En boll har satts i rullning

Chang Frick på Nyheter Idag satte verkligen en stor boll i rullning med sitt avslöjande. Det har lett till enormt mycket diskussioner om så väl medierna som polis, rasism, unken kultur och sexuella övergrepp och det känns som att saker och ting börjar krackelera rejält. Egentligen är det ju lite ”yesterdays news” men jag har svårt att släppa när det handlar om ohederlighet som de facto påverkar samhället.

Att DN inte berättade sanningen tror jag de flesta har insett nu. Att de inte vill svara på frågor kring det SMS NI skrev om säger väl också en del. Om detta SMS varit fabricerat hade man sannolikt gått ut med rubriker som “Hatsajt förvanskar journalisters SMS i hatkampanj”. Men nu till ett märkligt utspel. Det är denna länk Ekström på Sydsvenskan, och Wolodarski chefredaktör på DN tycker är viktig att läsa alltså. Och om jag inte missförstår det hela totalt så försöker man få det till att drevet mot DN inte egentligen är rimlig kritik utan att det kan vara ett utspel orkestrerat av Putin i ett försök att destabillisera det svenska samhället. Alltså seriöst?

DN och Sydsv om putin och DN

Så trollkarlen Putin ska då alltså dels ha fått en massa unga män att begå övergrepp, sen ska han ha fått svensk polis att hålla tyst om det, och dessutom ska han ha fått DNs egna journalister att ljuga offentligt. För utan alla dessa ingredienser hade det inte blivit nån story. Vilken hejare han är den där…

Detta är lite av vad som skrevs på twitter om festivalen.En enkel sökning på “Kungsan” efter att man fått tipset och man hade alltså haft otaliga vittnesmål. Det är ju så man normalt arbetar så varför man inte gjort det denna gång är rimligt att fråga sig.

Kungsan 2 Kungsan 1

Dessa tweets är bara en liten del av allt man kan hitta på sociala medier genom en enkel sökning. Man kan även hitta utsagor från säkerhetsansvariga och andra som arbetade på festivalen. Klart är att det finns ganska många unga tjejer som upplevde det obehagligt utöver det vanliga. Mer oklart är att i och med att tex Rockbjörnen gick av stapeln där så torde det ha varit en del journalister på plats, var det verkligen ingen som såg eller hörde något? Nåja, jag tippar på att nästa år kommer man vara mer alerta…

Man kan sammanfatta de senaste dagarna så här:

1) DN har alldeles själva satt sig i den här sitsen. Det absolut bästa de kunnat göra är att helt enkelt säga att “Ja vi fick in ett tips men vi hade inte resurser att gräva mer i det och det är bedrövligt, vi borde ha jobbat hårdare!”, då hade få reagerat och de hade sluppit tappa ansiktet och trovärdigheten helt. De flesta har trots allt förståelse för att man kan sumpa saker.

2) DNs journalist Hanne Kjöller som var den som fick in tipsen har fått ta emot enormt mycket skit. Och en hel del av det är hot och uppmaningar om sexuellt våld. Män som alltså förfasar sig över övergreppen i Köln hotar själva kvinnor med sexuellt våld utan att inse att det betyder att de har samma vidriga kvinnosyn själva. Hanne styr inte DN, det är ingen som vet om hon gärna ville gå vidare med detta men redaktionen stoppade det. Det man gjort mot henne förtjänar all avsky och allt avståndstagande också. Och om nån av er som hotat henne mot förmodan läser här så säger jag: Ni är vidriga!

3) Det har kommit fram i ljuset att polisen inte alltid uttalar sig om saker i rädsla att det ska gynna “främlingsfientliga krafter”. Samt att det finns interna direktiv om att vara försiktig när man uttalar sig om etnicitet vid brottslighet. Även där lägger jag en hel del skuld på medierna för det är de som skapat detta genom att kleta rasiststämpel på dom så fort de nämnt etniciteter. Men det är bra att det kommer upp för diskussion nu, för jag är övertygad om att ju mer man försöker dölja saker desto mer ökar polariseringen och rasismen.

4)  Tragiskt är dock att se att många feminister (t.om Gudrun Schyman) har gått ut med att detta fenomen med att män begår såna här övergrepp inte är något nytt alls, det har funnits i många år i Sverige. Det gör mig riktigt jävla irriterad för det är en lögn, detta fenomen att män i flock sliter i kvinnor, kör upp fingrar i alla hål, sliter av dom kläder och våldtar på helt öppna platser är inte något vi haft i Sverige i alla år. Och jag undrar vad fan de vinner på att påstå det? Övergrepp i olika former har funnits i alla år, men detta är en ny företeelse och ingen, allra minst kvinnor, vinner något på att göra det här vansinnet till en ”vardagshändelse”. Med det inte sagt att enskild inte känner sig lika utsatt oavsett form av övergrepp, men lägg bara ner att relativisera för det gör det svårare att komma åt problemet.
Journalisten Lara Logan fick uppleva detta på Tahirtorget i Egypten och har delat med sig av sin upplevelse. Titta gärna på klippet och fråga er om detta är något som händer hela tiden i Sverige…

5) Bra är att det nu diskuteras om övergrepp, unkna kulturer osv. Synd är att de ideologiska känslomässiga utspelen tar för mycket utrymme och gör det svårt att prata om problem och lösningar på ett konstruktivt sätt. Tokhögern diskuterar i formen “Nu ser ni själva, detta är hur svartingarna är av naturen, skydda våra svenska kvinnor”, tokvänstern säger “Det har inget med etnicitet och kultur att göra utan kön”. Vill man läsa några balanserade röster i allt detta så kan man med fördel läsa Ann Heberlein eller Dekan Izat till exempel.

6) Putinlinjen kan vi släppa helt. Sverige är så bra själva på att destabillisera vårt samhälle så Putin behöver inte alls bry sig i den biten. Det är således en konspirationsteori som får foliehattsvarning…

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till En boll har satts i rullning

 1. T skriver:

  Är det nån som är ryssarnas nyttiga idiot nu är det DN.

 2. Pingback: Uppemot fem miljoner tyska kvinnor har ändrat åsikt om asylinvandring sedan i november – Otillständig

 3. steve skriver:

  Det jag inte får ihop det är att DN faktiskt ringde direkt till polisen när det fick tipsen. Så sådär jättebra på att inte ta tag i det är det ju inte.

  Sen när Polisen själva säger att ”det var en lugn kväll”, ja då kanske man tar ”tipset” från en SDare som vill desinformera lite. Skapa lite hets. Inget att ta på allvar.

  Men sen när Köln händelsen kom, ja då var det DN som var först ut på plan och ville undersöka det första tipset.

  Så jag tycker INTE Dn mörkar. Tror däremot att SDs svansen missade chansen att få ett scoop och därmed vill byta fokus och anklaga DN för att dölja fakta. Fast det är tvärtom.

  Har också hört mycket om Putin-spåret. Verkar ju ganska intressant eftersom Putin är grymt duktig på desinformation och hittar på falska PM om Svensk vapenexport som får klang i hela västvärlden.

  Putins agenda att splittra EU och Nato är välkänt sen länge och det är väl därför han pumpar in pengar i högerextrema partier över hela Europa.

   

   

 4. Catta skriver:

  Steve: Jag skulle kanske inte kalla det mörka för jag vet inte av vilken anledning de inte gick vidare, men de ljuger ju helt klart om att de var intresserade att skriva om det men inte kunde få det bekräftat.

  De ljuger om att de bara hade ett anonymt vittne (de hade dels psykologen och dels polismannen). De ljuger om att det inte gick att få det bekräftat eftersom det finns händelserapporter som bara är att begära ut. Sen var det bara en sökning bort som du kan se på de tweets jag skärmdumpat, där hade de hittat flertalet av offer och vittnen. De vägrar dessutom svara på frågor om SMS:et till polismannen. Så att DN ljugit om hela den här storyn går nog att slå fast utan tvivel.

  Och är det inte lite konstigt att ett tips som inte gick att bekräfta för fem månader sedan plötsligt går plättlätt att bekräfta nu?

  Putinspåret betyder ju då att han måste ha skapat allt detta, annars hade det inte funnits nån story. Hur fick han ett antal unga män att begå övergreppen? Hur fick han polisen att hålla tyst om det? Hur fick han inte minst DNs egna anställda att ljuga om storyn? Alla dessa delar var nödvändiga för att detta öht skulle vara en intressant händelse. Så hur gjorde han?

   

 5. Putte skriver:

  Haha allt för att trissa upp ryss skräcken  för att få oss att gå med i Nato som förövrigt

  blir dubbelt så dyrt, om nu herr Putin hade viljat så hade han intagit oss på en dag, men

  varför skulle han vilja det ? för att få en moståndare mindre i hockey VM ?

  OJOJ jag tror man drömmer……… hjälp väck mig 🙂

 6. J skriver:

  Första gången jag läser på din blogg. Vet inte vem du är, vad du gör, eller något annat.

  Men jag vill tacka för att du lägger ut det här. Jag hoppas vi ”vanliga människor”

  vågar börja prata om det här problemet. Och jag hoppas DN’s tydliga blottande av vad man försöker göra EGENTLIGEN blir ett startskott av upplysning av vad det här är för jäkla tokig mentalitet.  Jag är ingen som finns på sociala medier och sånt, men jag försöker visa detta för arbetskamrater, vänner och familj. Spridningen över nätet hoppas jag att ni övriga kan skynda på.

   

  Helt irrelevant, men om jag uttryckte min upplevda rädsla här ute på nätet så skulle det hagla rasist- och mansgrisstämplar. Men förbannat komiskt att mina 2 bästa vänner är ifrån Gambia och Polen. Samt att jag lever tillsammans med en härlig tjej som på eget bevåg brukar berätta att hon är nöjd och lycklig.

   

  Ta hand om dig tjejen och dina medmänniskor. Och låt ingen hindra dig att sprida ordet!

 7. Catta skriver:

  Putte: Din Hockey-VM teori tror jag benhårt på 😀

  J: Tack 🙂 Jag ser redan nu att det har hänt saker de här dagarna. Man har i vissa medier börjat skriva om den påverkan kulturella skillnader kan ha. Man har pratat mer klarspråk, så jag hoppas att det fortsätter så. Intressant var också att norska Journalisten pratat med källorna och bedömt dom som trovärdiga http://journalisten.no/2016/01/overgrep-mot-unge-jenter-taust-i-dagens-nyheter

 8. Ivar L skriver:

  Alltså Putinvinkeln…

  Jag blev helt häpen. Visserligen fattade jag att DN panikade och var tvungna att utföra damage control men på den nivån. Trollarméer från Putin anfaller DN. De har ju gjort bort sig totalt och vad värre är; den allra mest stolliga artikeln publicerades av SvD. Konkurrenten….

  Jag fattar faktiskt inte hur detta är möjligt. Svensk journalistik (med några få undantag) tog livet av sig januari 2016.

 9. Catta skriver:

  Ivar: Jag trodde först att de var ironisk och tramsade men när jag såg att fler journalister och redaktörer och nån höjdare på MSB hakade på och tyckte att det var ett väldigt intressant resonemang så insåg jag att de verkligen tycktes tro på det själva. Alternativet då att de inte tror på det själva men tror att läsarna är så dumma i huvudet att de ska tro på det, och jag vet inte riktigt vad som är värst.

 10. Pingback: ”Jag är DN-döden. Jag har kommit för att hämta dig” | WTF?

 11. Gunnar skriver:

  Hej Catta! Har du koll vem på MSB som hakade på denna uppenbara konspiration?

 12. Nej skriver:

  ” Män som alltså förfasar sig över övergreppen i Köln hotar själva kvinnor med sexuellt våld utan att inse att det betyder att de har samma vidriga kvinnosyn själva.”

  ”Tragiskt är dock att se att många feminister (t.om Gudrun Schyman) har gått ut med att detta fenomen med att män begår såna här övergrepp inte är något nytt alls,/…/ Det gör mig riktigt jävla irriterad för det är en lögn”

  Jag håller med om att de PERSONER som förfasar sig över övergreppen i Köln och hotar och hatar på Hanne är vidriga.
  Men Din kommentar om att det är Män vet jag inte om jag håller med i.
  (Jag vet nämligen inte om det enbart var just män som hade kommenterat,de där mejlen med hat som inkommit vet jag dels inte hur de var uppdelade i kön,heller inte vad som valt att publiceras,men jag ANAR att det är relativt onyanserat vilka som valts.)
  Så din kommentar om att det är Män som hatar på Hanne,cementerar bara en redan misshandlad bild av Män.

 13. Catta skriver:

  Gunnar: Hej! Jag sparade aldrig ner det och minns inte namnet, men någon la ut en dump från hans FB där han uppmanade att läsa Isobels text och menade att (typ) det var viktig läsning. Vet att han var nån form av chef för jag reagerade på att någon med den positionen borde ha lite mer begrepp än så.

  Nej: De kommentarer jag såg var uteslutande män (namn och bild). Jag tror de allra flesta begriper att alla män inte beter sig så och att även kvinnor skickar hat och hot. Och vad gäller övergreppen så är det ju de facto män som begått dom så det är väl ingenting att fundera över.

 14. Nej skriver:

  ”Och vad gäller övergreppen så är det ju de facto män som begått dom så det är väl ingenting att fundera över.”

  Det håller jag helt med om.Det finns inget där att diskutera.
  Min poäng är att dessa män som antingen Skickar hot till NÅGON alls eller tafsar på festivaler eller Nyår är AS.
  Och det skulle jag kunna garantera att ”MÄN” är 100% överens om.
  Det är ju exakt det som är problemet. Generaliseringar håller Aldrig.

  Det är alltså BÅDE män som dels är AS och som dels håller med om att dessa män som tafsar och skickar hot är AS.
  Hur går det ihop?Förstår du min poäng?

 15. Catta skriver:

  Nej: Jag förstår precis vad du menar och jag brukar själv protestera när man pratar om ”ni män” eller ”män är” så jag är med, men jag kan inte se att jag formulerat mig så?

 16. JD skriver:

  Deg har nog aldrig varit tydligare än nu att det är vänsterfeminism som styr media idag där ideologi går före objektivitet. Att en så stor tidning som DN försöker inbilla sara att radikalhöger är i konspiration med Putin är så absurt att det känns konstruerat för att lyfta bort fokus från huvudfrågan. Frågan om media mörkade då och gör det idag som policy.

  Nej media måste verkmigen rycka upp sig och våga rannsaka sig själva och ta sig en funderare på vilken roll de bör ha i en demokrati, för den  insikten verkar man ha förlorat helt!

 17. Krister Rosengren skriver:

  Fi har ju många interna problem med sin ideologi:

   

   

  Det finns en rad märkligheter kring Fi:s agerande som jag ser det.

   

  1. Det finns tyvärr en likhet mellan Fi och Sd i argumentation och retorik.

  Fi ser män som ett kollektiv vad gäller ansvar och deras absoluta motsats ser

  invandrare som problemet. Fi gör bägge misstaget att generalisera. För

  Fi är det inget problem när det gäller män men samtidigt motsätter dom

  att Sd gör detsamma om invandrare…

   

  2. Fi har en styrelse som är politikens minst jämställda. Hur kan det komma

  sig att ett parti så präglat av jämställdhet hamnar där? Jag har pratat med

  en del Fi:are och jag får samma svar som Gudrun S själv får när hon kräver ett mer jämställt näringsliv. Att det är en styrelse utnämnd för sin kompetens och

  att det inte finns tillräckligt kunniga kvinnor/män. Det Fi inte accepterar

  som svar fån andra använder dom själva.

   

  3. Fi säger att Gudrun S är ute i landet och ägnar dig åt folkbildning. Är det en absoluta sanningen Fi står för? Jag ser ingen öppen debatt inom feminismen. Kan du Fi några exempel på detta så vore jag tacksam. Det hela verkar väldigt dogmatiskt.

   

  4. Vad ”erbjuder” Fi oss män? Jag har inte hittat ett enda politiskt förslag riktat för oss. Istället ger Fi en bild av att männen är en generell motståndare. Mannen skall omformas och patriarkatet skall stoppas. Matriarkatet kanske skall ersättas men då ta över en del av dess negativa delar som görs om till nåt positivt? För när kvinnor är i majoritet kan det plötsligt inte ifrågasättas. En grupp män är ojämställt medan en grupp kvinnor inte är det. Vi kan ta högre utbildning som ex. Varför engagerar i Fi er inte i frågan varför betydligt fler kvinnor än män går på högskola och universitet? Därför att Fi inte ser det som ett jämställdhetsproblem. Bara kvinnor kan vara utsatta för det. Tala om det så alla förstår.

   

  5. Att kulturskillnader existerar begriper väl alla som rest utomlands, även förhållandet män-kvinnor. Men Fi har svaret ”kön” på alla problem. Mannen alltså. Resten viftas bort. Om min svenska kvinnosyn är samma som den Argentina, Nepal eller på Mauritius så blir säkert forskare i sociologi förvånade.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sociologi

   

Kommentarer inaktiverade.