De har rätt att veta vad de kommer mötas av

Har tittat på SDs presskonferens idag. Utan att gå djupare in i deras politik rent allmänt så måste jag ändå säga att jag till fullo delar åsikten att de människor som riskerar sina liv för att ta sig till just Sverige har rätt att få veta vad som väntar här.

De har rätt att få information om att de kan få bli sittande på ett antal asylboenden  i flera år. Att de kanske till och med kommer få bo i tält. De har rätt att få veta att de kanske kommer få vänta länge på att deras ärende prövas. De har rätt att få veta att det kan bli väldigt svårt att få en egen lägenhet. De har rätt att få veta att Sverige har stora problem i förorterna (där de flesta invandrare hamnar förr eller senare) . De har rätt att få veta att deras barn förvisso kommer få gå i skolan men att skolan är så överbelamrad nu att barn och ungdomar får svårt att tillgodogöra sig utbildningen . De har rätt att få veta att även om de som kommer har hög utbildning och erfarenhet så kan det vara oerhört svårt att få ett arbete. Att man som utbildad veterinär  kanske tvingas ta jobb som taxichaufför eller som utbildad civilingenjör kanske får jobba som lokförare. De har rätt att få veta att vi nu är i en situation där även de självklara saker som en första hälsoundersökning kan dröja.

In4gen har missat de flyktingar som vägrat kliva av bussar vid asylboendena. Det kan vara för att boendet ligger för långt från en storstad, för långt från affär, sjukhus, skola.
Ingen har heller missat de protester och demonstrationer som varit på grund av att det är trånga rum, maten är dålig, det finns inget att göra, de får inte laga sin egen mat. Vissa ångrar att de kom överhuvudtaget.


Ibland är klagomålen befogade.
När efterfrågan är större än tillgången så är det mumma för aktörer som vill tjäna pengar. Alla bryr sig inte om kvalitén på sina tjänster, och vissa boenden har absolut stora brister. Ibland är klagomålen mer baserade på att de nyanlända hade helt andra förväntningar på hur de skulle bli i Sverige. Och det är klart, de har lagt massor av pengar på att ta sig hit, vissa har till och med riskerat sina liv. De har kämpat för att komma till drömlandet där de kan förverkliga sina drömmar, också möts de av ovanstående. Tro fan att de blir arga, besvikna, frustrerade. För alla kommer faktiskt inte för att överleva, många kommer för att de tror sig ha bättre framtidsutsikter här och det är framför allt dom som har rätt att veta vad vi har att erbjuda och inte.

Såja, jag håller helt med SD om att vi måste få ut i världen vad de har att vänta sig här numer, att Sverige inte är vad det en gång var. Vi måste ge dom en möjlighet att basera sina fysiska och ekonomiska risktaganden på fakta istället för på drömmar. Och jag ser det som en bonus om det kan lätta trycket som är nu. Sen om SDs metoder att föra ut budskapet är rätt eller inte vet jag inte, men i sak håller jag med. Är det att ge en skräckbild av Sverige? Ja så kan man se det, men bilden är sann. Jag ser det faktiskt som värre att vi basunerar ut att alla är välkomna, vi ska ta hand om dom och här har dom möjligheter när det inte är med sanningen överensstämmande. Sen om SD har baktankar eller onda avsikter när pratar om att informera om detta är detsamma, i sak är det rätt att ge dessa människor en chans att ta beslut baserade på fakta, inte på politiskt flum eller drömmar…

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till De har rätt att veta vad de kommer mötas av

 1. John skriver:

  Det pratas om att civilingenjörer från mellanöstern måste nöja sig med enklare jobb som om det vore ett mysterium. Egentligen är det ganska naturligt att det är svårare att få jobb om man har en examen från ett land vars ingenjörskår aldrig har skapat en enda teknikprodukt som har exporterats till väst.

  Koreas ingenjörsutbildningar har skapat Samsung, LG etc. Japans har skapat Toyota, Canon etc. Schweiziska och tyska utbildningar skapar världens ledande mekanik-konstruktörer. Mellanöstern hänger helt inte med västvärlden och fjärran östern när det gäller att utbilda ingenjörer.

  Före den arabiska vårens kaos publicerade Harvard ensamt fler forskningsartiklar per år än samtliga arabländer sammanlagt. Den bistra verkligheten är att en arabisk ingenjör är jämförbar med en gymnasieutbildad västerländsk process-skötare.

 2. JD skriver:

  Ibland kan man undra om flyktingmottagandet verkligen handlar om människors omtanke och välvilja eller om det istället är Svensk självgodhet som är det drivande hjulet i vår ambition att ta emot så många flyktingar som möjligt eller att vi har tiggare utanför affärsdörrarna så att vi kan sträcka på oss lite extra efter att vi har lagt en överbliven tia i en smutsig pappersmugg!

  Det är tabu att tala om hur vi tar emot dessa människor eller hur det kommer att påverka de nuvarande skolan, vården och omsorgen. Istället har vi blundat och klappat oss själva på huvudet över hur duktiga vi är jämfört med alla andra länder.

  Missförstå mig inte! Självklart ska vi ta hand om de som söker hjälp men vi måste ha en strategi bakom så att vi kan överblicka de konsekvenser som det kommer att innebära. Det är ju inte så som kvällstidningarna skriver, att varje flykting som kommer hit är en vinst för samhället utan den vinst som kan räknas går inte att räkna i pengar utan i mänskligt värde.

  Effekterna av det vi gör nu kommer att påverka hela det svenska samhället för all framtid på många olika sätt. Ingenting kommer att bli som förut utan hela samhället kommer att förändras från det att vi inom ett par år kommer att få se stora nedskärningar inom den sedvanliga offentliga sektorn så som skola och vård och kanske även infrastruktur och IT.  Jag tror också att främlingsfientligheten kommer att öka markant inom de närmaste åren då människor blir personligt drabbade och inte längre tycker sig att har råd att avvara en extra tia i en skitig pappersmugg.

  Tyvärr tror jag att våra politikers och medias ansvarslöshet och ovana att försköna verkligheten kommer att förvärra utfallet av den här förändringen väldigt mycket.

   

   

 3. Majsan skriver:

  Väl skrivet.

  Gammelmedia har inte precis skrivit om en del irakiska ’flyktingar’ som kom till Finland. Och vände. Merit Wager skrev dock. Orsakerna varierade, allt från klimatet, till den uppgivna väntetiden på P/TUT till … någon släkting har blivit dålig i hemlandet.  Asyl = Fristad. Dessa behöver uppenbarligen inte en fristad.

  En del gjorde slut på passen på den Irakiska ambassaden (så DÄR får man pass? Vad hade de innan de anlände till Europa tro?) så dessa ingår knappast bland de som återvände via Sverige. Och prövar lyckan här istället? Klimatet i norr är lika illa och väntetiden kan bli lång här med. MEN Sverige signalerar ingenting om att strama åt, som att frysa hantering av asylansökningar. Tja, kanske de reser hem på riktigt men vem vet? Ingen koll i Sverige.

  Spela roll. Det är otroligt olyckligt att det garanterat finns folk som gått på flyktingsmugglar-PR och kanske gjort av med mer pengar än vad de borde och häri gör SD helt rätt. Det behövs en motverkan till dessa. Vare sig regeringen eller alliansen verkar fatta vad som pågår ute i världen. Trots allt är det bara 1/3 av de asylsökande som *uppger* sig vara syrier och ingen (utom bloggar) frågar sig varför det är bara syrier som påtalas i de flesta gammelmedia. Och 100% bland känslostyrda sjuklöverspolitiker.

  Att de önskar att verkligheten vore annorlunda, alla kan tas emot och få jobb & bostad, till minimal kostnad för samhället, det är fint. Men det är inte så verkligheten ser ut. Statistiken är fruktansvärd.

 4. Catta skriver:

  John: Just inom ingenjörsbiten är jag helt okunnig men rent allmänt finns ofta goda förklaringar till att högutbildade kan ha svårt att få jobb inom sitt yrke. Vi har olika krav, olika system osv. Ett problem är tex att ca 40% av de utländska läkarna faktiskt inte uppnår de krav vi har http://www.svd.se/utlandska-lakare-blir-oftare-underkanda
  Men många tror ju att de har en hög utbildning och därför kommer det inte bli problem att få jobb här.

  JD: Vi räddar liv säger många. Nu åker iofs ingen raka vägen från ex Afghanistan eller Syrien till Sverige, utan man går igenom massor av fredade platser innan man kommer hit. Det är snarare så att vi tar emot människor som flytt, men vi har knappast räddat deras liv, det blev räddat när de kom över ett antal gränser innan Sveriges. Men det är väl bra då om vi kan hjälpa människor. Men ett liv är så mycket mer än bara mat på bordet och tak över huvudet. En människas behov för att kunna anses ha ett liv är större än så.

  Och jag tror att många av de som kommer valt just Sverige för att de tror att här har de möjlighet att få en bostad och ett jobb. Här är det fred och demokrati. Barnen får gå i skola och det är bra sjukvård. De har inte en aning om att det är kaos i skolor, att det är svårt att få jobb, svårt att få en egen bostad. De har ingen aning om att i de områden där de sannolikt kommer få sin första bostad där finns samma människor de flytt ifrån. Islamister, IS-anhängare, fundamentalister, självutnämnda sedlighetspoliser. Det är ju Sverige, ett demokratiskt och sekulärt land, de tillåter väl inte sånt? Jag tror många har en bild av Sverige som inte längre finns. För ett antal år sen var deras bild sann, men inte idag.

  Majsan: Tack 🙂  Ja som jag skrev ovan, folk passerar en massa länder och platser innan de kommer hit. De vill just hit av en anledning. Och att många blir besvikna när de väl kommer har visats otaliga gånger, och det måste ju bero då på att de har en förväntan på landet som vi inte kan uppfylla. De trodde att det skulle vara nåt helt annat. Därför ska vi informera hur det faktiskt ser ut, för att de ska veta om det är värt att låna de där 100.000 kronorna av släkten, om det är värt att sätta sig i en simpel båt och riskera livet. De måste få veta vad det är vi har möjlighet att erbjuda och inte, allt annat är faktiskt rent taskigt

 5. Maria skriver:

  vilka onda tankar skulle kunna ligga bakom sanningen? Sanningen är ju sanningen oavsett varför man påpekar den?

 6. T skriver:

  USA framhålls ofta som det mest multikulturella landet i världen. Då jag varit där x antal gånger vet jag att ”kaka söker maka” i egna etniska områden. Det är bara bland de rika (såna som det kanske finns 100 av i Sverige) och folk i glesbygderna där det kan vara mer blandat. De kan jobba på samma arbetsplatser men privat håller man sig bland sina egna. Sverige är inte som USA där de flesta drömmer om och en del faktiskt lyckas ta sig högre upp på den sociala stegen med hårt arbete och mycket vilja. Grejen med USA är att det är okay att gå omkring med en turban på huvudet så länge man snackar som John Wayne, gärna med fet plånbok också. I Sverige går det knappast för någon utan möjligheternas gräns är max som medelsvensson. Därför kommer Sverige att förbli ett mer etniskt och ekonomiskt segregerat samhälle än USA då möjligheterna att ta sig upp ur samhällets bottenskikt kommer att vara närmast obefintliga i flera generationer. Ett flertal stadsregioner kommer att bli än mer ”Ghettofierade” i stil med Detroit. Jag vill nog hävda att det är lättare att vinna på lotteri än att ta upp från botten på lagliga sätt i Sverige. Ju fler fattiga man fyller på med i botten desto färre blir möjligheterna. I USA älskar man vinnare, i Sverige förlorarna. Ja det går att rada upp exempel men jag tror polletten ramlar ner för de allra flesta. 🙂

 7. Catta skriver:

  Maria: Sanningen är aldrig fel som jag ser det, jag ser en massa konsekvenser av de flyktingströmmar som kommer nu, men min tanke att infon ska ut är ändå först och främst att folk ska få veta vad de möts av om de väljer Sverige. De ska inte riskera pengar och liv för en dröm som inte finns. Sen om det även kan leda till minskat tryck är det kanon. SDs tanke vet jag inte om den är densamma och ärligt talat så skiter jag i det. Jag kan inte rata en idé för att den anses komma från ”fel mun”.

  T: Ja det kommer öka klyftorna och vi kommer se allt mer segregerade områden (som iofs finns redan). Här placerar vi invandrare, psykiskt sjuka och missbrukare i dessa områden. Dock har vi ju faktiskt en hel del invandrare som klättrat på den sociala stegen. Vi har invandrade ministrar, politiker, mediefolk osv. Men ”på gatan” kommer resten att fortsätta vara utanför. De håller sig med sina, vi med våra.

 8. Maria skriver:

  ”De håller sig med sina, vi med våra.”

  fast det där kommer ändras. Nu planerar kommuner att köpa bostadsrätter åt flyktingarna. Så nu får en drös ”jag gillar olika” olika till granne. Personligen hoppas jag att minst 10 bostadsrätter köps upp i min systers hus. Får vi se hur mycket hon gillar mångkultur och olika när hon inte kan gömma sig för den längre. (hon lever i homogent vitt grannskap, ingen invandrare i barnens skola och umgås och arbetar uteslutande med svenskar som har rötter i sverige sen många många generationer. Gillar olika my ass)

   

  och ang sanningen så är jag så förbannat trött på att folk ba ”VART LÄSTE DU DET DÅ!? PÅ EN RASISTSIDA SÄKEEEEEERT!” för om infon kommer från en sk rasistsida så kan man avfärda det och så behöver man inte hantera verkligheten ett tag till. Jag fattar inte grejen. Om nu avpixlat skulle rapportera om Boverkets rapport och deras förslag på lösning till bostadsbristen för invandrare, (som går ut på att alla fastighetsägare, inkl privata ska tvingas ge sina lgh till en bostadsförmedling som förmedlar efter behov) då stämmer inte boverkets rapport? Eller? Statliga rapporter är väl statliga rapporter oavsett vem som skriver om det? och läser man i någon media över huvud taget så måste man själv gå till källan och kontrollera vad som står där. Speciellt i Sverige.

 9. John skriver:

  Catta: Du kan enkelt bedöma ingenjörskompetensen genom att titta på vilka tekniska produkter du har i ditt hem och i din omgivning, och se var de är tillverkade. Om du har en iPhone så är det en amerikansk konstruktion tillverkad i Kina. Har du en Samsung kommer den från Korea. Öppnar du din dator är sannolikheten stor att det står ”Made in Taiwan” på moderkortet och ”Made in Thailand” på hårddisken.

  Kolla var din bil, grannarnas bilar, din TV, ditt kylskåp, värmepannan osv är tillverkade. Hur många arabiska produkter hittar du och hur många västerländska resp ostasiatiska hittar du? Så enkelt är det att bedöma ett lands ingenjörer, dvs du tittar på hur många tekniska produkter från det landet du hittar i din vardag. 🙂

  Antal vetenskapliga nobelpris (obs – vetenskapliga, inte litteratur eller fredspris) är också ett mått på resp lands utbildningar. Som exempel kan nämnas att Tyskland har över 100 st sådana nobelpris på 80 miljoner människor medan hela den muslimska världen (1,6 miljarder människor, dvs 20 ggr fler än Tysklands befolkning) bara har 2 st. T o m lilla Danmark med en befolkning på 5,6 miljoner har fler nobelpris än så.

 10. T skriver:

  Catta: Jag vill nog inte räkna mediafolk eller politiker till dem. Där gäller bara att uttala (inte nödvändigtvis sympatisera) med rätt åsikter, typ skådespelare som gör en roll. I övrigt håller jag med. Sveriges ”avstjälpningsplatser” ökar i antal.

  Maria: White flight! Jag bor mitt i ingenstans och det blir allt fler i grannskapet med ”fame & fortune”

 11. Maria skriver:

  T: jo det är väl white flight i stora delar. Malmös o Göteborgs kranskommuner är ju poppis hos dem som jobbar i städerna men tröttnat på kassa skolor och kriminalitet. Men kan ju bli svårt att sälja en bostadsrätt när halva huset inhyser invandrare. Pärlan i det här är ju att en brf inte får neka kommun eller landsting vare sig att köpa eller hyra ut i andra hand. Brf är rättslös om kommunen bestämmer sig för att köpa. Lägg till att Löfven gett i uppdrag att inventera privata byggnader och lägenheter för att hitta husrum. Bye bye äganderätten.

 12. T skriver:

  Maria: Rätten att bo d.v.s. bostadsrätt finns väl bara i Sverige. En mycket märklig boendeform där man inte har personlig äganderätt. Märker man att sådant som att myndigheterna köper in sig i en brf är på gång så är det bara att casha in och flytta till egenägd bostad på behörigt avstånd från härdsmältorna. Nu finns no-go zoner, snart blir det no-go städer.

 13. MajaSkellHell skriver:

  Bra talat Catta! håller med i varje bokstav

 14. JD skriver:

  Jag läste på nyheterna igår om det jag nämnde i en tidigare kommentar. Att finansdepartimentet börjar efterfråga neddragningar inom offentliga sektorn.

  När kommer stat och kommun börja avskeds anställda? Det är tydligt att många ”progressiva” tjänster kommer att dras in först och sedan kommer serviceinriktade tjänster (vård och omsorg, skola mm) att dras in.

  Leverantörer till offentlig sektor kommer att drabbas och inom 2 år kommer arbetslösheten att skena iväg i en ny konjunkturnedgång.

  Får vi inte fullt ekonomiskt stöd från EU så ska vi inte ta emot en enda flykting till anser jag.

  Ekvationen går inte ihop och följden blir att flyktingar inte kommer att integreras pga vi kommer att ha slut på alla resurser att hjälpa.

  Jag tycker att det ser riktigt mörkt ut och jag befarar att SD kommer att få ensam majoritet vid nästa val. Jag känner mig nästan helt säker på det!

  Då vanliga Svenssons börjar upptäcka att detta drabbar dem personligen så kommer glorian att falla av och viljan att ta hand om sig själv och sina egna att bli uppenbar.

  Allt hänger på om EU ställer upp för vi kommer att bli beroende av andras hjälp!

   

Kommentarer inaktiverade.