Fåglar, berikningar och regler

Då jag inte hängt med i omvärlden senaste veckan så håller jag mig till att uppdatera om fåglarna. Gojor ska ju ha lite att sysselsätta sig med annars är risken att de blir omöjliga så i förrgår gjorde jag en fodergömma så Golle (Raija är rädd för allt nytt) skulle få klura lite för att få ut de goda russinen som låg i den. Grejen var då alltså att han måste lyfta upp överdelen och dra den uppför tråden för att komma åt det som var under

IMG_2460

Men han var smart så det tog inte så himla länge innan han klurat ut det och tömt gömman. Tycker mig se ett självbelåtet uttryck hos honom där…..

IMG_2467

Så igår köpte jag en ny leksak åt dom. Det är bra att de får lite olika saker i buren och att man byter ut med jämna mellanrum för att de inte ska bli uttråkade. Denna gillade han skarpt och trots att buren stått öppen så de kan vara ute har han suttit och lekt inne.

IMG_2483

Fast han tog en liten flygtur också. Brakade rätt in i fönstret… Tack och lov hade han ingen fart, men de har ju hyfsat minne så jag hoppas han minns att det är en dålig idé att flyga just där. Väl på golvet tog han en liten rundtur och ville inte klättra upp på mig i första taget, men till slut så gjorde han det utan att ens försöka bita mig, det går framåt!

IMG_2470

Det är himla kul i alla fall med de här dunbollarna. Golle har till och med börjat härma mig redan, han säger “Men Golle” med min röst och ett suckande tonfall. Det var ju en dag här när han var omöjlig förmodligen för att han ville testa lite. Han jagade Raija, han bet henne i fötterna, han kastade matskålarna i golvet gång på gång osv. Då blev det att jag sa “men Golle” ett antal gånger så det snappade han upp 🙂

Det sägs att jakosarna har en intelligensnivå som en femåring och det kan jag faktiskt tänka mig, de är inte dumma! Och då tänker jag på alla fåglar som får sitta instängda i en bur hela dagarna med samma gamla leksaker (om ens någon), äta enbart sina frön/pellets, aldrig få någon intellektuell sysselsättning, inte ha någon artfrände att umgås med. Fatta vilket tragiskt liv. Tack och lov finns det lagar som faktiskt är ganska strikta vad gäller husdjur. Där finns regler om minimimått på burar och att de inte ska vara ensamfåglar tex.

Egentligen är det väl bara sunt förnuft. Tänk dig att du lever i 70 år. Du bor i en liten etta med kokvrå, ges ingen möjlighet att vara ute och promenera. Du har ingen sysselsättning, hobby eller arbete utan bara sitter där. Det enda du får äta är köttbullar dag ut och dag in. Du har ingen annan människa att prata med. Det är ungefär så många fåglar har det. De sitter i en liten bur, får samma mat (frön/pellets) år in och år ut. De har en gammal leksak som hängt i buren i åratal. De får komma ut nån enstaka gång (om de har tur) för ägarna tycker det är så jobbigt när de flyger omkring och biter i saker och skiter. De är inte dumma djur och de lever normalt i flock, så om man tänker efter lite så är det faktiskt bedrövligt att hålla dom på det viset. Och inte minst är det olagligt.

Det här inlägget postades i Våra Grå Jakos Golle & Raija och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Fåglar, berikningar och regler

 1. MachoMan skriver:

  Hur är prisbilden på papegojor – inte i kronor utan efter ålder.

  De lever ju 50-60 år – när är de billigast nerifrån o upp o hur

  sjunker priserna med ökande ålder

 2. Catta skriver:

  Jag vet inte men det är inte som med bilar att de sjunker drastiskt, det jag sett så kostar de ungefär samma oavsett om de är 1 år eller 10. De här kostade 8 och 10 tusen när de var barn, och kollar man tex på blocket så brukar de gå på mellan 7-10 tusen oavsett ålder

 3. MachoMan skriver:

  så när de är typ 25 o upp så sjunker priserna m a o

 4. MachoMan skriver:

  här har du en dam du skall se o läsa om

  Hennes fåglar är supersmarta o hon har aktiverat

  dom som fan

 5. Cordelia skriver:

  Imponerad att ni åtar er ett så livslångt projekt! Dom lever ju och lever och lever…när hälsan håller i sig. 😉

 6. Catta skriver:

  Cordelia: Ja det är ett livslångt åtagande, mellan 30- 60 år beroende på hur de sköts. Jag har redan informerat vad som ska göras om jag går och dör (för jag förmodar att varken sambon eller sonen vill ha eget ansvar över dom om så skulle ske). Vilka krav som ska finnas på ev ny familj osv 🙂

  Men detta är en bra tid att skaffa sig fåglar. När jag var yngre var jag ju borta mer, nu jobbar man och sen är man för trött för att göra så mycket mer. De gillar att åka bil också så det funkar att ta med dom på många ställen, sen kollade jag innan vi skaffade dom om jag har ”barnvakter” om vi skulle åka iväg en vecka eller så och det är löst.

  Men absolut, det är inga slit och slängdjur eller några som dör ifrån en och det är en sjuhelsikes massa jobb, men det är så himla kul också 🙂

  Kul att ”se” dig förresten!! Hoppas allt är bra 🙂

   

 7. whitelady7-Eva skriver:

  Om det inte vore för avståndet så skulle jag gärna vara barnvakt åt dem 🙂 de kunde sitta ute på baksidan och prata med alla minerfåglar som är där och tjattrar hela tiden. Golle kunde säga åt dem att hålla käften, det vore bra 🙂

 8. Catta skriver:

  Eva: Haha ja det hade ju varit kanon 😀 Risken är bara att de skulle börja härma dom istället, de härmar några fåglar redan nu. Sen finns en risk att de skulle locka dit polisen. Jag tror jag måste sätta in en annons i tidningen här för förra ägaren hade en dotter så Raija har snappat upp när hon gallskrikit i nån lek och ibland är jag rädd att nån som går förbi ska tro att nån håller på att ta död på mig här inne och ringa polisen när Raija kör igång och gallskriker som om nån fått kniven i sig 😀

 9. Ann-Charlotte skriver:

  Catta, Rajja och Golle är bäst. Ingen protest!!!

  Jag tänker hur jag hade ställt mig om jag vaknat upp och ombads hålla käften *fniss**asg*

 10. Erik Rodenborg skriver:

  Catta

  ”De är inte dumma djur och de lever normalt i flock, så om man tänker efter lite så är det faktiskt bedrövligt att hålla dom på det viset.”

  Instämmer. Jag brukar tycka det är jobbigt att vara hemma hos någon som har en ensam fågel i en bur som inte får komma ut. Jag förstår inte hur någon kan tycka att det är roligt att ha det så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.