Skärpning Helin, du kastar sten i glashus igen

Aftonbladets Jan Helin är jätttejättearg på Rebecca Uvell . Bakgrunden är att Aftonbladets Karin Pettersson skrev en text där hon påtalade bland annat hur mycket Carola Lemne (Vd för Svenskt näringsliv) tjänar. Rebecca Uvell skrev då en text om vad olika personer på Aftonbladet tjänar. Det kan förstås vara lite känsligt då de är en tidning som ofta skriver om klassklyftor, orättvisor osv också fläskar hon till med vilka sinnessjuka löner tex Karin och Jan har. Men samtidigt så kan de inte kritisera henne för att hon gör exakt samma granskningar som de själva gör.

Så då rasar hedersknyffeln Jan Helin över att hon lagt ut namnet på de gator där Jan och Karin bor istället. Hon har alltså inte lagt ut adress, utan område och gatunamn.  Helin menar att det bara är troll, Avpixlat och oseriösa hatare som håller på med sånt. Att han har väldigt svårt att respektera människor som gör sånt.

Han menar attHon beblandar sig med någon slags blåbrun röra när hon beter sig på det där sättet – det är pretty fucking far from ok.”

Jag kollade lite hur Helins tidning Aftonbladet sköter sig på den fronten. Då hittade jag bland annat denna artikel där man skriver om Annie Lööfs “bostadsklipp”. Man har inte skrivit ut gatunamnet bara att det är Värnamo det handlar om. Men man har lagt ut ett foto taget på hennes bostad, ett foto där till och med portnummer är tydligt. Och även om någon utifrån det inte skulle kunna gissa sig till vilken gata det är så har man intervjuat en namngiven person som man förtydligar är hennes granne. Så genom artikelns  uppgifter kan jag lätt finna Lööfs granne på Hitta.se och se exakt vilken gatuadress det är Annie bor på.

I en annan artikel så har Aftonbladet gjort exakt som Uvell, de har lagt ut område och gatunamn. Inte där det bor journalister förvisso, men där det bor förmögna människor. Man har även lagt ut gatunamnet på var Jonas Sjöstedt bor. Även här skriver man ut områden och gatunamn där förmögna personer bor. I en (plus)artikel har man tydligen lagt ut foton på kändisars hus, oklart dock om gatunamn/område finns med.

Alltså exakt detsamma som man kritiserar Uvell så skarpt för. Rimligtvis så har även vissa förmögna, kändisar och politiker en hotbild mot sig kan man tänka. Då måste man tänka, var område/gatunamn nödvändigt för att få fram poängen i de artiklar jag länkat ovan? Nej. Inte i någon av dom var det nödvändigt att ha med det för att få fram sin poäng. Ingen av artiklarna hade blivit sämre eller mindre informativa utan de uppgifterna.

Så vad är skillnaden mellan Aftonbladets ageranden och Uvells? Hon skrev om vad Helin och Pettersson tjänade och la ut gatunamn i syfte (förmodar jag) att visa vilka fina kvarter de bor i.  Hans tidning har gjort exakt samma sak flera gånger, skrivit om höginkomsttagare och vilka fina gatuadresser de bor på.  Om jag använt Helin-retorik nu så skulle jag förstås då klumpa ihop Aftonbladet med Avpixlat, näthatare, bruntungor osv, men jag konstaterar istället att han som flera gånger förr kastar sten  glashus ännu en gång….

Och nej, jag personligen gillar generellt inte att man lägger ut var folk bor (mer än möjligen stad), foton på deras hus osv. Ibland kan det vara nödvändigt/relevant men oftast inte. Jag ser inte vitsen med det, jag tycker det är onödigt. Detta oavsett om det är en stor tidning eller en bloggare som gör det.

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Skärpning Helin, du kastar sten i glashus igen

 1. T says:

  Både Aftonlögnen och Fuskpressen kör sina ”Janteartiklar” i stil med se hur mycket pengar din granne har eller se vem som äger lyxbilar i din kommun. Ännu mer pinsamt blir det när de inte kan skilja en dyr bil från en billig. Jag menar vem f-n tror att en Volvo 760 från -85 är en lyxbil? Ungarna bygger A-traktor av sådana om inte rosten redan ätit upp dem. Det finns folk man inte ska bråka med i onödan om man inte har sopat vid egen dörr först och Rebecca Uvell är en av dem.

 2. Jan-Ola Gustafsson says:

  Jan Helin är just den sorts mediokra krumelur som används som chefredaktör i en mobbarblaska som Aftonslasken och inte har vett att skämmas för detta. Det är verkligen ingen merit att vara utsedd till hövding för en tidning vars främsta kännemärke är att mobba oliktänkande istället för att debattera seriöst.
  Helin är därmed i samma bottenklass som sina gelikar i Expo, AFA, Researchgruppen m. fl.

 3. Catta says:

  Jag har kritiserat Expressen också, främst när de samarbetade med researchgruppen för den är ren jävla galenskap, då kan de lika gärna samarbeta med Nationell Ungdom eller Smr. Men Aftonbladet ser jag som en långt mer både ohederlig och falsk tidning. De ska stå för det goda och rättvisa, de snackar om klassklyftor och utanförskap, de är emot näthat och mobbing. Men det behövs inte särskilt mycket för att inse att det bara är snack.

  De absolut otrevligaste och mest hatiska journalisterna man ser på twitter kommer från Aftonbladet (Oisin Cantwell sticker dock ut, han har då alltid varit trevlig mot mig). Helin är totalt ointresserad av sina läsare. Folk har bönat och bett att han ska ta bort artikeln om Röda Korset-damen tex nu när kvinnan är död. Men han har inte svarat en enda av de som mailat. Även jag har mailat 2 ggr plus twittrat i ett ärende där han som tidningens ansvarige borde ha svarat, men icke. Han drar in sina miljoner i lön sen skiter han fullkomligt i läsarna. Får svårare och svårare för den där typen ärligt talat.

 4. Svart-Malin says:

  Klart de skiter i läsarna. Jag minns när Helin chattade med läsarna för ca fem år sen. Det var en läsare som kritiserade deras sensationsjournalistik och deras agenda och partiskhet, och läsaren frågade ungefär: vad ska ni göra för att vinna tillbaka förtroendet hos läsare som mig?
  Helin svarade arrogant att han inte var intresserad av att ha läsare som han.
  Jag lade det där på minnet för att påminna mig själv om att aldrig låta mig luras av en kvällstidningskrokodil i framtiden.

  *krokodil =journalist företrädes på kvällstidning= inga öron (som hör vad folk tycker), hjärna som en valnöt, och en jättelik käft. F’låt, kunde inte låta bli 😀

   

 5. Catta says:

  Svart-Malin: Ja det är ett sånt jävla förakt. Vore det inte för läsarna skulle han inte kunna tjäna sina 7,5 miljoner per år. Det är sinnessjuka pengar och det är en vänstertidning. Hur tänker vänsterfolket när han inte är mer solidarisk med sina medarbetare? När ”fotfolket” på redaktionen som ger honom material till tidningen får i sammanhanget skitlöner?

  Jag vill bara spy på hyckleriet. Hade han i verkligheten varit så ”röd” så hade han förstås varit solidarisk med sina medarbetare, han hade inte haft såna klyftor som de har. Hade han ”gillat olika” så mycket hade dom inte haft en i stort sett kritvit redaktion. Hade han varit så emot mobbing och näthat hade han inte låtit medarbetare bete sig som skitskallar på nätet. Han är nog e av de största hycklarna tror jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)