Vi klarar mottagandet…

“Vi klarar mottagandet” säger Sverige. Och det låter ju bra men vad innebär det egentligen? Att vi klarar av att släppa in folk och låta dom vara i Sverige eller att vi klarar av att ta hand om dom och ge dom det dom behöver?

Det vi vet är att det finns allvarliga problem. Migrationsverkets chef Anders Danielsson har larmat att läget är akut för de ensamkommande barnen. Danielsson menar att i ett värsta scenario om detta fortsätter så hinner man inte med att registrera eller identifiera de här barnen/ungdomarna tidigt, eller att de inte får ett acceptabelt omhändertagande. Det sa han i Augusti och det är ett faktum nu en månad senare.

Enligt SKL skickas fyra av tio ensamkommande barn/ungdomar till släktingar i Sverige. Eller rättare sagt de skickas till okända människor som varken är utredda och godkända eller ens konstaterade släktingar. Två tredjedelar av de som skickats till dessa “släktingar” blir man tvungna att omplacera efter en tid då familjehemmet av olika orsaker anses olämpligt. Och jag tänker att i en tid när man har oerhört svårt att “få ut” dessa i familjer så lär familjerna vara extremt olämpliga om man ska välja bort dom. I hälften av dessa fall där hemmen varit olämpliga har man dessutom kunnat konstatera att det inte finns några familjeband. Det finns alltså ingen som helst kontroll över vad man skickar de ensamkommande till för människor.

Man har också konstaterat att många av dom utnyttjas för att passa familjens barn eller att sköta hushållet. Någon som minns Yara? Den ensamkommande åttaåringen som placerades hos sin morbror med fru och utnyttjades på olika sätt för att sedan slås ihjäl med en kavel efter lång tids misshandel i hemmet? Som trots flera larm till socialtjänsten om att man oroade sig för att hon for illa, inte fick någon hjälp? Hur många potentiella Yara´s finns det i Sverige nu?

Nu larmar man om att många ensamkommande barn försvinner direkt de kommit till Sverige, innan de hinner registreras. Ingen vet var dom är, hur de har det, hur de mår. Ingen vet om de används som “slavar” hos någon, eller något ännu värre. Ingen vet ens hur många de är eftersom de inte hunnit registreras. De finns inte ens i våra system och kan alltså i praktiken egentligen mördas och grävas ner utan att någon ens saknar dom. Fattar ni hur illa det är? Hur kan man med gott samvete säga att “vi klarar mottagandet” ?

När jag läser hur det ser ut just nu och hör våra makthavares återkommande floskler om ordning och reda och att vi klarar mottagandet så tänker jag på Yara. Vi klarade mottagandet av henne också. Vi tog emot henne, vi ordnade så hon fick bo hos sina släktingar. Tak över huvudet, mat på bordet (nåja ibland i alla fall. Vissa dagar gick hon till butiken och stal riskakor för att hon var så hungrig).

Trots flertalet orosanmälningar om att hon for illa i hemmet så var det ingen som gjorde något. Varför är en gåta. Kanske tänkte man att hon ju trots allt hade ett hem? Att det var ju bättre än vad hon flytt (skickats) från och att hon skulle tåla att det inte var tiptop? Kanske tänkte man att det skulle bli svårt att hitta en annan familj åt henne? Jag har ingen aning, men det jag vet är att hennes syskon som var kvar i hemlandet som var så otryggt för Yara, dom lever i dag medan Yara som kom ensam till det trygga Sverige är död. Torterad, misshandlad, bränd och till slut ihjälslagen. Yara är det för sent att rädda men vad jag kan utläsa av larmen som kommit är att vi potentiellt kan ha många “Yara´s” i det här landet nu och det får mig att må riktigt illa när jag ser politikerna stå och hävda att vi “klarar mottagandet”. Vi ska nämligen inte bara klara mottagandet utan även omhändertagandet, inte minst av minderåriga personer.

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Vi klarar mottagandet…

 1. maria says:

  Nu tycker jag du är elak mot godhetsapostlarna. Påpeka konsekvenser. Ett sånt sätt! Man går väl bara till det magiska träder och ruskar på det så ramlar det ned drivor av pengar, bostäder, läkare, lärare, tandläkare, erfarna socialarbetare och personal till mv?

 2. Catta says:

  Jo lite taskigt att påpeka den här lilla bristen, det medges. Alla ”släktingar” som tar emot sina ensamkommande anhöriga gör det förstås av ren och skär kärlek till det egna folket.

 3. T says:

  Snart stängs gränserna även till Sverige. Ohållbart har det var i större delen av Sverige under lång tid. Tålamodet tog slut förra veckan i hemkommunen.

 4. maria says:

  absolut absolut! Finns väl inga onda människor som utnyttjar godtrogna land och människor (inkl barn) för sin egen vinning?

  Ja T gränsen är nådd sedan länge i Sverige. Hälsningar från Gbg

 5. Catta says:

  T: Ja kanske, man tycks ju ändra sig från dag till dag i den här frågan.  Ja vi har många problem som sopats under mattan länge nu, men jag tycker fruktansvärt synd om de som verkligen flyr akuta hot och kaos.

  maria: No way! Alla är goda och snälla med enorma hjärtan.

   

 6. T says:

  Catta: Det är många arga unga män men få flyktingar som får någon hjälp. Nu stängde ”Hotell Mutti” igår efter att CSU i Bayern hotade att stjälpa regeringen. (Merkel kallas Mutti (morsan) i Tyskland) Nu får vi se vad som händer men de svänger fort. Räddas det som räddas kan. Inte ens Tyskland kan hantera 10000 om dan (eller 3,6 miljoner/år) och de använder nu t.o.m. gamla SS baracker i Dachaulägret för att ge folk tak över huvudet.  Snart är det vinter…

 7. Mr. Chance says:

  Och samtidigt förhandlas det fortfarande om att man ska stjäla, förlåt omplacera Sveriges årliga medlemsavgift till EU på 40 miljarder för att lösa ut Grekland, förlåt de franska storbankerna som har spekulerat i grekiska värdepapper. Trots att det var sagt att länder utanför eurosamarbetet INTE skulle behöva klä skott för det där.

  Det kanske låter lite som ett annat ämne men…

  I vild panik för att få fram resurser till omhändertagande av flyktingvågen till Sverige (som majoriteten av EUs medlemmar avsvurit sig från att hjälpa) så försöker man nu ta ett lån av EU, trots att de redan står i uppenbar skuld till oss.

   

 8. Svart-Malin says:

  Sen kan man ju fråga sig hur många IS-anhängare och Al-Qaida-medlemmar som flyter in i Sverige. Det är inte bara barn som försvinner spårlöst när de passerat gränsen till Sverige utan även vuxna, och att de som säger sig vara flyktingbarn verkligen är det ska man inte heller vara säker på.
  Historien om hur en ensamkommande 17-åring fick Finlands statsminister att bli tårögd i en TV-studio är ett exempel på det. Pojken visade sig vid närmare undersökning vara i 20-årsåldern och hade poserat på bilder med k-pist i militär mundering innan han åkte till Finland. Historien bakom är det väl ingen som har full koll på men att man inte ska ta för givet att alla talar sanning och vill oss väl är ju helt klart.

  Det är den naiviteten hos många som jag tycker är skrämmande, och att höra politiker säga att man inte kan se några säkerhetsrisker med den här situationen skrämmer skiten ur mig! 🙁

 9. T says:

  Nu tar regeringen ut 1,7 miljarder av SJ nästa vecka. Problemet är att SJ bara har 345 miljoner och måste låna resten för att betala. Reparationer och underhåll, glöm det. Gissa vart pengarna ska användas till?

  SJ, SJ gamle vän. Festligt att du lever än
  Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut
  (Stefan Demert 1971)

 10. Catta says:

  Ja det är just den här ”Det ordnar sig”-mentaliteten som skrämmer mig också. Folk vill nog ha svar på en massa frågor som de inte får svar på, därav att SD hela tiden ökar.

  Migrationsverket går på knäna och nyanställer oerfarna som då ska utreda huruvida någon är en säkerhetsrisk eller inte, Säpo säger att de inte klarar så mycket mer, den kombinationen är inte bra.

  Vi vet att psykiatrin inte funkar optimalt idag och att det sker katastrof på katastrof för att folk inte får hjälp. Hur ska det bli när det kommer en massa människor som mår psykiskt dåligt, som upplevt trauman, som har PTSD?  Ska man ge psykiatrin mer resurser, finns tillräckligt med kompetens?

  Många sjukhus har stora problem, läste senast igår om ett par som väntat på akuten i fem timmar med en femmånaders bäbis. Personalen på vissa akutavdelningar måste ha larm och låsta dörrar. Hur ska det gå när vi får hit ännu fler människor som behöver vård? Kommer man kunna ge sjukhusen de ökade resurser som behövs? Finns kompetensen.

  Lika så med polisen, de kan inte göra sitt jobb idag, hur ska det bli, kommer de få mer resurser. Skola, kvinnojourer, arbetsförmedlning, försäkringskassan osv osv. Alla kommer behöva få ökade resurser, men kommer de få det?

  Jag vill ha svar på dom frågorna

 11. T says:

  Catta: Svaren på dina frågor kommer att lysa med sin frånvaro. Vi vanliga dödliga ska bara lyda och försaka. Jag försöker bara hjälpa de jag bryr mig om, resten får klara sig själva.

 12. Maria says:

  Du kan få svaret från mig:

  Skatten är för låg!

  Landet med ett av världens högsta skattetryck har inte tillräckligt högt skattetryck. Absolut inte fel på utgifterna. Ska vi summera?

  Löneskatt

  ev statlig skatt

  Arbetsgivaravgift är en skatt på din lön, luras inte att tro något annat

  på allt du handlar består priset till 5-20 % skatt. Oftast 20 %. Förutsatt att du inte är dum nog att köpa något med punktskatt så klart. Då kan priset till 50% bestå av skatt. (Kanske mer, har inte exakt koll) Som typ el och bensin. Som ska eller har blivit högre beskattat. Hurra! är ju verkligen ett val att behöva el. Jag har ingen egen bil men pendlar med buss så många är väl beroende av bensin med, direkt eller indirekt

  Är du fräck nog att spara pengar så ska staten ha 30% av ev vinst och ränteutbetalning. Kompensation för att de inte får moms?

  Om du däremot försätter dig i miljonskuld så får du bidrag i form av ränteavdrag!?!?

  finns så klart andra avdrag du kan utnyttja men de är inte för vanliga lönearbetare. Vi ska bara hålla käft, betala och se hur pengarna går till andra

   

  Det här landet kan dra åt helvete. Politikerna har ju sett till att det är på god väg redan.

   

 13. Rick says:

  Om Sverige p.g.a. överdimensionerad invandring nu kraschar sitt välstånd så kommer Sverige framöver att sakna resurser att hjälpa till vid nya konflikter. För kriget i Syrien är inte det sista kriget.

 14. JD says:

  Jag är för att vi ska hjälpa och ta emot men vi måste ju ha en hållbar plan först!

  Det  i ser nu kommer att bli en kollaps i flera steg där 1:a kollapsen  redan är en realitet där vi har brist på tillfälliga lokaler och därför kommer att behöva använda idrottshallar. Vad händer då hallarna tar Slut?

  Nästa kollaps efter brist på lokaler blir att de  administrativa delen kollapsar, trots att staten och kommuner anställer extrapersonal i stora mängder.

  Utan en fungerande administration kommer kostnaderna öka rejält pga ineffektivitet.

  Nästa våg av kollapsen kommer att ske då nedskärningar kommer att ske inom offentlig sektor för att balansera kostnaderna för en ineffektiv flyktinghjälp.

  Människor kommer att bli missnöjda över sämre sjukvård, skola, infrastruktur  mm och de som gynnas av det missnöjet är SD som mycket väl ka  komma att få egen majoritet vid nästa val om 3 år och då har vi för alltid tagit ett steg mot något som vi aldrig kommer att kunna återgå ifrån. Det skrämmer mig eftersom SD står för egoism, brist på sympati och bakåtsträvande.

  Åkesson skulle kunna skicka ett tackkort till Löfven ”och vad hon nu heter” partiledaren för Moderaterna för DÖ vilket har bakbundit svensk politik på ett världsunikt sätt!

  Dem är idioter!

 15. T says:

  65 miljoner är i rörelse och kanske på väg hit. På http://www.w2eu.info kan de få veta allt de behöver för att hitta de mest generösa länderna som utlovas flöda över av mjölk och honung. w2eu är finansierat av George Soros som har satsat hårt på en ekonomisk kollaps i Europa. It’s all about the money. Idag förs inte krig i den rikare delen av världen med vapen utan via finansmarknaden. Ett land som är högt skuldsatt är ett lätt byte. Länken i kedjan var klenast i Grekland och nu har den brustit helt. Rädda sig den som kan. När kollapsen är ett faktum kan vinnarna ta över de livskraftiga delarna av ekonomin till vrakpris. Den som är satt i skuld är inte fri. Nedskärningar i Sverige är passé, nu kommer härdsmältan. Dominobrickorna faller i rask takt medan stolpskottssamlingen står och kallsvettas i TV.

 16. Törnrosa says:

  ”Vi klarar mottagandet”.

  Nej det gör vi inte. Kan vi inte hjälpa oss själva finns det ingen möjlighet att hjälpa andra.

  Det Reinfeldt startade håller på att fullbordas av Löfven, Romson och Fridolin.  Med hjälp av stora delar av Massmedia som har svikit sitt uppdrag att granska makthavare och i stället kletat rasse- och nazzestämplar på berättigat oroliga kritiker.

  Stackars oss. mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)