Mental regression

Man brukar numer säga om åldrar att 70 är det nya 50, 60 är det nya 40 osv. Att vi blivit allt snyggare, alertare och friskare generellt, och så är det faktiskt. Det är många medelålders och uppåt som ser jävligt fräscha ut och håller sig aktiva på olika sätt. Men den där föryngringen tycks inte för alla bara gälla den fysiska biten, det tycks allt vanligare att det blivit en föryngring mentalt också, typ att 50 blivit det nya 12.

Jag vet inte vad som hänt, det är som att vissa inte fattar att de är vuxna. Att de faktiskt är myndigförklarade och ansvariga för sitt beteende, sina val, sig själv och sina liv, utan istället har de drabbats av någon slags mental regression och blivit som förpubertala ungdomar.

Vissa som har eller haft barn känner kanske igen när ungen i tidiga tonåringen skriker ”Du förstör mitt liiiiv!” Och deras liv är då förstört för att de inte får gå på den där festen, köpa det där klädesplagget, sova hos den där polaren eller vad det nu må vara. Drama, tårar, offerkoftor och ilska.

Man känner kanske också igen det där att ingenting någonsin är ungens fel utan alltid någon annans. Att ungen råkade bara hamna i trubbel för *valfri omständighet som ligger heeelt utanför deras kontroll*. Att ungen minsann aldrig skulle hamnat där om det inte vore för att *valfri bortförklaring*. Att om du som förälder inte gjort *valfritt* så hade det minsann inte blivit så här.

När en 12-13 åring hamnar i det där brukar det bli tröttsamt efter en tid, men man brukar också bli full i skratt åt deras dramatiska utspel. Det är som att hela världen kretsar kring dom och deras liv. Inte nog med det så ska omvärlden (givetvis!) anpassa sig efter dom.

Men när 40-50-60 åringar beter sig så är det inte lika roligt. Då blir jag fan panikslagen och tänker på hur samhället ska se ut om 30 år om detta ska bli det nya. Hur ser ett samhälle utan vuxna människor ut liksom?

Nu menar jag inte att man alltid måste vara supermogen för att man är vuxen, men däremot att man måste ta det ansvar som ankommer en vuxen människa. Man har alltid (nåja oftast i alla fall) ett val, och utifrån det val man gör kommer konsekvenser på gott eller ont och det ska fan en vuxen människa fatta.

Jag är omåttligt trött på den här grejen när vuxna människor beter sig precis som de här vrånga trotsiga tonåringarna. Det är aldrig deras fel, de vill aldrig ta något ansvar, de ser aldrig sin egen del i nåt som sker. De är självömkande och tycker synd om sig själva. Det är alltid dom som är offret och alla andra förövare. De sätter sig själva så högt att de inte ens kan tänka tanken att de kanske sagt eller gjort något som är fel, att de tagit ett beslut som de faktiskt måste ta konsekvensen av.

Man ser detta beteende emellanåt på tex twitter. X gör ett idiotiskt utspel, inte sällan ett  hatiskt och aggressivt  påhopp på någon annan. Ett tiotal andra twittrare reagerar och ifrågasätter varför X beter sig på det viset. En vuxen människa skulle kanske fundera lite då och tänka ”Jag måste läsa vad jag skrev igen, jag kanske gick över gränsen”, men inte de här nya mentalt regresserade personerna. Nej de skriver då den obligatoriska martyrtweeten:

Blev helt utan vidare utsatt för ett hatdrev av (infoga valfri ”svans”, SD, nazister, antifeminister, jämställdister feminister, höger, vänster…). Orkar inte mer!

Vart och när gick det fel?

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , . Bookmark the permalink.

39 Responses to Mental regression

 1. Ann-Charlotte says:

  Jag har ingen bra analys att ge dig men jag tänker att svenskar tidigare, från vaggan till graven, haft staten som tagit hand om dem. Nu går det inte längre att förlita sig på att samhället tar hand om oss, eftersom alla inte får hjälp. Det skapar en otrygghet. Vi läser t.ex. om äldre människor som vanvårdas på äldreboenden. Otryggheten i kombination med internet och motståndet för att ta ansvar för sitt liv tror jag bidragit till detta beteende.

  När det gäller det laglösa landet på internet tror jag Sverige kommer bli mer som USA där man stämmer varandra till höger och vänster. Personligen välkomnar jag en sådan utveckling. I dagsläget kan man förstöra livet för människor genom smutskastning och lögner. Framgångsrika människor ligger särskilt illa till eftersom framgång drar till sig avundsjuka.

 2. Catta says:

  Ann: Det ligger mycket i det du skriver. Vi är vana att bli ”omhändertagna”, att soc fixar, polisen fixar, kommunen fixar, doktorn fixar. Nu är det inte lika självklart utan nu blir det allt mer så att vi faktiskt måste stå på egna ben. Och det kan stressa vem som helst. Men samtidigt så är det ju mer viktigt än nånsin då nu att det verkligen finns vuxna människor som klarar av att ta ansvar. Inte minst för de yngre.

  Även i andra stycket tror jag du har rätt. Tiden när alla kan attackera hur som helst är nog snart förbi, det har varit en ”prövoperiod” där det spårat ur mer och mer och nu tror jag fler kommer agera rättsligt. Och jag kan tänka mig att folk med framgång (på ett eller annat sätt) kan bli extra utsatta, när folk t.om blir avundsjuka på mig så kan man ju tänka avunden de ska känna mot de som verkligen har ”allt” ( i deras ögon)

   

 3. T says:

  Jag har fått stå på egna ben i mycket större omfattning är ”medelsvensson” så otryggheten många känner idag är min vardag sen minst 30 år bakåt. Man vänjer sig och anpassar sig efter den verklighet som råder.

 4. Catta says:

  T: Jag var inte ens 15 år fyllda när jag skaffade min första lägenhet och fick stå på egna ben. Och inte var det direkt så att någon kom hem och satte mat på bordet mitt heller så många gånger var jag utan mat helt enkelt för att jag endera handlat något roligare för pengarna eller för att jag inte fått så mycket lön den månaden. Så jag har också stått på egna ben sen ganska tidig ålder och aldrig förlitat mig på andra.

 5. T says:

  Catta: Jag hade en mamma som var chefen i huset så länge jag bodde hemma. Men jag lärde mig att det jag ville ha fick jag jobba ihop till själv. Jag slutade min sista anställning 1984 och har drivit eget på heltid sen dess. Då har man inget skyddsnät. Ingen navelsträng till staten.

 6. Catta says:

  T: Då min mamma var ensamstående med 4 ungar så fick vi också lära oss tjäna pengar själv tidigt, och för den delen ta hand om oss själva rätt mycket också då hon jobbade mycket, båda dag, kvälls och nattid. Inte så jag tyckte jag saknade något (väsentligt) för det direkt, men nog såg man att andra hade det ”bättre” och var lite avis ibland.

  Ja har man eget så är det mycket man måste tänka på som anställda inte behöver göra.

 7. T says:

  Ja då var det betydligt tuffare för dig än mig under uppväxten. Sett i backspegeln hade vi det gott men det förstod man inte som barn. Med föräldrar som hade flyttat söderut från Tornedalen så fanns det inte någon ursäkt att vara overksam utom på söndagar.

 8. Catta says:

  Fast jag upplevde det inte som tufft ändå. Jag tyckte vi hade det bra ändå, sen att man kunde bli avis på nån kompis som kanske fick kläder oftare eller åkte på semestrar emellanåt må ju vara men jag tyckte inte jag saknade nåt. Första sommaren jag jobbade var jag nog 11 år, otroligt att man fick jobba då men så var det i alla fall. Men jag ser det som en bra erfarenhet. Jag har fått lära mig att ingenting kommer gratis och att det inte är lönt att sätta sig ner och tycka synd om sig själv och tro att nån annan ska lösa ens problem

 9. T says:

  Din sista mening säger allt. Det får inte tillräckligt många lära sig.

 10. Catta says:

  Nej det är för mycket gnäll och gnöl kan jag tycka. Visst får man gnälla och beklaga sig mellan varven, men ibland är det bara för mycket.

 11. T says:

  Vi får inte gnälla för ofta, annars blir det som Monty Python 😀

 12. Det här fenomenet är verkligen intressant, och kanske är det så att det tydliggörs genom internet, även om det nog alltid funnits i någon form. Vi har nog alla mött den där ulliga stora offerkoftan, på ett eller annat sätt, och i många fall tagit på oss den själva. Skillnaden är väl kanske att de flesta av oss inser att offerkoftan krymper och förminskar oss själva, så då slänger vi av den. Men tyvärr finns det ju de som tycker att den koftan är alldeles förbenat bekväm, och om något hotar deras lilla kofta, så tar de till nästa knep. De förvandlas till det godas riddare, och vill gärna framstå som den som ^ger sig^, lägger ner stridsyxan^, och är den orättfärdigt behandlade som ger storsintheten ett ansikte. Tyvärr brukar det falla rätt snabbt, då de gärna återgår till gamla vanor så snart fokus har riktats mot andra objekt än de egna svinhuggen.

  Det här fenomenet har ju kunnat följas i många år på nätet, många är de röster som tystnat när de vågat ha en avvikande åsikt i olika diskussioner, och ännu fler är de som aldrig velat dra på sig dessa argsinta människor som aldrig kan ta ett andra andetag och sansa sig i diskussioner. Bara för att man skriker som en stucken gris så fort man anser sig påhoppad och uthängd, så betyder det ju inte att det faktiskt är så, men det är ett väldigt effektivt sätt att få tyst på människor. Så tack och lov att det finns ställen som bubblan på nätet, där man faktiskt kan ha sin egen åsikt och uttrycka den, så länge man håller en hyfsad ton.

  Jag tror på devisen att bara för att man får en tanke i huvudet, så måste den inte nödvändigtvis komma ut genom munnen eller tangentbordet. Visst vill man ibland vräka ur sig all världens otidigheter till folk, men nånstans finns ändå en spärr, om man är någorlunda normalt funtad, och det finns gränser som man helt enkelt inte går över. Tyvärr funkar ju inte alla så, och det är då som vi får se den där dramatiska tonåringen komma fram i all sin prakt, och slå hej vilt omkring sig för att hävda sin rätt, oavsett vem som kommer i vägen. If I am going down, you are coming with me, liksom.

 13. Catta says:

  Det där var en väldigt träffsäker beskrivning av detta fenomen när det är på nätet Eva. De där mentalt regresserade finns ju givetvis IRL också, men man umgås ju inte med den typen av människor så man möter dom inte på samma sätt. På nätet fladdrar dom omkring i ens synfält på nåt vis vare sig man vill eller inte. Och det är nog få saker jag tycker är så patetiskt som vuxna människor som beter sig som trotsiga förpubertala ungar. Lova att du säger till mig om du skulle se en sån tendens hos mig !

 14. Ann-Charlotte says:

  Catta, apropå bra personer på internet, så skrev jag till min storasyster att jag ser DIG också som en storasyster 🙂 Vem är det som suttit i telefon med mig i åtta timmar, hjälpt mig när jag varit ledsen. Stöttat mig? Det är ju du pinglan!

  Vad gäller Evas kommentar så hoppas jag verkligen att vi kan få en bättre miljö på internet. Ingen ska behöva vara rädd. Allt ska kunna diskuteras. Mina sociala medier och speciellt G+ betyder väldigt mycket för mig och jag är som de flesta på det forumet, nämligen en humanist. Jag/vi är väldigt trött på extremister och hat. Den som skapar intriger och bara är ute efter att förstöra åker ut i kylan.

  Jag trivs oxå bra i Cattas bubbla 🙂

 15. Catta says:

  Ann: Du är gullig du 🙂 Du är en godhjärtad människa, ödmjuk och makalöst snäll. Kan jag hjälpa dig på något sätt gör jag gärna det, och jag vet att jag har tillbaka det den dagen jag kanske behöver hjälp.

  Ja du har många bra människor på din G+, människor som är lugna och sansade, trevliga och normala och det märks att de inte är några intrigmakare utan är där för att knyta bekantskaper och ha trevligt.

 16. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Bra text du skrivit. Jag tror att omgivningen till de personer som beter sig felaktigt gör fel som tassar på tå istället för att säga till om vad de tycker är rätt och riktigt. För att ta ett personligt exempel.FRA-mannen har lagt ut en bild på mig som han inte äger. Alltså har han gjort sig skyldig till bildstöld. Monica Antonsson och andra som har kontakt med mannen vet reglerna om detta men frågan är om de tycker att det är roligare att elda på LG än att upplysa honom om vad som är lagligt? Att FRA-mannens vänner skulle reagera på hans lögner om mig har jag ingen illusion om men om de brydde sig det minsta om sanning och rätt (och om Lennart) borde de kanske informera honom om hur lagstiftningen ser ut. Vi får se hur fotografen till fotot agerar.

 17. Catta says:

  Patrik: Tack!  Generellt så är det nog ofta så, är det någon man känner och umgås med så kanske man inte vill stöta sig med den utan är tyst i stället, är det bara en bekant så kanske man inte bryr sig. Jag önskar folk var bättre rent allmänt på att tala om för människor i sin omgivning när de beter sig illa eller går över gränser, hur ska de annars inse det? Man ser ju ofta inte sina egna brister kanske.

  Aha så det är din tur nu….Detta satans otyg att ta foton hur som helst. Jag satt just och la till en flik i bloggen om det fenomenet.  MA eller de andra kanske inte läser hans blogg då den inte uppdateras särskilt frekvent så då kan man ju inte begära att de ska veta att han lagt ut det. Men nu lär de ju veta det då han brukar rapportera i mail vad som skrivs här, så nu säger de säkert till att han bryter mot lagen 🙂

  Men allmänt så tror jag att man måste sluta jamsa nu, att man istället för att dividera på bloggar eller i forum tar till juridiken istället. Skickar en faktura, stämmer eller kontaktar bloggportalen (jag fick ju hans andra blogg stängd efter att han lagt ut foton på mig).

  Det finns ju en anledning att dom använder blogspot, men google har en policy om upphovsrätt också så det är inget skydd vad gäller just detta.

 18. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Jag håller med om att man att det är meningslöst att Jamsa men jag äger inte bildrättigheterna till fotot. Jag hade nog fakturerat men ifall fotografen endast begär att bilden tas bort kan väl det räcka, i och för sig.

 19. Catta says:

  Patrik: Aha ja då får man ju hoppas att fotografen eller den som äger fotot agerar då. Det viktigaste är väl att fotona försvinner (mest för principens skull), men helst vill man ju att det ska få en konsekvens också så de lär sig att ge fan i andra saker. Jag har fortfarande ett par foton på mig som ligger på ett par sidor, men där är det samma som för dig, det är inte jag som äger bilderna. Men nu har saker och ting ändrats så nu kanske jag kan få ägaren att agera.

 20. Lennart Gagerman says:

  ”Men allmänt så tror jag att man måste sluta jamsa nu, att man istället för att dividera på bloggar eller i forum tar till juridiken istället. Skickar en faktura, stämmer eller kontaktar bloggportalen (jag fick ju hans andra blogg stängd efter att han lagt ut foton på mig).”

  VAR INTE DET SNARARE YAKIDA, A K A John Johansson, som stängde

  ner en av alla de bloggar där han anser sig förtalad ? Själv förtalar han ju

  ingen och inte heller tar han bilder på folk mot deras vilja, speciellt inte

  i rättssalar …

 21. Catta says:

  Lennart: Vad Yakida gjort vet jag inte, men jag vet att jag fick en av dina bloggar stängd efter att du lagt ut foton på mig. Jag kommer inte ihåg vad den bloggen hette (du har ju haft så många). Det där är dumheter, man får inte bara ta andras foton hur som helst och det vet du ju. Du är ju inte dum i huvudet så du kan ju läsa enkla lagtexter. Nej Lennart, skärpning nu, bättre än så kan du.

 22. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Fast jag är tveksam till att Lennart kommer lära sig något. Visst är det bra om stalking fick konsekvenser och att offren fick upprättelse. Men det enda som skulle få resultat i längden är att Lennarts vänner tog avstånd ifrån honom. Erik har på det sättet visat vägen (om uppgifterna på Yakida stämmer). Men så länge MA tycker hans agerande är ok kommer han nog fortsätta, är jag rädd.

 23. Lennart Gagerman says:

  ”#######: Vad Yakida gjort vet jag inte, men jag vet att jag fick en av dina bloggar stängd efter att du lagt ut foton på mig. Jag kommer inte ihåg vad den bloggen hette (du har ju haft så många). Det där är dumheter, man får inte bara ta andras foton hur som helst och det vet du ju. Du är ju inte dum i huvudet så du kan ju läsa enkla lagtexter. Nej #######, skärpning nu, bättre än så kan du.”

   

  I det digra förundersökningsmaterialet, där John Johansson, överröst

  rätten med ovidkommande saker, finns bl a en lista på vilka bloggar

  vissa andra människor haft och hur länge de varat (ofta innan han

  stängt dem). Vilken blogg stängde du alltså och när ? Vill gärna

  kolla hur samkörda ni är, du och han …

   

  Var det f ö fotot, där bildtexten löd ”Den löjliga lilla

  bloggerskan kyler ner sig” ? som du störde dig på ?

   

  Och hur var det nu med dina ”falska” FBkonton ?

   

 24. Catta says:

  Lennart: Jag minns inte vad den hette faktiskt, inte ens på vilken bloggportal du hade det. Men det stämmer nog att det var bland annat fotot du benämnt så ja, du hade olovligen tagit det från min blogg, ett foto jag äger bildrättigheterna till. Det var ju iofs inte jag som stängde bloggen, däremot upplyste jag din bloggportal om att jag hade upphovsrätten till fotona och du bröt då mot deras policy så de valde att stänga din blogg. De flesta bloggportaler har en sån policy då det är ett brott att bryta mot upphovsrätten, så det måste du tänka på.

  Om det på något vis sammanfallit med något någon annan gjort vet jag inte, sannolikt har det sammanfallit med ganska mycket utan att det nödvändigtvis finns något slags samband, det känns som det är lite väl paranoida tankar att tro att allt som sammanfaller någorlunda i tid (Om det ens gjorde det) har en koppling.
  Ang mina FB-konton så har jag ju svarat på den frågan flera gånger, jag har mitt konto cattasbubbla och thats it. Du har däremot inte svarat på vilka konton du syftar på. Sommarveranda trodde du ju var jag, men sen såg jag att du trodde det var Patrik. Så frågan är om du tror att Patrik och jag är samma person eller om du bara ändrat dig ang Sommarveranda?

 25. Patrik Nyberg says:

  Lennart,

  Det är märkligt att du anser dig vara utsatt för rättsövergrepp men ändå inte vågar argumentera för din sak i eget namn. Som tur är har Monica Antonsson i polisförhör bekräftat att verutschkow och Lennart Gagerman är samma person. Detta kommer förenkla för de personer som eventuellt vill anmäla ditt förtal att nå framgång i en process mot dig.

 26. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Lite uppdatering angående bildstölden. Fotografen har inte kommit i kontakt med Lennart eftersom mejladressen han angett på sin blogg är inaktuell. Nu kommer nog detta lösa sig ändå eftersom MA känner till reglerna om bildpublicering och kan se till att LG inte åker på några kostnader. LG borde väl ha fullt upp med stämningen mot honom utan att behöva försämra sin ekonomi ytterligare kan jag tycka.

 27. Catta says:

  Patrik: Dumt att ha fel mailadress om läsarna vill nå honom. LG känner till reglerna själv så förmodligen hoppas han bara att ingen ska orka agera kan jag tro.

 28. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Sommarveranda har skrivit några kloka kommentarer på Flashback igen. Jag har blivit tillfrågad av en vänstertidskrift att skriva om förtalsärendet och det var väl bra eftersom Lennart och hans kompis Monica Antonsson har uppfattningen att högerextremister driver en kampanj mot dom. Nu tror inte jag att det är bara den politiska högern som tar avstånd från näthat och stalking utan avståndstagande från den typen av handlingar finns nog hos de flesta politiska grupperingar.

 29. Catta says:

  Patrik: Ska kolla. Till den stora frågan då, vet vänsterredaktören att du är högerextrem? Skämt å sido, nej jag tror inte det finns någon politisk kampanj öht, möjligen individuella motsättningar. Jag ska ta mig tiden och sätta mig och läsa igenom allt material jag också, kan ju vara intressant med gamla tillbakablickar även om jag (otroligt nog) minns en hel del av alla turer.

   

 30. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Jag vet att redaktören har tyckt att jag var för långt åt vänster. Det finns ju lite olika schatteringar inom vänstern;maoister, stalinister, trotskister, osv. Eller fanns snarare. Nu sysslar vänstern med identitetspolitik istället. Annat var det när jag och Rodenborg var aktiva inom vänstern då diskuterades viktiga frågor som vem som var bäst: Stalin eller Trotskij. Man kan bli nostalgisk för mindre.

 31. Catta says:

  Patrik: Haha det är ju onekligen svårt att se dig som ”tokvänster”, men jag vet ju att vi diskuterat detta förut. Jag brukar försöka bry mig mer om VAD som skrivs än av VEM och VAR. Det funkar för det mesta men ibland har jag nog ändå förutfattade meningar om folk som skriver på olika ställen fast jag inte vill. Jag VILL vara så öppensinnad att jag tittar vad som sägs snarare än fokuserar på resten.Jag tror dock du kan släppa ”de gamla goda tiderna” nu, lite som min gamla svenskalärare som varit sosse hela sitt liv, han beklagar sig ofta att de gamla sossarna inte finns längre, och så är det nog till stor del med vänstern också. Men jag som är lite avog mot vänstern gillar nog mer den gamla vänstern än den nya ändå 🙂

 32. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Jag skriver om Antonsson och Johanssons ärende idag.

  Vi hörs!

  http://nyhetsverket.se/nyhet/26209/Ovanlig-r%C3%A4tteg%C3%A5ng-i-tingsr%C3%A4tten

 33. Patrik Nyberg says:

  Ninni,

  En otroligt märklig artikel av Schultz. Jag har mejlat honom. Får se om jag får något svar. Min tolkning är att han inte läst handlingarna i ärendet men vi får väl se om han svarar.

 34. Patrik Nyberg says:

  Ninni,

  Fick precis svar från Schultz. Jag förstår nu bättre hur han resonerat med vad han tagit med i krönikan. Sedan tycker jag väl i och för sig att det inte hade varit fel av en juridiskt kunnig att problematisera lite kring varför JK väljer detta ärende av alla fall som hamnar på Skarheds bord.

 35. Ninni says:

  Patrik.

  Är inte Mårten Schultz Professor i civilrätt?

 36. Patrik Nyberg says:

  Ninni,

  Mårten Schultz är nog den person som behärskar dessa områden bäst. Dvs, förtal på nätet. Fick ett nytt mejl av honom där han utförligt förklarade sin syn på processen. Det är givetvis inte Schultz sak att lyfta från vad den målsägande har gjort och inte gjort. Men vi som har följt ärendet några år stör oss en hel del på att MA ses som ett offer. Det är ju, milt uttryckt, att förenkla skeendet rejält.

 37. Catta says:

  Patrik: Jag läste hans text, Mårten brukar vara mer skarp i sina texter och det var fler som reagerade igår då det inte riktigt var likt honom att skriva så ”tamt”. Jag tror att han har en hyfsad koll på det hela i stora drag och att han inser komplexiteten, och att det var därför han avslutade sin text med ”Oavsett hur utgången blir i detta mål” För mig säger den meningen att han inte ser en solklar förövare och ett solklart offer här, han fattar att det kan vara svåra bedömningar att göra.

  Sen tror jag att det skulle bli väldigt svårt att gå in mer på djupet för det skulle kräva en hel del bokstäver att förklara. Vi som hängt med i alla år vet hur allt sett ut, men för en oinvigd krävs en del text för att det ska bli begripligt med alla turer.

 38. Patrik Nyberg says:

  Catta,

  Jag håller med dig. Jag var för snabb att döma helt enkelt. Mårten har förklarat tydligt och bra i mejl hur han ser på processen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)