Det rasistiska Sverige slår till igen…

Så nu är det full uppvisning i att Sverige är ett rasistiskt land igen då. Den här gången handlar det om att Sverige (medier och vita människor) inte bryr sig om 14-årige Ali som hittades död för två dagar sedan efter att ha varit försvunnen några dagar.Detta då för att Ali var svart.

Man ”bevisar” alltså hur rasistiskt Sverige är genom resonemanget ”Lisa Holm fick massor av uppmärksamhet medan Ali typ inte fick nån”.
Inte hört nåt allsNotiser

Nu har det stått om Ali´s försvinnande och död i Expressen, GP, Aftonbladet, LT, Sydsvenskan, Växjö nyheter, HD, Skd, Jkpg24, Ekuriren, Smålänningen, Flashback, DN, m.fl. Och hörts på Tv-nyheterna och radio. Man kan inte kräva att folk ska komma hem till dörren och leverera nyheterna.

Sverige sörjdeMen aliskillnaden

Skillnaden är att Lisa blev mördad när hon var på väg hem. Någon annan valde att ta hennes liv. Ali´s dödsorsak är drunkning och således en olycka, (eller möjligen självmord) och eftersom man konstaterat att han var ensam på platsen så var det alltså inget brott.

+-100 personer drunknar varje år i Sverige och det är ytterst sällan man skriver något mer än just att personen är funnen drunknad, ibland blir det inte ens en notis. Oavsett färg på offret. Mellan 10-15000 personer i alla de kulörer anmäls försvunna varje år. De flesta får inte ens en tidningsnotis. Oavsett färg på den försvunne.

Ali jämställdhetenståhej

Medierna kan inte ägna sig åt att skriva dödsrunor över folk. Det måste finnas något att berätta.  Är det så att Ali tjatat att få simundervisning i skolan men nekats och han kunnat leva om han bara kunnat simma, då finns något att berätta. Är det så att hans familj var utvisningshotade och drunkningen är ett självmord, ja då finns något att berätta. Är det så att familjen vill prata ut i medierna och berätta om Ali, ja då finns något att skriva om. Men finns det inget att berätta så kan man heller inte skriva. Oavsett hur sorgligt det är. Oavsett hudfärg.

Vart är ali

Ja och var är taggen över det ettårige barnet som drunknade för ett tag sen, eller den unga kvinna (den vita) som nyligen mördades på ett hotell (som det dessutom knappt skrivits något om)? Och var är hashtaggen för de tre ungdomar som sköts i en bil? Var ÄR alla hashtags, varför bryr sig ingen?

tyst om ali

Och de bruna, svarta, beiga som inte skrev om Lisa men nu skriver om Ali, går det att lita på dom måntro?

rasismen är tydlig

RIP

Rashid ali

NEJ det finns ingen rasism i detta överhuvudtaget. Det är rent sinnessjukt att påstå det och det är fruktansvärt smaklöst att utnyttja en ung pojkes död för detta tramsande.

Men inte nog med att folk på twitter håller på, nyheter24´s journalist kör på samma tema.

image

Var Vatchareeya Bangsuan vit och blond? Nej hon var från Thailand och hennes försvinnande engagerade mängder med människor och det skrevs spaltmetrar i medierna. Var Bobby vit och blond? Nej han var brun men hans öde engagerade hela landet. Var Linda Chen vit och blond? Nej hon var asiat och hennes försvinnande och död engagerade massor av folk. Var Pela och Fadime vita och blonda? Nej men deras öde engagerade hela landet och engagerar fortfarande.

Så nej, nej och åter nej, gör inte detta till en fråga om rasism!

Nu direkt till er som menar att ingen bryr sig för att han var svart (rasism), försök med lite självrannsakan en stund:

Var ni själva med och letade efter Ali, om inte, varför? Brydde ni er inte ?

Har ni skrivit om, taggat och offentligt sörjt alla personer som drunknat i år? Om inte, varför? Är inte de värda lika mycket?

Ni som klagar att det inte ligger blommor eller tänts ljus på fyndplatsen, har ni varit dit och tittat om det verkligen är så eller gissar ni? Har ni själva lagt några blommor eller tänt några ljus där? Bor ni långt ifrån så kan ni ju faktiskt skicka ett blombud dit. Om ni inte gjort det, varför? Bryr ni er inte ? Tycker ni inte det är sorgligt?

På kvällen när Ali hittats så hölls en ljusceremoni vid Kvarnaholms kraftverk.Hur kan det komma sig att ni inte visste om det? Och ni som visste varför tweetade ni inte om det så infon skulle spridas? Kan det möjligen vara så att ni faktiskt inte egentligen är så intresserade? Om så, varför? Är det för att han är svart?

Har ni protesterat över att medierna inte skriver om alla de unga som dör i olyckor varje år? Om inte, varför, är inte de lika viktiga som Lisa eller Ali?

Alla ni som skrivit om Ali, skrev ni om Lisa Holm också, om inte, är inte hon lika mycket värd som honom bara för att hon var vit?

Ni som säger att ingen bryr sig om Ali, vad har ni själva gjort för att visa att ni bryr er på riktigt? Har ni skickat ett kort eller blommor till hans familj? Om inte varför, bryr ni er inte på riktigt eller handlar det om att man inte får några retweets och gilla på faktiska handlingar?

Ni som inte uppmärksammat Ali´s död förrän efter över ett dygn, varför skrev ni inte tidigare utan först när det gjordes till en fråga om rasism? Bryr ni er inte om ni inte kan göra någon poäng på ett dödsfall?

Fundera över dessa frågor en stund….

Ps. Ja det är jättesorgligt när en ung människa dör, oavsett hudfärg. Ali´s och Lisas familjer går igenom precis samma sak och de har nog betydligt större saker att tänka på än om deras barn fått en hashtag eller inte, eller hur många för dom totalt okända personer som “sörjer” på nätet. Och jag är nästan säker på att ingen av dom vill att deras döda barn ska utnyttjas i ohederliga syften av låtsasgoda på nätet.

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Det rasistiska Sverige slår till igen…

 1. Rick skriver:

  Jag kan instämma i det du skriver, men samtidigt finns det en aspekt i det hela som inte riktigt framgår. Nämligen att en ung kvinna anses ha ett högt skyddsvärde, vilket är den egenliga orsaken till att ett samhälle kan engagera sig totalt om en ung kvinna drabbas av något.  Engagemanget är klart mindre när det gäller andra grupper ( barn undantagna). En ytterligare sak är att jag misstänker att om en ung beslöjad kvinna skulle drabbas, så skulle engagemanet vara mindre, men inte p.g.a. härkomst, utan för att folk skulle uppfatta att hon inte ser sig själv som en del av deras samhälle.

 2. Catta skriver:

  Rick: Jo så är det nog också, men i det här fallet så tror jag inte det skulle spelat så stor roll då pojken bara var 14 år. Sen är det väl egentligen alltid så att vissa personer (och händelser) får mer uppmärksamhet. Inte pga hudfärg utan utifrån vad som hänt.

  Och det är säkert också som du säger att vi är ”flockdjur”, är det en person som vi känner inte vill vara del av vårt gemensamma samhälle så lär vi heller kanske inte känna lika djupt med denne. Sen om det är en kvinna i burka eller en kriminell är detsamma. Eller om det är en person vi inte på minsta sätt kan identifiera oss själva med. Ett barn kan alla identifiera sig med.Oavsett färg på barnet

 3. susanna svensson skriver:

  Jag brukar inte gilla när epitetet rasism används i tid och o tid men i det här fallet kan det kanske ligga nått i det. Jag har tidigare varit engagerad i missing people och framför allt fredags och lördagskvällar när folk är fulla har det hänt att efterlysningar på mörkhyade personer har varit tvungna att plockas bort pga att vi inte hinner med att moderera bort rasistiska kommentarer. Sorgligt men sant

 4. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Och hur hade media uppmärksammat mordet på kinnekulle om offret hetat Anders Larsson?

 5. Sintram skriver:

  Nej, det finns väldigt lite (riktig) rasism i Sverige.

  Den värsta rasismen finns dessvärre bland invandrare från Mellanöstern och Nordafrika. Otäcka rasistiska dåd för uppmärksamhet tills dess man upptäcker att gärningsmannen var (säg) kurd.

  Sverige har förfallit till ett antirasistiskt dårhus. :-/

 6. Petri skriver:

  Susanna Svensson: Nu har den super-gode ängeln talat, vi måste nog klassa detta som rasism. Herregud.

 7. Joakim skriver:

  Susanna Svensson: Varför är det viktigare för er att förhindra kommentarer från fulla idioter än att hjälpa till i sökandet genom att lägga upp efterlysningar? Är det verkligen bättre att någon kanske inte hittas för att någon ska slippa läsa några obehagliga kommentarer på internet?

 8. T skriver:

  Man kan inte engagera sig i allting som händer. Till slut gör man slut på sig själv. Det är en annan sak om man är närstående på något sätt.  Med tanke på hur många som bränner ut sig på mer eller mindre angelägna saker så finns en gräns för var och en. Pick your battles. Cyniskt, jo men jag vet hur mycket det kostar på för en själv och inte blev det fred på jorden ändå.

 9. Catta skriver:

  Susanna: Jo att rasism finns är inget jag förnekar inte heller att det kommer grisiga kommentarer från rassar när det händer någon av ”fel” färg nånting. Däremot så beror det inte på rasism att medierna inte skrivit spaltmeter efter att pojken hittades. Medan han var försvunnen så skrev alla medier om det, vissa flera gånger så ingen skillnad gjordes där heller. Sen att inte ”alla” bryr sig lika mycket som i Lisa, handlar nog väldigt lite om färg men desto mer om att det ena är mord det andra tycks vara olycka (inte brott iaf)

  dolf: Hade han varit 17 år och skötsam så förmodligen så hade han också fått stor uppmärksamhet. Hade han varit känd av polisen hade det förmodligen inte getts lika mycket uppmärksamhet. Tjejen som mördades på ett hotell bara kort tid efter Lisa, henne har det knappt stått en notis om trots ung, vit och söt.

  Sintram: Jag tror att mycket handlar om vad vi lägger in i ordet ”rasism”. För oss ”vanliga” så är rasism när man har negativa föreställningar om folkgrupper, när man hatar ”blattar”, när man är främlingsfientlig osv. de mer extrema inom den antirasistiska vänstern ser rasism i att vi kallar ett beige plåster för ”hudfärgat”, de ser rasism i att man pratar om hedersförtryck osv. Fast grejen är att de själva väldigt ofta agerar rasistiskt utan att förstå det. Rasistiskt om jag skulle använda ordet på det sätt de gör.

  Joakim: Men vissa har som roll att moderera kommentarsfält för de kanske av olika anledningar inte kan vara med i alla sökanden beroende på var de bor osv.  Så det är knappast så de två rollerna ställs mot varandra

 10. Catta skriver:

  T: Att olika fall engagerar olika människor på olika sätt är fullt normalt. Likaså att kring vissa fall så tycker man att det är tragiskt men man kanske inte sitter och maniskt letar info om vad som händer . Inget konstigt alls. I det här fallet tycks det ha varit en olycka och då är det givetvis tragiskt, men det finns liksom inte så mkt mer att diskutera. Vid ett mord finns massor att diskutera

 11. Bilnyckel skriver:

  Är det något konstigt att man anser kvinnor och barn samt övriga kategorier av mindre självförsvarsstarka individer ha HÖGRE skyddsbehov? Nej jag reagerar inte lika starkt om en kriminell man dödar en annan kriminell man, jag reagerar lite mer om en kriminell man dödar en vanlig laglydig man som denne ej har kopplingar till. Jag reagerade starkt på mordet på Bobby, Bobby var svart. Jag skulle reagera väldigt häftigt om en svart dödade ett ickesvart med rashat som motiv. På SAMMA sätt reagerar jag och ALLA andra om en vit man dödar ett svart barn med rashat som motiv. Det är bara vidriga rashetsare som gör frågan om bortgångna individer till ett poängplockande och hetsande. Fy fan vad svagt och vidrigt. Ja Lisa Holms död berörde också starkt de invandrare jag känner, en medelålderskvinna från Mellanöstern följde nyheterna och rapporteringen, hon var riktigt irriterad över slappheten som omgivningen har gentemot bakgrundskontroller för de personer som beviljas inträde i landet. Hon anser att signalpolitiken vad gäller rättsväsendet är att det kostar inget att begå grova brott mot liv och egendom. Hon tycker det är märkligt eftersom Sverige ”annars är mycket bra organiserat i grunden”. Detta jämfört med hennes förra hemlands struktur vad gäller trygghet i det offentliga.

  Till sist vill jag säga att rashetsarna inte nämnde ett enda ärligt ord av sorg om Lisa Holms död och det gör ont att se. Hur avtrubbade de själva är. När en ”rasifierad” (vidrig rasterm) dör DÅ reagerar dom men det blir genast ett politiskt slagträ. Tvi!

 12. Catta skriver:

  Bilnyckel : Jo som jag säger, man reagerar olika beroende på en massa olika faktorer. Sen finns det absolut de som tycker att det är ”bra att ännu en blatte/hora/svenne är väck” och sån skit, det ska man inte sticka under stol med, men det har inte handlat om nåt sånt i denna kritik. Det finns inget belägg öht för att Ali skulle ha behandlats och bemötts annorlunda för att han var svart. Vare sig vad gäller mottagande av anmälan, sökande eller annat.

  Man är verkligen aktiv i att skapa ett vi och dom-samhälle från den antirasistiska yttervänstern också. Som jag skrev här http://cattasbubbla.se/2015/08/11/fiender-som-r-lika-som-br/

 13. André skriver:

  ”(medier och vita människor)” varför känner du att du måste skriva in just ”vita människor” ? rasism finns hos alla hudfärger, jag tror inte direkt att ALLA svarta i hela sverige brydde sig så mkt om att ali eller lisa blev funna döda, dessutom så kommer du/ni väl ihåg fallet om bobby? han var knappast vit och media skrev mycket om honom.

 14. Catta skriver:

  André: Nu bryr jag mig föga om människors färg på skinnet, men jag skrev vita för att i den här gruppen är de extremt hudfärgsfixerade och i det här sammanhanget så är det de vita som är rasistiska och inte bryr sig för att pojken var svart. Hur mycket man bryr sig och vad man bryr sig om lär ha föga med hudfärgen att göra

 15. Svart-Malin skriver:

  Det här var ett av de bästa blogginlägg du skrivit på senare tid! 🙂 Jädrar vad bra frågorna är till dem som tycker att det handlar om rasism. Inte för att de kommer att ta någon notis om det förstås.

  Det är ju precis som du säger väldigt få försvinnanden som uppmärksammas alls, det kan man bara gå in på flashback för att konstatera. Jag var därinne idag och såg att jag var i närheten av en skallgång efter en försvunnen för någon vecka sen som jag inte visste om – jag har inte ens i lokalpress sett nåt om det. Så många försvinner och så få uppmärksammas i pressen och det gäller både män och kvinnor, vita och svarta och gredelina. Undantagen är just barn – som Ali – och de som direkt antas utsatta för brott som Lisa Holm.

  Men men, har man en agenda så har man och då spelar ingen verklighet någon roll.

   

 16. André skriver:

  Catta så du tycker det egentligen är mer hemskt när en svart blir mördad än en vit? är du en av dessa ”äsch vita är ändå majoritet, det gör inget om någon vit dör men om det är en svart då jävlar!” om du inte förstått det ännu, så är du faktiskt också vit (tro det eller ej!) att du kallar media rasister är rätt skoj eftersom expressen och aftonbladet är vänster.

 17. André skriver:

  Jag blev länkad hit av en polare, därav lusläste jag lite men jag läste hela ditt inlägg nu och inser att jag missuppfattat alltihop, jag ber om ursäkt!

 18. T skriver:

  Det var en svampplockare som för några dagar försvann någon km härifrån men de var snabbt ute med en helikopter och hittade gubben. Det är lätt att irra bort sig i skogen och en del bara försvinner. Har man dålig skogsvana ska man absolut ha en kompass och mobiltelefon om man ger sig ut för att plocka bär eller svamp. En gammal släkting som var van att gå i skog och mark plockade bär men ramlade så illa att hon bröt armen men hon hittades efter en liten stund och kunde föras till sjukhus för att gipsas. Även den som är erfaren och förberedd kan ha otur.

 19. Catta skriver:

  Svart-Malin: Men tack! 🙂  Nån på twitter skrev att en sån självrannsakninglista borde vi alla göra (fast med olika frågor) och det kan ju ligga nåt i det. Det är lätt att bara köra på i sina tankebanor och haka på dom man vanligtvis håller med. Ja precis det försvinner massor av människor varje år som inte ens får en notis. Dom skulle ju behöva ha en hel bok till tidning om dom skulle skriva om alla. Inte ens alla mord får uppmärksamhet.

  André: Haha ja jag blev lite brydd hur du fick det till det 🙂 Nåja nu vet du att jag bryr mig föga om vilken färg på skinnet folk har.

  T: Ja det kan gå fort i skogen och sånt skriver dom nog inte så ofta om såvida det inte är ett barn, en sjuk eller en väldigt gammal person.

 20. Trollan skriver:

  Nyårsafton 2014 försvann en ung kille, förvisso vuxen på 19 år. Jag läste om det i ngn tidning, och såg lappar uppsatta av familjen. Dessa lappar tog hårt då jag tänkte på en orolig mamma. I mars hittades han sen död i vattnet. Det var inget brott som låg bakom det hela tycktes det.

  Jag såg inte så många artiklar om det fallet heller. Lite notiser bara och sen lite mer när han hittades. Jag vet egentligen inte vad folk vill att man ska göra mer. Det äcklar mig att folk väljer att göra tragedier till ngn politisk poäng.

  När det gäller 14 åringen så tycks hans förehavande inte stämt m det man trott. Han skulle handla mjölk men handlade godis. Han vandrade sedan åt fel håll och inte hemåt. Ingen som var m. När det gäller Lisa så skickade hon ett sms att hon var på väg hem, och sedan hittas mopeden m nyckeln i tändningslåset. De flesta kunde snabbt räkna ut att det låg brott bakom det hela.

  Det är åtminstone 3 döda människor. Och visst har de Lisa fått flest ord skrivna om sig. Men i slutändan spelar inte hashtags eller löp ngn roll.

Kommentarer inaktiverade.