion om färger fast det då gällde strumpor. En högstadietjej hade upptäckt hudfärgade strumpor och var djupt kränkt, och media gick som vanligt i spinn och ylade om vithet och exkludering. Strumpor (strumpbyxor egentligen) finns i alla regnbågens färger så då fick vinkeln bli att det var djupt kränkande att det hette hudfärgad. Jag tänkte ju att det är väl lätt löst: man döper om färgen till vithetsnormsfärgad. 😀 Ja, på den nivån är det ju.

 3. Catta skriver:

  maria: Ja vem fan bryr sig om plåster i vuxen ålder? När man var barn var det viktigt, men mest för att visa att man hade en ”skada”.  Vilka vill dölja plåster i vuxen ålder, ja möjligen en kvinna som ska gå på nån tillställning och vara finklädd och inte vill att ett fläskigt plåster ska synas så väl (finns transparanta för dem dock), jag tror knappast killar/män bryr sig nämnvärt om färgen på plåster, och det är killar/män som kastar granater och skjuter ( i Malmö iaf).

  SM: Haha är det så tydligt ? 🙂 Ja fan så irriterad jag börjar bli på alla pseudodebatter och idiotresonemang. Ok att det kacklas på bloggar/twitter, men när public service och press hakar på allt förbannat trams är det skrämmande bara.

  Hudfärgad är förvisso ett märkligt uttryck då inte ens samma folkslag har samma hudfärg nödvändigtvis, men va fan….

 4. Maria skriver:

  måste tillägga att jag aldrig matchade den där brunbeiga färgen! (och jag har definitivt inte bamse och kalle anka figurer på huden). Ska jag vara kränkt nu?

 5. Catta skriver:

  maria: Jag kollade idag för så var mitt minne också, och nej, mitt plåster matchade verkligen inte min hudfärg, det syndes väldigt väl att jag hade ett plåster 😀

 6. Svart-Malin skriver:

  Jo det kan man tycka att det går för långt när allt trams tas upp i press och TV, men numera lever media och ffa twitter i symbios så till den grad att det anses som nyheter att två journalister bråkat på twitter. Först säger man nåt dumt till en kollega på twitter som säger något dumt tillbaka, sen skriver en kompis i tidningen att kollegan ”attackerat” kompisen i sociala medier, så fortsätter man bråka på twitter och runt runt snurrar det. Det är ett självspelande piano.

  Efter att ha följt twitter i helgen fick jag också en flashback till ett gammalt blogginlägg om grupp ett och grupp två. För en stund sen på twitter (i stark sammanfattning och i min tolkning) :

  Jag håller inte alls med om den analysen.
  Nu förstår jag inte? Är du inte liberal?
  Jo liberal inte vänster.
  Men en äkta liberal måste väl tycka som vi??
  Nej det har jag sagt ett helt år nu!
  Jag kanske missförstår, nog tycker du som vi?
  Nej.
  Men då går du ju SD:s ärenden?
  Gör jag inte alls.
  Jo det gör du.
  Gör jag inte.

  LOL. 😀

 7. T skriver:

  Jag föredrar textilplåster 🙂

  Idiotresonemang, jo tack. Sverige är ju idioternas paradis på jorden. Det är bara att stänga av.

 8. Catta skriver:

  SM: Ja och framför allt nu senaste dagarna har det varit fullt världskrig mellan olika mediepersoner där de anklagat varandra för allt från att försöka tvinga nån att bryta källskydd till att nån är i symbios med rasistsvansen. Helt sjukt. Ok att vanligt folk håller på men om man är medieperson så har man ändå nåt slags vinst i att åtminstone utåt försöka framstå som sansad om man ska ha trovärdighet. Hela debattklimatet är galet. Tror denna min tweet beskrev klimatet ganska bra för den uppmärksammades hyfsat mycket 🙂

 9. Catta skriver:

  T: Ja världen står  brand, Sverige har enorma problem och public service sysslar med sånt här trams….

 10. T skriver:

  Catta: Du vet, jag vet. Förståndigt folk får hålla ut ett tag till, jag hoppas det är dödsryckningarna vi ser nu.

 11. Marianne skriver:

  Än är inte den sista idioten född. Det här med plåstren måste ju vara ett skämt.

  Vem kan på allvar haka upp sig på nåt sånt. Hur göra med bandage och gips då ?

   

 12. Catta skriver:

  T: Ja eller att de rycker tag i verkligheten lite skulle ju göra debattklimatet lite uthärdligare

  Marianne: Ja det roliga är att det var en hel del som trodde det var ett skämt. Men tyvärr ges såna här stollerier utrymme.  Jag läste nånstans att en amerikansk entreprenör började sälja just mörkbrunare plåster, men han fick lägga ner det då det inte funkade. Han sålde 20.000 på ett år. Så det känns som det mest ska låtas i nånting

 13. whitelady7-Eva skriver:

  Enkelt. Sprayplåster, sen kan man ha vilken färg man vill på huden…. Välfärdsproblem.

 14. Catta skriver:

  WL: Jag tänker så här, att om man som icke vit upplever att det finns en strukturell rasism i Sverige men ändå måste ta upp detta icke problem så tyder det väl ändå på att man inte har något allvarligare problem med rasistisk  grund att ta upp? Och det är ju jättebra….

 15. Peter Jacobsson skriver:

  Apropå plåsterdebatten. Det går inte att sätta ett beige plåster på en brun/svart arm, det är diskriminerande. Men ägaren till samma arm har inga problem med att torka sig i baken med vitt papper

 16. T skriver:

  Catta: Allt väl här efter dagsutflykten. Har aldrig sett så många polisbilar med blåljus och sirener på en och samma gång som idag. Jag trodde nästan jag var i Detroit. Plåster är ett rätt så futtigt problem, de hittar ständigt på nytt trams för att folk inte ska se att Sverige har blivit ett mycket farligt land att leva i.

 17. Catta skriver:

  Peter: Det är en annan vinkel på det hela, ja 🙂

  T: Ja fy det är otrevligt, känns som att det borde finnas annat än plåster att bekyttra sig i ja! Inte minst för public service

 18. Pingback: Hudfärg och normer | PlusEtt Bloggen

 19. Thove skriver:

  Intressant diskussion det här, anser du att man borde införa fler nyanser är neige för hudfärgade plåster? Jag har gjort en omröstning för att se vad majoriteten anser: http://www.plusett.nu/omrostning-4969/tycker-du-att-man-borde-infora-fler-nyanser-av-hud

 20. Catta skriver:

  Thove: Mig spelar det absolut ingen roll, känns som det finns miljoner viktigare saker jag bryr mig om. Det jag vänder mig emot är att det skulle ha det minsta med rasism att göra. Finns det plåster i min hudfärg i Afrika, om så, heter dom hudfärgade där? Och om så, är de rasister då för att de kallar ett mörkt plåster hudfärgat trots att det inte är i min färg? Kan man göra plåster i alla de olika hudfärger som finns? Nä jag tycker det är trams, och det tramsigaste av allt är att koppla ihop det med att det öht skulle ha med granatkastande att göra

 21. Catta skriver:

  Ser ju inte ut som nåt av de här mörkare plåstren smälter in särskilt bra i huden ovan heller

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.