Ideologisk drömbubbla vs verklighet

I en drömvärld så skulle alla ha mat för dagen, vatten i kranen, alla skulle vara friska. Inga länder skulle kriga, om ett land fick problem skulle alla andra hjälpa till. Ingen skulle vara utan bostad eller behöva sova ute i kylan. Men….vi lever inte i den världen och vi kan inte låtsas som att vi gör det heller, det gynnar ingen. Vi kan göra en del för att bidra till att världen blir bättre, men vi kan inte trolla.

I går gick regeringen ut med att gränsen för vad vårt samhälle klarar av var nådd, och som väntat kom dramatiska utspel från vänster och miljöpartistiskt håll om att massor av människor skulle nu dö på grund av de nya besluten.

Nej ingen kommer att dö för att vi gör en medicinsk åldersbedömning på ensamkommande barn som kan antas vara betydligt äldre än de uppger. Ingen kommer att dö för att vi ger TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) istället för PUT (permanent uppehållstillstånd). Ingen kommer att dö för att vi begränsar anhöriginvandringen till att gälla enbart kärnfamiljen. Ingen kommer att dö för att det ska ställas högre krav på att anknytningspersonen ska kunna försörja den familj han vill ha hit. Folk kommer heller inte att dö för att vi inför strängare gränskontroller, Sverige är inte det enda land på jorden som tar emot flyktingar.

Men visst, det kommer absolut ställa till problem och visst lidande för människor som redan har det svårt, helt klart. Och nej, det är förstås inget man eftersträvar, men ibland är det nödvändigt att ta även svåra beslut. Fördelen är att vi förhoppningsvis kommer få större kontroll på vilka som kommer hit, vi kommer förhoppningsvis kunna minska risken att ytterligare tusentals personer finns i landet oregistrerade. Vi får bättre kontroll på ensamkommande ungdomar och barn som riskerar fara illa. Och genom att sända tillbaka de som inte beviljats asyl eller vistas här olagligt så kommer vi få mer pengar över till de som verkligen har behov av skydd, och inte minst till det gemensamma samhället.

Däremot kanske regeringens beslut kommer rädda liv?

 • Redan nu får flyktingar sova ute i minusgrader, hur många riskerar att få göra det om vi tar in tiotusen personer till varje vecka? Människor som kan frysa ihjäl eller bli svårt sjuka och dö av det.
 • MSB går ut med att det nu är fara för liv och hälsa, att de grundläggande samhällsfunktionerna snart inte kan upprätthållas. Det innebär att även sjukvården är i kris. När det klappar ihop helt så kommer människor att dö pga bristande vård.

Men många är jätteupprörda över detta och tycks inte förstå vilken situation det här landet är i. Man tycker att man måste anstränga sig mer. Kommunerna och myndigheterna har slitit som djur, så att säga att de måste anstränga sig mer är inte bara dumt, utan näst intill kränkande mot alla de som jobbat och fått offra familj och fritid, bränt ut sig, brutit ihop pga pressen. Men visst, om privatpersoner i landet hjälpte till mer så skulle man kunna skrapa ihop lite bättre sovplatser åt de som nu sover ute eller i migrationsverkets reception, men de 8-10.000 som kommer nästa vecka då, och nästa, och nästa? Vi pratar inte om ett hundratal personer här utan om 80.000 människor de senaste två månaderna och sannolikt lika många till de kommande två såvida ingenting görs.

Inom de närmsta 11 åren behövs det byggas 600.000 bostäder kunde man läsa i April. Sedan dess har det som sagt kommit ca 100.000 personer till och det kommer fortsätta komma tusentals människor. Det tar tid att bygga bostäder. Det ska hittas lämpliga områden och planeras, byggas och färdigställas. I dagsläget är det stor lägenhetsbrist så var ska vi stoppa alla dessa människor som kommit och kommer fortsätta komma? Ska de bo kvar i tälten, på gatan, på asylboendena i flera år? Ska vi bygga tältläger som bestående husrum? Är det humant?

I går rasade personer över regeringens ondska. Det pratades om att de var inhumana, vidriga, hjärtlösa. De menade att vi måste hjälpa alla som söker sig hit, att om alla bara anstränger sig och hjälps åt så funkar det. Men finns det engagemanget ens hos de allra godaste och de som förespråkar öppna gränser?

Åtminstone en del av de som förespråkar det borde finnas i  Malmöregionen. Hur kan det komma sig att ingen av dom ställde upp för de stackarna som sov på gatan? Varför erbjöd dom inte tak över huvudet? Jag skulle tro att flyktingarna hellre sovit på någons köksgolv än ute på gatan. Men nej, så långt sträckte sig uppenbarligen inte empatin och engagemanget ens hos dom så varför förväntar man sig/tror man att andra ska ha det engagemanget och den empatin?

Verkligheten är inte snyggare än så här. I dag saknas skolor, lärare, psykologer, läkare, sköterskor, sjukvårdplatser, bostäder, vakter, poliser, handläggare på migrationsverket, socialtjänstemän. Det är ett samhälle som är extremt nära bristningsgränsen, MSB pratar om att det är fara för liv och hälsa, att vi i december inte ens kan upprätthålla samhällets mest grundläggande funktioner så som sjukvård.

Så nej, jag är inte alls upprörd över regeringens beslut, jag är mer upprörd att de inte gjort något tidigare. Att de låtit det gå så här långt. Att de inte velat prata om volymer och pengar utan varit mer angelägen att kasta floskler omkring sig och tala om hur onda M och SD är när de kommit med de förslag de själva igår beslutade om. Hade de öppnat ögonen och klivit ur den ideologiska bubblan och  tagit de diskussionerna lite tidigare så kanske de inte behövt ta dessa beslut? Tänk om de lagt energin på att planera och förutse, ligga steget före, söka lösningar istället för att lägga energin på att brunkleta de som försökt uppmärksamma (uppenbara) kommande  problem? Men bättre sent uppvaknande än inget.

Min åsikt i detta betyder inte att jag inte lider med människor på flykt, att jag inte önskar att vi kunde hjälpa varenda människa. Det betyder inte att jag skiter i om de lever eller dör. Tro mig, jag känner fruktansvärt mycket för alla som tvingas fly, inte minst känner jag för alla barn som inte har någon trygghet. Helst skulle jag vilja ta hem varenda unge i världen som far illa. Men jag tror inte att någon är hjälpt av att vi försöker leva i någon ideologisk drömbubbla, det har vi gjort länge nog nu. Det enda sättet att hantera verkligheten är att se den som den är. Ingen gynnas av något annat. De som inte förstår det nu kommer förstå det framgent när effekterna kommer. Och dagens situation kommer fortfarande kräva att hela samhället, såväl myndigheter som privatpersoner, anstränger sig hårt många år framöver om vi ska kunna få ett samhälle som är tryggt och säkert.

Här kan ni läsa Migrationsverkets förordande av gränskontroller, varför de anser det vara nödvändigt. Och ps, jag tycker det var väldigt synd att inte Miljöpartiet beslutade att lämna regeringen. Av flera skäl…

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ideologisk drömbubbla vs verklighet

 1. JD says:

  Jag har under de här månaderna som flyktingkatastrofen har eskalerat många gången funderat på vad det kan bero på att just Sverige skiljer sig från alla andra länder. Varför just vi  utsätter både människor som kommer hit och våra egna för risker i samband med att offentliga sektorn med skola, sjukvård och annat nu riskerar att haverera. För det handlar ju inte bara om att människor ska komma hit för att få skydd utan bostäder, sysselsättning och annat måste också anpassas under flera år framöver för att vi inte ska få en andra klassens medborgare som bara förvaras i nedlagda kasernhus eller andra sämre bostäder som nu används för flyktingar.

  Jag tror att allt beror på att Svenskar har ett sjukligt behov av att se sig själva som som en förebild för resten av världen. Jag tror att väldigt många svenskar på allvar ser sig själva som bättre människor än alla andra här i världen och då är flyktinghjälpen ett sett för svensken att boosta sitt eget ego ytterligare.

  Jag tror inte alls att det handlar om att många egentligen bryr sig om flyktingarna utan jag tror att mångas ädla inställning istället handlar om att upprätthålla bilden om Svensken som lite bättre än alla andra och den bilden är man beredd att upprätthålla tills man själv blir drabbad genom höjd skatt eller längre väntetider för sjukvård.

  Vi är inte ett dugg bättre än t ex danskar eller någon annan utan skillnaden är att vi har ett större behov av att upprätthålla bilden av oss som bättre än andra.

  Personligen anser jag att vi ska hjälpa men att vi ska göra det på ett ansvarsfullt sätt som är hållbart inte bara någon månad utan för flera år framöver där både sysselsättning och annat måste planeras på ett seriöst sätt.

   

 2. Catta says:

  Sverige har givetvis gjort rätt som försökt att hjälpa så många vi kan, det människor världen över tvingas uppleva nu är fruktansvärt. Men jag anser precis som du säger att Sverige tycks ha haft ett enormt behov av att visa att vi minsann är lite bättre än alla andra, och det har visat sig på många sätt (hittade nåt så sjukt men det får bli ett eget inlägg).

  Nej jag begriper inte att folk inte förstår det. Det handlar inte om att ge folk det mest basala under några månader, utan det handlar om att vi ska kunna hjälpa alla dessa människor på lång sikt också. Förutom att vi måste utöka alla resurser på alla områden så ska vi också integrera dessa människor i samhället.

  Jag tror det är många som bryr sig, men sen man kan bry sig på olika sätt. Skänka pengar, samla in kläder och leksaker, volontärarbeta, andra bryr sig förvisso men kanske inte gör något konkret av olika skäl. Men jag tror delvis att du har rätt i också att vissa bara har stora hjärtan så länge det inte drabbar dom personligen. Så länge de själva inte är handikappade och inser att man kapar mer och mer av deras personliga assistans för att spara in pengar. Så länge din egen försörjning inte riskeras, eller din egen morsa får flytta för att hennes hyresvärd bestämt att det är mer lönsamt att hyra ut till migrationsverket. Så jo nog lär det finnas de som hycklar i detta också.

 3. Majsan says:

  ” jag är mer upprörd att de inte gjort något tidigare”

  Håller med det du säger, jag ser samma bild men även mer (skriver dock inte bloggar, mina skulle bli evighetslånga och förhindra att jag drar in till brödfödan, ty jag skriver långsamt) på det just nu större planet. Jag ser absolut vad som händer i Sverige och blir förbannad på det. Men också förbannad på det stora hela. Våra otroligt enfaldiga tonsättare som uppenbarligen inte har särskilt mycket kunskap om någonting mer än vad de ‘känner’.

  Det jag funnit är att den absolut största faktorn till det som benämns migrationen är att världens befolkning ökar, samt även välståndet. Inte det vi i den ‘rika’ världen kallar välstånd, men tillräckligt för att det rätt lätt går att minst låna ihop till färden till ett bättre liv.

  Det finns så in i hilvitte ¤%¤##¤%¤#%¤% många som inte fattar hur världen är funtad, inte ens Sverige förstår de (bevisligen) och lever kvar i något slags WWII-patologiskt. Det måste vara anledningen till att det görs så många jämförelser med antalet på flykt då och nu. 45 miljoner mot de ‘hiskeliga’ 60 idag. Under samma tid har befolkningsökningen gått från ca 2,4 miljarder till väl över 7. Vilket förklarar mängden med ‘flyktingar’ från renodlat fattiga länder som passerat fler icke-krigfarande länder än Syrierna.

  Man FATTAR INTE, hur jättelikt t.ex Afghanistan är. Talibanerna har inte makten i hela landet. Visst är det ett ‘skitland’, men att födas i ett dito är inte ett asylskäl i sig. Inte heller att de som tidigare flytt till angränsande Iran plötsligt har problem, då Iran blivit mer avogt inställd till dessa Afghaner och enligt enstaka rapporter så ska de värvas att slåss i Syrien. Funderat på att återvända till Afghanistan? Varför då då Sverige finns …. (en dle återvänder säkert, men sådant läser man inte om)

  Man FATTAR INTE, att anledningen till att små länder som Libanon har ofantligt många i flyktingläger, dessa äkta flyktingar får inga PUT eller TUT eller någonting. De är enbart flyktingar och betalas för av FN (som vi ger allt mindre, eller hur, för våra ‘fåtaliga’ anländande?)

  Man FATTAR INTE att vi i alla år haft en absolut laglig väg att söka asyl hit. Det är just Flyktingkonventionen. Den vi följer och tar emot typ max 2000 om året sedan länge.

  Jag vill för f-n att Europa i princip stänger sina gränser och att länder startar flyktingläger och tävlar om att vara bäst i att sköta dem snyggt. Eller åtminstone hjälpbetalar. Jag vill att de i flyktinglägren  skriver på vart de vill söka asyl samt annan info om dem själva och sedan väntar (jfr vilka 25 000 Kanada nu tar in). Jag tvivlar starkt på att Afghaner, Gambianer etc sätter sig frivilligt i läger för att få komma till Europa, men om så ja då kanske de har ett äkta behov då.

  Med det sagt … jag ser hålen, men jag skulle ju inte skriva långt(för att fylla hålen) …

  I korthet … så länge befolkningsexplosionen fortsätter i ‘skitländer’ kommer det att bli alltmer oroligheter och fler kommer att bege sig. Hela Västvärlden ägnar sig åt att trampa på småbränder (vissa är dock mer ‘skyddade’ av distans) men i synnerhet EU måste skärpa sig. EU talar inte samma tungomål som de ingående staterna. Fler av dem FATTAR än vad EU gör. EU är närapå att liknas vid vår rödgröna regering.

  Och ja … jag kan välja att känna empati, förståelse för varje en som vill ha ett bättre liv istället för de ‘skitländer’ de kommer ifrån. Dock väger det tyngre för mig att  (i synnerhet) Europa förblir starkt och kan reformeras i den takt som befolkningen går med på. Inte för tryck utifrån som till största anledning beror på befolkningsökning (‘skitländer’) utifrån. Det handlar om våra nästa generationer också.

 4. T says:

  För lite och flera år för sent och dessutom ska det börja gälla snarast möjligt och inte April 2016. Nya bud redan nästa vecka?

 5. Catta says:

  Det kommer att gälla direkt T

 6. T says:

  Säkert nya bud igen på måndag. Helt plötsligt var man PK. Märkte ingen skillnad.

 7. Pingback: hexanmexan

 8. MachoMan says:

  Det är uppenbart att många VILL ha krig.

  T ex – hur mycket har ankdammen o saab tjänat på krigsmaterial?

   

  Detsamma gäller GM med sina Humvees mm

  När det är krig tvingar man människor att döda/mörda och de som

  vägrar kallas för desertörer o skjuts eller hängs.

  Men om två arméer är i krig o alla på båda sidor deserterar så upphör

  ju kriget men det är förbjudet o förenat med hårda straff.

   

  Tänk om ALLA soldater under andra världskriget hade deserterat på

  ett tidigt stadium – eller under första världskliget.

   

  FAAN VAD ANNORLUNDA VÄRLDEN DŨHADE SETT UT

  Och om alla i balkankriget, som rätt nyligen drogs igång, av serberna

  hade deserterat faan vad annorlunda Sverige hade sett ut – knappt några

  bosnier o kosovoalbaner o hela landskrona hade sett helt annorlunda ut

 9. MachoMan says:

  Vad är en äkta resp oäkta flykting?

   

  De flesta verkar inte förstå vad en flykting är.

   

  Tony Olsson, Jackie Arklöw o Ira Einhorn var riktiga flyktingar

  men ingen ville ge dessa flyktingar en fristad. Dvs kan man vara

  mer plå flykt än vad dessa tre var

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)