Är vasen för stor för dina blommor?

Kom på en himla fiffig idé idag. Kanske nån annan kom på den för åratal sen, men jag har då inte sett det i alla fall så för mig är den ny. Jag fick ju så långa blommor igår och jag hade ingen vas som var så hög och så smal, och jag ville ju att blommorna skulle stå fint, inte ligga lutade mot nån kant. Då tog jag aluminiumfolie och la över vasen (en vas i en högre kruka) och nöp fast det runt kanterna. Gjorde små hål där jag ville ha blommorna och stack ner dom bara. Det funkade ju perfekt! Nu kan jag placera ut dom precis som jag vill att de ska stå även om vasen är alldeles för vid, och folien syns inte då krukan är högre.

IMG_3230

Det kanske funkar med plastfolie också, då syns det ju inte alls. Frågan är dock om den fäster runt kanten, men annars kan man kanske bara tejpa lite där. Himla bra är det i alla fall, jag har aldrig vaser som passar och hur fina blommor man än får så ser det bedrövligt ut om de står lutade mot kanterna. Så….det var fredagstipset det! Ha en bra helg!

Det här inlägget postades i Pyssel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Är vasen för stor för dina blommor?

 1. Ann-Charlotte skriver:

  Smart! Det är samma sak med mig, jag har aldrig vaser som passar!

  Har ni några planer för helgen? Vi har gårdsstädning imorgon och sen kommer min vän Tommy och hämtar mig och så drar vi någonstans. Jag är överlycklig för G+, träffat fantastisk snälla människor där och folk verkar verkligen uppskatta att jag skriver så ärlig om mitt liv.

  Jag har min sjukdom, schizofreni, men jag kan säkert arbetsträna i kyrkan och det kommer säkert att bli intressant för mina läsare hur det är i Svenska kyrkan. Det kanske till och med ger svenska kyrkan ett lyft 🙂

  Har jag sagt att du är bäst?! Min fina och kloka Catrin 🙂

   

 2. Karin skriver:

  Tackar för tipset…

  och skäms för att jag är tidigare blomsterbutiksinnehavare

  utan vetskap om aluminiumfoliens andra användningsområde.

 3. Catta skriver:

  Ann: Ja det var ju kanonbra detta, är så glad att jag kom på en lösning 🙂

  Det finns inga mer planer för oss i helgen än att vi ska ge oss ut och leta några skogspinnar åt djuren. Men solen skiner så förhoppningsvis blir det kanonväder och vi kan ta med fåglarna ut på altanen.

  Ja vad jag sett så verkar dina plussare vara trevliga och vettiga människor, men bara du är försiktig när du träffar nytt folk, hur det än är så vet man aldrig vilka människor är innerst inne. Men det är alltid kul att gå in på din sida för det är bra stämning där och välvilliga kommentatorer.

  Klart du kommer kunna arbetsträna i sinom tid, jag tror du skulle passa utmärkt på kyrkan också!
  Haha jo du har sagt det nån gång, men jag kan aldrig få nog att höra det 😀

 4. Catta skriver:

  Karin: Haha ja du ser! Så du har haft blombutik? Det innebär att du är rätt bra på det här med blommor då förmodar jag. Då kanske du kan ge mig ett tips. I sommar måste jag ha en hel del blommor som jag ska ha i stora krukor på altanen. Jag blir ju ruinerad om jag ska köpa alla så jag tänkte försöka så lite själv i år. Har du kanske något tips på tåliga blommor som växer fort?

   

 5. Svart-Malin skriver:

  Det där ska jag komma ihåg. Jättebra när det t.ex bara är en frisk blomma kvar i en bukett och man får kasta alla de andra.  Det ser dumt ut med en enda blomma som hänger över kanten, men ett jäkla slöseri att kasta en frisk blomma också.

 6. whitelady7-Eva skriver:

  Smart! Har aldrig sett det tipset förr, så det är nog ditt alldeles egna 🙂

 7. whitelady7-Eva skriver:

  Om du ska ha stora krukor så är det klokt att odla t ex lobelia själv. De fyller ut bra och finns i många färger, och både häng-och kantvariant. Men sno på, för egenuppdragna blommor bör du börja med tidigt så de hinner växa till sig innan de ska ut i trädgården. Och du har väl tagit skott från den berömda pelargonen…. 🙂

 8. Ann-Charlotte skriver:

  Kan Catta inte ta patent på den här uppfinningen?

 9. Catta skriver:

  Svart-Malin: Ja exakt, det är ofta om det är två sorters blommor också att den ena sorten dör före den andra och då står man där med några fina men det ser så dumt ut när de ligger mot en kant.

  WL:Jag såg nåt liknande fast de hade satt tejpbitar som ett rutnät, men min jävla tejp lossnade ju bara! Nu fick jag googla, men de är ju jättefina så det ska jag göra. Då får jag ha mig iväg till veckan och köpa såjord och så mina frön då! Haha den där pelargonen satte jag ner i källaren så nu ska jag väl typ klippa av den och sätta fram den igen…va?

  Ann: Haha jag tror inte man kan ta patent på detta, men man skulle säkert kunna klura ut den perfekta grejen med samma funktion som skulle gå att sälja. Om man orkade 🙂

 10. A-L skriver:

  Tåliga och fina blommor till sommarens krukor gräver man upp på en lägda eller så 😉

  Daggkåpa, gräslök mfl är både vackra och tåliga.

 11. Catta skriver:

  A-L: Haha ja det är ju faktiskt en ide också! 🙂

 12. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: Ja, upp med pelargonen,klipp ner den, och det avklippta sätter du i ett glas vatten i fönstret så det får rötter, eller kläm ner nån i en kruka, och vips har du fler pelargoner 😎 Och A-L har en bra ide, odla kryddgrönt i krukor, persilja gräslök basilika dragon eller vad du tycker om. Kolla in websidor från plantskolor, där kan du få många tips, på vad man kan hitta på i en kruka och trädgård 🙂 Go for it, you can do it 🙂

 13. A-L skriver:

  Medan jag bodde hemma hos föräldrarna så rensade jag min mormors trädgårdsland varje vår på daggkåpa mm som jag satte i krukor på vår altan 🙂

  Sedan jag flyttade ihop med maken så har vi haft en blomlåda där vi odlat kryddor i stället för de traditionella blommorna 🙂

  På ett ställe vi bodde var grannarna bredvid lyriska då de fick ta av våra kryddor eftersom det var så enormt mycket, de sträckte bara armarna över staketet och klippte vad de behövde 🙂

  Det växte så mycket att ett nära på dagligt uttag från 2 håll inte syntes, när solen låg på så luktade det starkt av oregano 🙂

 14. Catta skriver:

  WL: Men den biten som står i jorden ska jag väl också ha kvar? Ja basilika och sånt tänkte jag försöka odla för det gillar fåglarna. Klart I can do it, jag kan ju nästan allt! Från det ena till det andra, jag satte fast Golles vykort på plexiglaset på hans ruta, och han sitter ofta och tittar på kortet och vrider på huvudet. Raija däremot har inget plexi på sin bur så hon stack ut näbben genom gallret, fick tag på sitt kort och bet bort hörnet surhönan där 😀

  A-L: Ja men det är ju fiffigt, och det luktar så gott av kryddor också!

   

 15. whitelady7-Eva skriver:

  A-L: Ja, det är ju ofta det som är så bra med kryddväxter, ju mer man tar, desto mer växer de : och så är de ju så vackra också 🙂 och så kan man ju frysa eller torka dem, så har man ju hemodlat hela vintern.

 16. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: Mwahahaha! De är för sköna gojjorna! Kanske ville Raija ha ett kort med en lite lugnare kea, hon tyckte nog det var lite mycket action där 🙂

  Ja, du ska ha kvar orginalet, ställ upp den i ljus och börja vattna så ska du se att det snart spricker nya skott på den. Men det är bra att ta skott från den, de brukar växa till sig mycket finare med åren. Och pelargon är så fint när man samplanterar med lobelia 🙂

 17. Catta skriver:

  WL: Raija är ingen grå jako, hon är av den särskilda sorten surhöna! Det enda foto som skulle duga åt henne just nu är ett foto på sambon 😀

  Okej, men hur långa pinnar ska jag klippa av då och sätta ner i vatten?

 18. A-L skriver:

  Catta: Japp luktar gott gotti gott 😉

  WL: Japp egenodlat är godare än köpt 🙂 Men vi fuskar och köper färdigdrivna plantor då vi saknar plats för att driva upp från frö 🙂

 19. A-L skriver:

  Förresten så om vasen är för stor så kan man knövla ner cellofanet som är runt buketten innan man fyller vatten 🙂 ser ut som is i vasen 😉

 20. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: det spelar inte så stor roll, runt 10 cm räcker nog. Men klipp ned moderplantan rätt hårt, den blir finare då. Pelargoner är tåliga blommor 🙂

  A-L: Hehe, men färdigköpta plantor kommer ju också från frön 🙂 Jag är ju lyckligt lottad, så jag kan ju så rätt ut i trädgården, men jag köper ändå småplantor, både pga att jag inte heller har plats för fröuppdragning, och så blir det ju ofta så förtvivlat mycket när man frösår, och jag kan inte kasta småplantor 🙂 så det är bättre jag köper några småplantor så blir både de och jag gladare 🙂

 21. Karin skriver:

  Driva upp blommor var inte min starka sida, vi bara

  sålde färdiga plantor inför säsongen. Så tyvärr jag har

  inga råd att ge.

 22. A-L skriver:

  WL: Förvisso men jag överlåter gärna till någon annan att dra upp dem 🙂 lägger man bara i lite extra gödning så växer det som ogräs 😉

 23. Catta skriver:

  A-L: Ja cellofan har jag använt också faktiskt men med folie kan du placera ut dom som du vill ha dom lättare tycker jag.

  WL: ”Rätt hårt” betyder det att man lämnar en-två centimeter?

  Karin: Jag fick bra tips ändå så det löste sig 🙂

 24. whitelady7-Eva skriver:

  Catta:- Nä lite mer får du nog lämna! Annars kanske den blir marktäckande istället 🙂

  A-L: Instämmer helt 🙂

 25. Catta skriver:

  WL: Du ser där, nu hade jag kunnat ställa till det igen! Men jag lovar att om ett antal månader så kommer det här vara den mest välvårdade stora pelargonen du sett, lovar att lägga ut ett foto då 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.