Publicerad den

Minska stressen

Ingen kan föreställa sig hur mycket arbete, krav och påfrestningar det egentligen innebär att vara förälder förrän du själv blir förälder. I och med att barnen växer och kraven ökar, både tidsmässigt och ekonomiskt, känner många föräldrar att de inte räcker till och att de inte får tid för sig själva. Detta bidrar till en ökad stress som inte bör ignoreras. Stress är inte bara skadligt för dig som förälder utan är även ohälsosamt för barnen. Det finns många olika saker du kan göra för att minska din stress men vilka alternativ du väljer beror på din livssituation, ekonomi, vänner och familj.

Det finns inga superföräldrar

Vi möts ofta av lyckliga perfekta superföräldrar i media men sanningen är den att det inte existerar några ”superföräldrar”. Var medveten om att föräldrar som har det gott ställt ekonomiskt brukar skaffa en barnflicka som tar hand om barnen och avlastar föräldrarna. Men det finns andra möjligheter att få avlastning, genom att till exempel fråga mor- och farföräldrar om hjälp med barnpassning så att du får tid för annat. Skapa en vänskapsgrupp av föräldrar där ni kan hjälpa varandra med barnvakt emellanåt. Du behöver inte vara en perfekt förälder utan det räcker med att du är en bra förälder. Var realistisk och tillåt dig ha brister och att det är okej att göra misstag ibland.

Skaffa städhjälp

Många föräldrar känner att det inte har varken tid eller lust att städa men det måste göras ändå. Du har tillräckligt mycket att göra när du kommer hem från jobbet, såsom laga mat, ta hand om trötta barn från dagis eller skola och förhoppningsvis kunna få lite tid över för dig själv. Det blir som sagt svårt att få tid för städning och en större bostad är mer arbets- och tidskrävande. Ett gott råd är att ta hjälp från Vardagsfrid för en bekymmersfri veckostädning. Det här är ett företag som specialiserat sig på städning samt lokalvård och tar sig an både små som stora ytor. För hjälp med städning av ditt hem kan du starta ett abonnemang hos Vardagsfrid där en ordinarie städare kommer att se till att din bostad blir ren och fin. Men företaget erbjuder även bra och pålitlig lokalvård i Uppsala, Norrtälje, Stockholm samt Västerås och har kapacitet att ta sig an större uppdrag. Du kan alltid räkna med att få ett väl utfört städjobb och ett ytterligare plus är att de använder ett ergonomiskt, miljövänligt samt ekonomiskt städsystem både för lokalvård och hemstädning.

Irritation

När du som förälder är stressad påverkas även ditt barn. Alla barn är olika och en del barn är mer känsliga för stress än andra. Många barn känner av stress i skolan eller förskolan och när de kommer hem till irriterade och stressade föräldrar blir det ännu värre. Vad du som förälder får är ett barn som gråter, sätter sig på tvären och bråkar. För att åtgärda en negativ familjesituation krävs att du först tar i tu med att minska din egen stress. En bra början är att jobba på en bättre tidsplanering, skaffa hjälp för avlastning och skapa tid för dig själv. När du som förälder mår bra och utger lugn och tålamod kommer detta att påverka dina barn på ett positivt sätt. Planera in roliga aktiviteter med dina barn emellanåt så att banden mellan dig barnen stärks.