Inget klander mot Dagens Samhälles publicering

I mars skrev jag ett inlägg om Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen och det rabalder som blev kring det. Läs gärna det inlägget innan ni fortsätter. Vid tidpunkten för mitt inlägg skulle alltså en anmälan mot Sandstig och tidningen Dagens Samhälle lämnas in då Martin Fredriksson (Tidigare medlem och ansvarig utgivare för Researchgruppens sajt) var missnöjd med publiceringen.

För några veckor sedan blev det klart att Pressens Opinionsnämnd inte klandrar publiceringen. Beslutet kan ni läsa i sin helhet här

Anledningen att jag blir glad över detta beslut är för att jag uppskattar den här sortens journalister så oerhört. Medier som bland annat Aftonbladet, Expressen och Public Service har samarbetat med Researchgruppen, och då de vill framstå som seriösa medier så är det förstås obekvämt om deras samarbetspartners smutsiga byk tvättas i offentlighetens ljus. Sandstig var sannolikt väl medveten om att han med denna granskning riskerade möta vissa yrkeskollegors ogillande med tanke på att en stor del av journalistkåren idag är vänstersympatisörer.

Och visst blev det så, vissa yrkeskollegor (från DN, AB, SVT bl.a) försökte sprida bilden av att han var oseriös, att granskningen inte höll måttet, att han inte var trovärdig. De uttryckte sin beundran för Researchgruppen och framhärdade hur seriösa de var.  Sandstig visade sina källor då han bl.a anklagades för att ha hämtat sina uppgifter från ”rasistiska/nazistiska sajter”. De anklagelserna var alltså det som sannolikt fick tidningen Fokus att inte våga publicera som planerat,  istället för att själva prata med Sandstig och kontrollera sanningshalten i anklagelserna så valde de att falla till föga för ett twitterdrev orkestrerat av de som granskades. Och nu har PO visat att det inte finns anledning till klander mot Dagens Samhälles publicering av artikeln.

En av journalistikens viktigaste uppgift är att granska makten, men det är jävligt tunnsått med den biten numer. Det beror sannolikt på att så många journalister idag granskar utifrån sin egen partipolitiska och ideologiska åsikt snarare än objektivt åt folket, och då är det ett antal makthavare i vårt samhälle som aldrig blir granskade. Vissa saker skriver man bara inte om. Hade journalistiken idag funkat som den ska funka då hade vi tex kunnat läsa i medierna om minister Mehmet Kaplans minst sagt skumma bakgrund och samröre med märkliga figurer men idag är det debattörer och bloggare som får stå för den sortens gräv, inte medier.

Detsamma gällde under lång tid Researchgruppen och dess medlemmar. De som hänger på nätet en del och själva letar upp fakta har länge känt till mycket av det Sandstig skrev om, men inte folket i allmänhet. Och de som hänger på nätet kan man vifta bort som ”hatare” eller ”högerspöken”, men när en seriös journalist publicerar i en seriös tidning så får även allmänheten möjlighet att själv ta ställning till saker och det kan inte viftas bort lika lätt.

Vi har alltför många journalister och mediepersoner som är mer måna om ryggdunk från kollegor, politiker och kultureliten än att göra ett bra och objektivt journalistiskt arbete. Journalister som jobbar på ett sätt som snarare för tanken till opinionsbildning än delgivande av objektiva fakta. Därför behöver vi journalister likt Sandstig  som skiter i om kollegor rynkar på näsan eller om twitter drevar, journalister som tar sitt uppdrag på allvar och struntar i om de får mothugg eller medhåll. Och därför behöver vi redaktörer som Mats Edman som pallar stå emot trycket från drev, och som skiter i om granskningen inte faller alla i branschen på läppen. Så ja, jag är väldigt glad över beslutet i just detta fall, jag hade inte förväntat mig annat men det är alltid skönt att se det svart på vitt.

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Inget klander mot Dagens Samhälles publicering

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Hur gör du för att få dokumentet inbäddat?

 2. Catta skriver:

  Jag har en plugin som heter shortcode och där kan man göra allt möjligt på ett enkelt sätt

 3. Kristian skriver:

  Utmärkt!

  Tack för att du följer upp, hade helt glömt bort det här.

 4. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Finns en halv biljon plugins som heter något med ”shortcodes”, hittade en som bara heter ”shortcodes”, och den var det uppenbarligen inte. Kan du möjligen specificera lite? 🙂

 5. Catta skriver:

  Kristian: Tack själv 🙂 Jo det är lätt att glömma i det enorma flöde nyheter som finns!

   

  dolf: Den heter shortcodes ultimate tydligen 🙂

 6. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  ok, cool!

 7. Svart-Malin skriver:

  Jag blir småglad men ännu mer lättad av att läsa det här. Lättnaden visar väl hur djupt misstrogen jag har blivit mot alla myndigheter och institutioner. Jag hade faktiskt inga höga förhoppningar om att det skulle bli rätt i det här fallet, men jag blir alltid lika glad när mitt misstroende visar sig ogrundat.

 8. Catta skriver:

  SM: Jag var ganska säker på att den inte skulle klandras, helt enkelt för att det fanns liksom ingenting i anklagelserna som höll. Men å andra sidan som du säger, man är alltid beredd på de mest konstiga saker numer så man känner sig ändå alltid lite osäker!

Kommentarer inaktiverade.