Många föräldrar känner igen sig i vardagspusslet kring frukost och mellanmål som fungerar till hela familjen. Målen ska vara goda, mättande och lätta att göra i ordning. Då passar bröd perfekt, det går att variera och är enkelt att ta med på språng. Det finns dock en uppsjö av alternativ! Vilket bröd ska man välja, vad är fullkorn och vad är hårt bröd gjort på? I denna artikel får du reda på mer om bröd som livsmedel.
Mättande och hälsosamt
Att välja bröd bakat på fullkorn har flera fördelar. Fullkorn är bra för hälsan och kan bland annat minska risken för cancer, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Fullkorn mättar också bra, vilket gör att hela familjen orkar med dagens aktiviteter utan gnäll. Hårt bröd kan vara extra bra, eftersom det ofta är bakat helt och hållet på fullkornsmjöl. Det är också rikt på protein och järn.
Knäckebröd
Hårt bröd kallas också knäckebröd, men vad är hårt bröd gjort på? Det finns många olika varianter och smaker, men gemensamt för dem är att de ofta är bakade med få ingredienser utan konstiga tillsatser. Ett rågknäckebröd kan till exempel vara gjort på fullkornsrågmjöl, jäst och salt. Det finns också knäckebröd gjort på vetemjöl, havremjöl och kornmjöl. Dessutom kan brödet smaksättas med olika hälsosamma och goda ingredienser som chiafrön, sesamfrön, tranbär och havssalt. Det finns också glutenfria knäckebröd.
Lätt att variera
Hårt och mjukt bröd kan ätas till frukost, mellanmål eller som ett extra tilltugg till lunchen och middagen. Förutom att bröd i sig finns i många olika varianter och smaker kan du alternera hur mycket som helst mellan olika pålägg, bara fantasin sätter stopp. Duka fram en bröd- och påläggsbuffé till frukost, gör färdiga mackor och ta med på utflykten eller gör i ordning en god kvällsmacka till någon du bryr dig om.