Publicerad den

Prata pengar med barn

Det är viktigt att redan från en tidig ålder prata pengar med dina barn. Om du som förälder pratar om pengar i vardagen kan du bidra till att ditt barn får bra förutsättningar när hen blir vuxen. Det är enklare än många tror att lära barn om pengar. Att ge barn ansvar kan vara ett sätt. Du kan exempelvis ge barnet en vecko- eller månadspeng för att hen ska handla kläder själv. Ett tips är att vid första shoppingtillfället gå in på https://kidsbrandstore.se/ tillsammans med barnet och se vad hen kan köpa för pengarna. Då kan du hjälpa barnet att se hur mycket kläder som barnet kan få för pengarna. Barnet får en bra uppfattning om vad kläder kostar. Nästa gång kan barnet själv gå in på https://kidsbrandstore.se/ och prova att beställa. På https://kidsbrandstore.se/ kan barnet hitta allt hen behöver till sina outfits.

Barn kan bestämma kläder själv

Att börja låta barnet köpa sina egna kläder är en bra start. Dessutom är det svårt för dig som förälder att köpa kläder som behagar barnet ju äldre hen blir. Barn har sin egen smak och stil. Genom att låta barnet shoppa själv behöver du heller inte fundera över vad som skulle kunna gå hem.

Summan bestäms av föräldrarna

Vilken summa barnet ska få bestämmer du som förälder. En viktig del i att förstå pengar och kunna hantera dem är att barnet själv får bestämma vad de ska gå till. Hur jobbigt det än må vara är det bra att barnen själva får göra egna misstag när det kommer till pengar. De kommer att inse hur snabbt pengarna kan gå åt om det inte finns en tanke bakom inköpen. Du kan såklart ge din syn på saken men låt barnet göra sina egna misstag ändå. För att barnet ska lära av misstagen som hen gör är det viktigt att inte ge några extra pengar även om barnet tjatar. Om du börjar ge pengar är det en stor risk att barnet inte riktigt lär sig.

Uppmuntra barn till att spara

För att hjälpa barnet på traven kan du sätta dig ner med hen och göra en budget. Små inköp blir stora summor och vips är pengarna slut. Att barnet själv kan göra en budget och fördela sina pengar är ett stort steg för att bli mer ekonomisk. Det kan även vara en bra idé att uppmuntra till olika sparmål om barnet vill ha något dyrt. Du kan även försöka motivera barnet att jobba för mer pengar som exempelvis att gå ut med grannens hund eller göra extra sysslor hemma.