Gudrun Schyman om lantisar…..

Läser Lamottes krönika om att Gudrun Schyman avfärdar folk från landsbygden som icke tänkande, och blir förstås nyfiken på vad Gudrun sagt. Och jo då, i DT säger Gudrun: ”Att vara feminist ute på landsbygden är betydligt svårare på grund av kunskapsnivå och normer. ” Detta uttalande kommer alltså i sammanhanget att färre på landsbygden än i storstäderna röstar på Fi

Det var bland det dummaste jag hört. Detta säger ju faktiskt en del om Gudruns kunskapsnivå om landsbygden. Att folk på landsbygden inte röstar på Fi beror nog snarare på att de har otroligt svårt att se vad Fi skulle kunna tillföra för att underlätta deras tillvaro. På landsbygden är folk kanske mer bekymrade om nedläggningshotade skolor, förflyttningen av stora arbetsgivare,  avsaknad av kollektivtrafik, svårigheten att få polis vid akut fara, nedläggningshotade sjukhus osv än om Börje Salming sysslar med Cultural appropriation eller diskutera behovet av ”trygga rum” .

Det finns ju fördomar om vad feminism är, att det skulle vara någon form av manshat eller nåt sånt. De fördomarna sprids lättare ute på landsbygden

Gudrun Schyman själv har ju uttryckt att manshat är ”ypperlig folkbildning” så hon gör sig bara dum när hon låtsas som att det bara är ”obildade lantisar” som ser att det finns en koppling mellan manshat och vissa former av feminism. Med det inte sagt att alla feminister är manshatare. Men det är ingen fördom, det är ett faktum att väldigt många av de mest högljudda feministerna också är manshatare. Eller åtminstone påstår att de är det.

manshat

Gudrun har förmodligen rätt i att det är svårare att vara (radikal)feminist på landet. Inte för att landsbygdsbor är emot feministiska tankar, jämställdhet eller jämlikhet, utan för att  kvinnor på landsbygden förmodligen har svårt att sätta sig in i den där kvinnliga offerrollen som Gudrun och hennes gelikar pratar om. Om den kvinnliga radikalfeministen har en tendens att säga ”Why me ?” så har den icke radikalfeministiske landsbygdskvinnan en tendens att säga ”Try me !” om ni är med hur jag menar….

Men sen kan jag förstå att hon blir ifrågasatt och ”attackerad” om hon har den här synen på ”lantisar”. Förmodligen skiner det där lite nedlåtande igenom och folk blir irriterade helt enkelt.

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Gudrun Schyman om lantisar…..

 1. Ann-Charlotte says:

  Jag hejar på tjejerna i Norrland. Jordnära, snygga och med hjärtat på rätt ställe 🙂

 2. Catta says:

  Ann: Haha det är bra det 😀 Och jämställdheten och jämlikheten här i huset var det väl inget större fel på heller (ja mer än att sambon lagade all mat då) ? 😉

 3. T says:

  Jag har stamtavla sen tidigt 1600-tal och alla generationer före mig levde norr om polcirkeln. Sen har en del flyttat söderut i landet. Jag kan tänka mig att allt Schyman kommer dragandes med så har kvinnorna i släkten ett svar: Jaha du men vad ska det tjäna till? 😉

 4. Ann-Charlotte says:

  Catta

  Din sambo är en fantastisk person. Väldigt lik min ex-man. Lova att ni håller utkik efter den där lugna, trygga och snälla norrlänningen åt mig 🙂 Jag har bara varit hemma en vecka men saknar Norrland jättemycket 🙁 Men snart kommer jag igen 🙂 Jag trivs helt enkelt i Norrland!

 5. Catta says:

  T: Haha ja ungefär så kan man tänka faktiskt 😀

  Ann: Ja han är verkligen fantastisk! Absolut, det vet du, en stadig, stabil norrlänning som du kan åka skoter med och fjällvandra med 🙂

 6. Svart-Malin says:

  Så klart att Gudrun uttalar sig så här respektlöst i DT och inte i den egna lokaltidningen – det senare hade hon nog inte vågat.  I hennes lilla landsbygdskommun lär inte många utanför politiken ha snappat upp detta om vad hon egentligen tycker om folket hon bor bland.

  Det lustiga är ändå att F! kom in i kommunfullmäktige i hennes kommun redan 2010 och blev tredje största parti också. Ändå tycker hon alltså att det är dumma lantisar hon har omkring sig där. Det går inte riktigt ihop men det ska man väl inte begära av henne heller, inte den vassaste kniven o.s.v.

 7. Svart-Malin says:

  En del tror jag handlar om att Gudrun, när hon befinner sig i Stockholm, bara träffar folk som är exakt som hon själv och att hon umgås i en mycket snäv krets. Det är många som förväxlar de egna kompisarna med staden/landet/världen i stort. Det går inte ute på landet och där har hon troligen stött på annat slags folk också och fått rena chocken. Va! Finns det människor som inte vet vad heteronormativ är!! – typ. 😀

 8. Catta says:

  SM: Ja jag fattar inte heller hur hon tänker där.
  Det är många som förväxlar de egna kompisarna med staden/landet/världen i stort
  Jo men så kan jag märka att jag gör också ibland. Jag utgår från de jag känner och känner till och tänker att det är väl ungefär likadant överallt 🙂

  Och jag kan väl säga att jag inte känner eller känner till en enda som diskuterar heteronomativitet, trygga rum eller cultural appropriation faktiskt utom en 16-årig tjej som är inne på det. Och jag tänker att de flesta har nog andra saker i vardagen som oroar eller bekymrar mer. Eller saker i världen de tycker är mer viktiga att diskutera som svält, krig, sjukdomar,fattigdom osv

 9. Det var ju dumt sagt, men Schyman  är ju inte ensam om den typen av fördomar.  M-ledaren Anna Kinberg Batra blev ju en gång beryktad för sitt uttalande: ”Stockholmare är smartare än lantisar.”

  Det användes mot henne inför partiledarvalet, men hon klarade det ändå.

 10. Catta says:

  Erik: Nej hon är inte ensam, skillnaden är väl att det var 18 år sen AKB sa det, hon var 28 år då och har sagt att hon ångrar det uttalandet.Tror man förlorar en del på att ha den snobbattityden faktiskt oavsett vem man är.

  Men generellt så har väl vi alla fördomar om det ena eller det andra, jag har en hel del om Gudrun tror jag 🙂

   

 11. Fullständigt off topic, men kom att tänka på dig: http://www.bonton.se/?d=2016-09-26

 12. JD says:

  Med den landsbygdsfientliga politik som förs i Sverige där alla som väljer att inte bo i Stockholm utan tex i  Norrland ses som parasiter. Detta för att vi kräver bta; jämlik sjukvård och skola samt poliser som kan skydda oss från kriminalitet och ett allmänt respektfullt bemötande från politiskt styrande.

  Är det då konstigt om de flesta som röstar på F! är bekymmerslösa bortskämda unga flickor i storstadsregionerna som kan  välja vilka jobb de vill och i övrigt inte alls har samma politiska problem som oss lantisar?

  Schyman är en glidare som väl egentligen aldrig bekymrat sig för andras problem  och  vedermödor, varken lantisars eller kvinnors, så för mig och för majoriteten av Sveriges befolkning är det snarare så att det är hennes egna väljare som är lite  mindre begåvade än oss andra.

  Allt Schyman säger och gör har ett politiskt syfte är. Att gynna henne själv i slutändan. För henne  är vi bara brickor i ett politiskt spel.

 13. Catta says:

  Dolf: Haha så illa är det inte här i alla fall. Golles fulaste är ”Håll käften” så han slipper dammsugaren 😀

 14. Catta says:

  JD: Ja jag kan då inte se att Fi kan ge mig ett skvatt politiskt, inte en endaste grej. Och jag tänker att man måste vara rätt dum för att inte fatta varför färre röstar på ett part som Fi på landsbygden. Och jag vet inte om jag tror att just Gudrun skulle värna kvinnor mer än nån annan, för hade hon gjort det så hade hon inte varit så nonchalant när hon pratat om hedersproblematiken eller om mass-tafsningarna som varit de sista åren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)