Publicerad den

Få ihop vardagspusslet

För många föräldrar kan det kännas väldigt svårt att få ihop vardagspusslet. Det handlar inte bara om att få vardagen att fungera, utan även att orka med både fysiskt och mentalt.

Familjeliv i vardagen

Det börjar redan på morgonen då alla ska upp och äta frukost, klä på sig och sedan bege sig till fritids, skola och arbete. Har du mindre barn kan det ta mycket tid och energi, men även en skoltrött tonåring kan göra morgon problematisk. Sedan ska middagen lagas på kvällen och barnen ska iväg på olika aktiviteter. För att få ett vardagsliv som fungerar och inte bara tar energi är det klokt om ni som föräldrar sätter er ner och planerar er vardag. Titta på era arbetsscheman, se hur ni kan hjälpas åt och skapa ett schema över vem som ska laga mat och handla. Det kan även underlätta att ha ett städschema. Så att bostaden verkligen blir städade och att ni båda hjälps åt. Sedan är det också viktigt att involvera era barn. Ha familjeråd då ni samtalar om hur ni på bästa sätt ska ha ett bra familjeliv. Samtala även om barnens uppgifter: städa sina rum, bädda sängarna, duka undan och eventuellt laga mat om de är lite äldre. Ju mer ni kommunicerar och planerar, desto lättare går det och ni kan minska på mycket frustration och problem.

Arbetsliv och vardagspusslet

För många föräldrar är tid det absolut viktigaste. Ni behöver tid för barnen, för varandra, men också för att ha lite egna liv. Träna, umgås med kompisar och hålla på med hobbyer. Först och främst kan det vara klokt att se över era jobb. Behöver någon av er pendla väldigt långt? Trivs ni med era jobb eller har ni jobb som tar mycket energi? Du kan trivas med ditt jobb, samtidigt som det tar mycket kraft. Men om du vantrivs med ditt jobb så tar vantrivseln även tid och kraft när du är ledig. Om du måste pendla väldigt långt eller om du inte gillar att gå till ditt jobb kan det vara klokt att gå ut på Platsbanken för att se om det finns ett mer lämpligt jobb för dig just nu. Allt har sin tid. För ett bra vardagsliv kan det vara klokt om ni som föräldrar fokuserar på barnen under ett par år, för att sedan kunna fokusera på era karriären när barnen blivit lite äldre.